Despre Oktoberfest am scris in august cele mai importante detalii pe care trebuie sa le stii daca intentionezi sa mergi la festival. Din fata monitorului parea totul foarte aglomerat, de altfel asa descriu festivalul majoritatea care au fost. Aglomeratia pe care o prevedeam am gasit-o, dar nu cat sa te impiedice sa intri in corturi sau sa simti adevarata petrecere bavareza.
Imi doream de vreo 4-5 ani sa merg la Oktoberfest. In unii ani mi-am amintit prea tarziu ca sa pot sa mai gasesc cazare la un pret decent. Anul acesta mi-am amintit in ultimul moment si cu 2 luni inainte am reusit sa mai gasesc cateva hoteluri disponibile. Ideal este sa-ti cumperi cazarea de prin primavara, cel tarziu in iunie. Asa ai sanse mai mari sa platesti ceva mai putin si hotelurile sa fie apropiate de locul de desfasurare a festivalului.
Detalii despre corturi si rezervari
In total sunt 14 corturi mari si 20 de corturi mici. Cele mari sunt atractia principala si aici este adevarata petrecere. Pentru toate insa ai nevoie de rezervare daca vrei sa ai un loc asigurat. Rezervarile se fac din primavara, iar in august deja nu mai erau prea multe locuri libere. Daca nu aduni un grup de minim 6-8 prieteni, nu te gandi la rezervarea de masa intr-un cort. Corturile principale au doar mese de minim 6 persoane. In ceea ce priveste rezervarea, ziua este impartita in doua. Prima parte incepe dimineata si tine pana la ora 17 cand intra a doua serie. Nu am verificat daca este la fel la toate, dar la majoritatea asa apare pe site.
Rezervarile se pot face telefonic, iar la unele chiar si online. Pe siteul oficial ai detalii despre fiecare cort si unde poti face rezervari. Toate corturile au locuri unde nu este necesara rezervarea. Acolo trebuie sa vii devreme sau sa astepti cu orele pentru a se elibera o masa. Sunt multe mese unde nu trebuie rezervare, dar si concurenta este mare pe aceste locuri.
Accesul in corturi
Daca pentru avea o masa intr-un cort este mai complicat, pentru a intra efectiv in cort lucrurile sunt mai simple. Stiam ca este aglomerat si se asteapta cu orele sa intri si de aceea am mers de dimineata sa vad ce sanse am. Am ramas surprins ca daca vii inainte de ora 11 ai sanse sa gasesti locuri libere la mesele fara rezervare.
De intrat in corturi se poate intra fara stat la coada pana in ora 14-15. De mentionat ca am fost in al doilea weekend care este probabil si mai aglomerat decat celelalte. Nu stiu cum este in cursul saptamanii, dar la cat de popular este Oktoberfest-ul nu cred ca este mult mai liber din moment ce mesele sunt rezervate cu mult timp inainte.
Mare atentie insa ce bagaje aveti cu voi. Un simplu rucsac va poate tine departe de accesul in unele corturi. Nu toate permit accesul celor care au genti mai mari sau rucsacuri. Iar daca va permit o sa va ceara cei de la securitate sa deschideti sa faca o mica inspectie.
Desi timpul mi-ar fi permis sa intru in toate corturile principale, am intrat “doar” in 8 dintre ele. Mai jos impresiile si imagini din fiecare.
Augustiner-Festhalle
Augustiner-Festhalle este considerat ca fiind cel mai prietenos cort de la Oktoberfest. Fiind un cort adresat familiilor, atmosfera de aici este ceva mai linistita. Am trecut de doua ori prin el in zile si ore diferite si era la fel. Se canta, se bea bere, dar ceva mai linistit decat in alte parti. Acesta are o capacitate de 6000 de locuri in interior si 2500 in exterior. Berea de aici este Augustiner Bräu Wagner KG.
Hacker-Bavarian
Un cort foarte vesel decorat cu norisori si multe elemente viu colorate. Tinerii sunt cei care domina cortul. Aici am luat parte la un moment specific Oktoberfest-ului. O domnita dintr-un grup s-a ridicat in picioare dorind sa bea dintr-o lovitura o halba de bere (de 1 litru). Publicul a inceput sa o sustina si sa faca galerie. Din pacate nu a reusit sa bea pana la capat si s-a ales cu un cor de huidueli.
Revenind la cort, acesta are o capacitate de 9300 locuri iar berea de aici este Hacker-Pschorr.
Hofbräu Festhalle
Cortul berii Hofbräu mi s-a parut cel mai frumos. Acesta este considerat cel mai faimos dintre toate. Aici o sa ai impresia ca doar tineri sunt in cort. Atmosfera este una de petrecere continua. Daca nu ai timp sa vezi multe, iti recomand pe acesta sa-l vezi inainte de orice.
Cortul are o capacitate de 6800 de locuri in interior si 3000 in exterior. Berea este Hofbräu München. HB-ul a reusit sa detroneze Paulaner in preferintele mele in materie de bere nefiltrata, nu am reusit sa beau aici o bere HB dar am baut-o la unul dintre corturile mici.
Löwenbräu
Cortul Löwenbräu este un cort ceva mai linistit. Ma asteptam totusi la ceva special deoarece Löwenbräu este una dintre cele mai importante beri din Munchen. Publicul este unul mixt, nu este dominat de vreo categorie de varsta.
Cortul are o capacitate de 5700 de locuri in interior si 2800 in exterior. Berea este Löwenbräu.
Marstall
Un cort ceva mai mic decat celelalte, dar tot din categoria celor mari. Marstall este la “prima participare” la Oktoberfest. Am intrat doar cateva minute in el. Nu mi-a atras atentia cu nimic in interior, am ramas in minte doar cu o liniste monumentala. Foarte multe locuri libere desi am fost in jurul orei 12 intr-o zi de sambata. Seara insa arata foarte bine avand lumini exterioare foarte frumoase.
Cortul are o capacitate de 3200 de locuri in interior si 1000 in exterior. Berea este Spaten-Franziskaner-Bräu.
Ochsenbraterei (Ochsenbraterei-Spaten)
Cortul Spaten este recunoscut pentru specialitatile sale din carne din vita. Evidentiaza acest lucru chiar prin decorul exterior de la intrarea in cort. Aici am intrat atat sambata, cat si duminica. Prima impresie a fost ca este un cort foarte linistit si nu departe de Marstall. A doua zi insa era cu totul alta poveste. Multa lume urcata pe scaune si petrecerea era la cote maxime desi nu era mai mult de ora 13.
Cortul are o capacitate de 5900 de locuri in interior si 1500 in exterior. Berea de aici este SpatenBrau.

Schottenhamel
Cel mai important cort de la Oktoberfest este Schottenhamel. Aici in prima zi de festival primarului Munchen-ului da startul cu strigand “O’zapft is!”. Am incercat prima data sa intru in cort sambata seara dar dupa 20 de minute am renuntat deoarece randul nu dadea semne ca se misca. A fost mult mai simplu in timpul zilei cand se putea sta si jos la o masa fiind locuri libere la cele fara rezervare. Am luat parte la intrarea in cort a fanfarei care urma sa intretina atmosfera cu muzica bavareza. Totul are un farmec aparte iar organizarea este punctul forte al multor lucruri de la festival.
Cortul are o capacitate de 6000 de locuri in interior si 4000 in exterior. Berea de aici este Spaten-Franziskaner-Bräu.

Winzerer-Fähndl
Cortul Winzerer-Fähndl este resedinta oficiala a berii Paulaner. Acesta este cel mai mare dintre corturi si are o capacitate de peste 10.000 de locuri (8,450 in interior si 2,450 in exterior). Cum Paulaner este o alta bere din top, ma asteptam la ceva special. Dar ca si la Löwenbräu nu m-a impresionat nimic in mod special. Ce-i drept ca am ajuns devreme in el si berea cred ca nu-si facuse efectul.
Festzelt Tradition – Oide Wiesn
Oide Wiesn este un festival care are loc in acelasi timp cu Oktoberfest-ul. Tot berea este tema centrala, insa focusul este pe istorie in primul rand. Accesul nu este gratuit, insa taxa de acces este modica, doar 3 euro. Vei primi o bratara care iti va permite accesul ori de cate ori doresti pe durata festivalului.
Aici poti admira o expozitie de tractoare dar si alte “jucarii” din parcurile de distractii din ultimul secol. Festivalul in sine este foarte linistit si ceva mai putin aglomerat, insa per total mi-a placut doar cortul principal. Pentru familiile cu copii mici cu siguranta este un loc ideal, insa pentru tineri nu pare o atractie.