Mi se pare putin ironic sa scriu despre organizare in tara numita „the Land of Maybe” datorita vremii imprevizibile. Totusi, ceva idei ar trebui sa ai inainte sa ajungi acolo. Chiar si fara, te vei descurca de minune daca pleci, ca si mine, care am avut biletele de avion, cazarea si masina inchiriata si pe toate celelalte le-am organizat din mers.
Cum mi-am organizat calatoria

Dupa un pret bun la biletele de avion, a venit un cost de sezon la toate celelalte. Aveam nevoie de masina, in primul rand. Ofertele din RentalCars.com nu erau cine stie ce si am mers pe o cautare direct la firmele locale. Asa am ajuns la 62N si Unicar. Dupa cateva simulari de costuri si optiuni, am mers cu 62N.
La cazare, am inceput cu Booking.com si am terminat destul de repejor. Ceva cum obisnuiesc in calatorii sa rezerv era la minim 200 euro/noapte… asta in plin extra-sezon! Am ajuns, in cele din urma, pe Airbnb, unde am gasit o casuta foarte draguta, la cateva minute cu masina de capitala.
Nu am zis de biletele de avion cum au fost si cu cine. Le-am gasit cu ajutorul skyscanner.net si au fost cu AirFrance/KLM cu escala la dus in Paris si la retur am avut o escala in Copenhaga si una in Amsterdam. Cea din Paris a fost de vreo 8 ore. La intoarcere, KLM a anulat zborul spre Amsterdam si, astfel, am avut 7 ore in Copenhaga si doar 1 h in Amsterdam, initial erau 5 ore in Amsterdam.

Din ce am dedus, doar compania nationala opereaza zboruri spre Insulele Feroe. Atlantic Airwas are, in principal, zboruri spre Copenhaga, dar de cateva ori pe saptamana mai ajunge si in alte orase din Europa.
In afara de masina, cazare si zbor, nu pot sa zic ca am mai facut ceva inainte de calatorie. Urma sa avem 3 zile pline si in alte 2 sa fim pe drum. Escalele lungi au fost perfecte sa revad Paris si Copenhaga. Vremea in Feroe este o necunoscuta chiar si pe timp de vara si, de aceea, nu e bine sa iti faci prea multe planuri de acasa.
Fiind in extra sezon, era clar ca va fi o vizita in mare parte cu masina si nu vom ajunge pe insulele fara acces direct din sosea. Cateva locuri populare sunt la un feribot distanta, iar in extra sezon, (septembrie-aprilie) programul este redus si unele insulele nu au curse in regim de transport public. Chiar daca ne-ar fi placut sa facem la pas cateva dintre trasee, nu avea sens sa ne gandim la asta in Octombrie.
Planul, in mare parte, l-am facut in fiecare zi, in functie de cum se anunta vreme. Locurile pe care sa le vedem le selectam din diverse articole sau din siteul oficial de prezentare. Tot de acolo, am aflat si de asa numitele trasee Buttercup Routes, care ofera celor cu masina peisaje spectaculoase. Asta in teorie; in practica, ai nevoie de o vreme buna pentru asta.
Traseul, pe scurt

Simplificat, cele 3 zile pline au fost impartite astfel:
Ziua 1: Tórshavn – Cascadele Fossa – Tjørnuvik – Saksun – Gásadalur – Tórshavn
Ziua 2: Tórshavn – Vidareidi – Kalsoy – Klaksvík – Sørvágsvatn – Kvívík – Vestmanna – Tórshavn
Ziua 3: Gjógv – Kirkjubøur – Tórshavn
Tara este mica si iti permite intr-o ora jumate sa mergi de la o extrema la alta, dar e de preferat sa te organizezi pe insule. Asta daca vremea iti va permite sa faci asta.
Despre condusul in Feroe
Cum spuneam, masina am luat-o de la 62N. Ce am primit, a fost o Toyota Prius Hibrid. Am condus aproape 700 de km. Costul pentru masina a fost de 580 euro pentru 4 zile cu asigurare si acces nelimitat in tunelele de sub apa. Un singur acces costa 100 DKK, iar eu am avut in total 8 treceri si am platit pentru ele doar 400 DKK catre firma de inchirieri. Acest serviciu este optional si tine doar de cate accese vei avea, daca merita sau nu sa-l iei pe toate zilele de inchiriere. Cel al benzinei a fost de aproximativ 50 euro.
Feroe are o retea de drumuri de aprox 960km, dintre care 500km sunt considerate locale si, implicit, multe sunt doar cu o banda. Strazile se prezinta intr-o stare foarte buna si condusul, in general, mi s-a parut lejer. Limitele de viteza sunt de 80 kmh in afara localitatilor si 50 kmh in localitate. Majoritatea stau in limite si asta ofera un condus lejer pentru cei neobisnuiti cu drumurile inguste.
De punctat la capitolul infrastructura sunt si cele 2 tuneluri care trec pe sub apa si leaga principalele insule. La finalul anului viitor se va mai adauga un tunel, care va scurta drumul din capitala in sudul insulei Eysturoy. Acesta e considerat cel mai amplu proiect de infrastuctuta din Feroe si include un tunel de 9.2 km, cu un sens giratoriu si o bifurcatie spre 2 puncte diferite ale insulei. Cele 2 puncte fiind separate de un fiord de cativa km lungime. Exista si un al 4-lea tunel in lucru, acesta urmand sa lege insula Streymoy de Sandoy, aflata in partea Sudica.
Parcarea este gratuita in capitala, dar este posbila pentru turisti doar in zona portului. In cursul zilei, parcarea este posibila in oras doar in anumite intervale si doar pentru o anumita perioada de timp. Urmareste cu atentie indicatoarele si nu parca fara sa fie clar ca este permis. Ca regula, cat timp te afli in intervalul de timp mentionat este ok sa parchezi, in rest este parcare rezidentiala si trebuie sa o lasi in parcarea din port.
Mancare

Am ajuns in Tórshavn pe la 20:30 si aveam o idee de cateva locuri unde se poate manca bine. Primul pe lista era Barbara. Ajungem rapid la el si gasim meniul pe usa. Aproape ca nu ne venea a crede ce preturi are. Un fel principal era intre 180DKK si 240DKK (24-32 euro). Trecem la urmatorul, Rstaurantul Rest care era chiar langa. Aici se serveau doar meniuri unde preturile incepeau de la 700 DKK/persoana (94 euro), fara bautura.
Ne mai uitam la vreo 2 din aceeasi zona si preturile de la Barbara brusc ni se par ok. Avea si aici meniu cam in acelasi interval cu celelalte, dar aveau si altele, à la carte. Alegem ceva cu peste si cartofi si o portie de scoici. Foarte gustoase, nimic de zis. La final, nota a fost 340DKK (45 euro) si nu a inclus altceva decat ce am mentionat.
Mancatul de pranz aveam sa-l taiem de pe lista, ca efectiv nu aveai unde manca. In zonele turistice, restaurantele se inchid la 31 august si alternative nu ai decat daca faci cale intoarsa in capitala. Nu ca aici ai multe variante de pranz; majoritatea restaurantelor au program doar de cina.
Cum nu puteam sparge ziua cu pranz in capitala, am ales o varianta simpla, cu sandwisuri facute acasa. Fiind intr-un Airbnb, aveam tot ce era nevoie pentru a gati orice. In seara a doua, am incercat pizza de la un loc ce livra continuu. Parea ca e cel mai bun din oras. Nu am economisit cine stie ce cu asta, deoarece o banala pizza a costat 120 DKK si manca maxim o persoana. Extra, a fost si foarte proasta!
In supermarket am fost in Bonus si in FK. Ambele la fel de prezente in localitatile ceva mai mari. Ajuns aici, am vazut ca din Feroe este painea si cateva preparate din carne sau peste si toate celelalte sunt aduse din Danemarca si inca vreo cateva tari. Practic, Feroe traieste exclusiv din import. Productia agricola este aproape inexistenta si cartoful e cam singurul care se poate cultiva pe cele cateva terenuri agricole.
La crescutul animalelor, oile domina dealurile si cam aici se opreste aceasta ramura. Pestele este insa cel care aduce cele mai mari incasari tarii. Fermele piscicole au crescut continuu in ultimii ani si asta reprezinta 97% din exportul tarii.
Preturile sunt foarte ridicate la orice. Cred ca doar la un somon afumat, produs local, am gasit un pret ceva mai normal pentru o tara care produce asa ceva. In rest, totul era foarte scump in comparatie cu Europa de vest. Ca idee, doar pentru produse pentru micul dejun si cateva sandvisuri, am platit vreo 150 euro (2 persoane, 3 zile).
Alcoolul se vinde doar in cateva locuri in toata tara. In Tórshavn, locul unde se gaseste este in centrul comercial Midlon. De mentionat ca, duminica, supermarket-urile sunt inchise; alaturi de ele si multe alte magazine.
Imi este greu sa spun cat ar fi un cost normal pentru masa si alte chestii de peste zi. Cel mai probabil cu 2 mese in oras, 2 persoane vor lasa zilnic cel putin 150 euro. Varinta cu cina si pranz din supermarket iese mai ieftina, probabil pe la 100 euro/zi.
Cazare
In sezon turistic, optiunile aparent sunt mai diverse, dar in afara, cam totul se rezuma la cele cateva hoteluri din toata tara si vreo cateva Airbnb-uri. Cel putin pentru octombrie atat Booking, cat si Airbnb imi aratau putine variante la un pret de max 150 e/noapte.
Am optat pentru Airbnb, in principal atras de ideea unei casute undeva in afara capitalei. De la casuta si pana in centru erau in jur de 10 minute de mers cu masina, teoretic 30 minute de mers pe jos. Exista si o statie de bus prin apropiere, deci nu era chiar asa de izolat, cum ma asteptam eu initial. Costul pentru 4 nopti a fost de 380 euro.
Bani si internet
Insulele Feroe apartin de Danemarca. S-au mai suparat ei in trecut si s-au gandit la independenta, dar le-a trecut. Insa sunt autonome si doar cateva lucruri au ramas in sarcina Danemarcei.
In acest moment, nu fac parte din UE si nici din Schengen sau SEE. Prin urmare, pentru a avea internet, ar trebui sa cumperi un SIM local. Pentru retele din RO acestea sunt vazute intr-o zona foarte indepartata de acoperire si costurile sunt enorme.
Nu a trebui sa cumpar un SIM local, deoarece gazda a oferit ea un modem mobil, pe care l-am luat cu noi. Costul orientativ e pe la 240 DKK (30 euro) pentru 5GB.
Moneda tarii este coroana daneza (DKK). Eu am scos 500DKK de la aeroport, dar nu aveam nevoie de ei pe undeva, ca toti acceptau plata cu cardul. Asa ca, recomandarea mea e sa te lipsesti de bani si sa folosesti doar cardul.
Total

Si am ajuns si la final. Tara e scumpa, nu e o noutate asta, dar pentru mine a fost o noutate sa o descoper mult mai scumpa decat estimam.
Un cost aproximativ pentru 2 persoane ar fi:
- Avion: 600 euro
- Masina pentru 4 zile – 580 euro
- Combustibil – 50 euro
- Cazare pentru 4 nopti – 380 euro
- Mancare – 400 euro
- Alte costuri & suveniruri – 50 euro
Total: 2 persoane, 4 zile – 2050 euro.
Un cost mic vs ce ar putea fi, daca mancarea si cazarea ar fi ca intr-o vacanta. Singura optimizare posibila e la avion; daca ai noroc, poti gasi zboruri si pe la 200euro. Tot la limita de extra-sezon, altfel acestea urca si la 500+ euro/persoana.
Utile de stiut

- Insulele Feroe sunt “destul de conservatoare” cand vine vorba de bautura si aceasta se gaseste doar in cateva locuri in toata tara + restaurante.
- Moneda nationala este corana daneza, prescurtat DKK si, in octombrie 2019, 10 DKK erau 1.33 euro (sau 6.4 lei).
- Plata cu cardul cred ca este posibila oriunde, deci nu iti recomand sa ai cash.
- Chiar daca apartin de Danemarca, nu se afla in UE si internetul si apelurile vor fi la tarife foarte mari.
- Accesul este posibil cu pasaportul sau cartea de identitate nationala.
- Majoritatea restaurantelor si hotelurilor sunt concentrate in capitala, Tórshavn – aici locuieste putin sub 50% din populatia tarii. Insulele Feroe au, in acest moment, peste 50.000 de locuitori si peste 70.000 de oi. Oile nu sunt in capitala toate.
- Recomand inchiriatul unei masini; chiar daca este scumpa, te va ajuta foarte mult in calatorii – alternativa cu transportul in comun este fezabila pentru multe dintre locuri.
- Respecta regulile de circulatie, in special viteza, deoarece poti avea suprize pe drumurile inguste. Fii atent la semnele de prioritate!
- Pe timp de iarna, rar se coboara sub 0 grade, dar chiar si la 10 grade o sa ti se para ca sunt cu minus.
- Este o tara in special preferata de cei care iubesc hike-ul, insa si fara asta ai multe de vizitat.
- Respecta traseele si spatiile desemnate pentru mers, nu te abate de la ele.
- Engleza nu e limba nationala, dar este vorbita de majoritatea locuitorilor.