Insulele Feroe erau pe lista de vreo 2 ani si tot urmaream oferte decente la bilete de avion. Imi propusesem o vizita in septembrie, dar nu s-a legat nimic. Prima oferta decenta era pentru inceputul lunii octombrie. Dupa ce am cumparat biletele, aveam sa inteleg de ce nu e mare lucru sa coste avionul 500 euro, toate celelalte au preturi la fel de ridicate.
Despre Feroe nu se scrie la fel de des ca despre Islanda si e departe de popularitatea vecinei de ocean. Tara are multe de oferit, dar nu e la nivelul de diversitate al Islandei si nici dezvoltarea turismului de masa nu si-a atins maturitatea. Ceea ce e bine pentru cei care doresc ceva diferit; e o tara cu multa natura deosebita.
Impresii dupa 3 zile in Feroe
Planul facut cu o seara inainte avea sa nu mai fie la fel de util dimineata si, dupa ce ne-am invatat minte in prima zi, am decis sa vedem ce am putea vizita si, gratie accesului la internet, sa ne completam din mers locurile pe unde mai mergem.
Ziua 1 – Insulele Streymoy si Vagar
Planul era sa ramanem pe insula unde eram cazati, adica Streymoy. Ce am fi putut vedea aici erau in principal cateva satuce mai mult sau mai putin izolate. Cat timp ajungi cu masina, nu prea mai e izolat. Primul punct al zilei a fost Tjornuvik. Pana aici ne-am oprit de multe ori si drumul de o ora s-a transformat in vreo 2 si jumatate.
Cascada Fossa
Nu am retinut denumirile tuturor locurilor si am sa las pozele sa le prezinte. Importanta e directia, peisajele si vreme iti vor dicta tot timpul opririle. Ce aveam in plan pana la Tjornuvik mai erau Cascadele Fossa. In rest, sunt cel putin 3 satuce dragute la care merita sa faci un popas, unul dintre ele fiind Haldarsvík. Daca vremea e buna, opreste-te si admira peisajul, ca nu se stie daca-l vei gasi la fel si mai tarziu.
In Tjornuvik am urcat vreo 15 minute din traseul spre Saksun; de aici poti avea cea mai buna priveliste cu satucul si fiordul care se formeaza. Urcarea cam cere o incaltare ceva mai solida daca a plouat. Nu e traseu greu, dar nu e de facut in incaltaminte de oras.
La coborare, am incercat sa gasim un loc de unde sa luam o cafea si, daca nu cerem prea mult, un pranz sau ceva dulce. Ce aparea ca restaurant/cafenea se inchisese la 31 august, adica la final de sezon. Ups, am ajuns cu o luna mai tarziu! Cumva asta avea sa fie anuntul gasit in geam la toate locurile din satucele populare printre turisti.

De la Tjornuvik am facut cale intoarsa si am vizitat Saksun, un satuc foarte popular pe Instagram. Aici se afla casuta unui localnic care s-a cam saturat de turistii care aproape ca-i intra in pat, scuze, in casa pentru a face poze. Si pe buna dreptate sa fie asa, e incredibil cum goana dupa like-uri a ajuns sa distruga intimitatea unui om. Singura lui vina fiind aceea ca are o casa intr-o zona frumoasa.
Cum insula Streymoy eram cam gata cu ce ne propusesem, am trecut in Vagar. Aici aveam 2 puncte importante. Primul era Gasadalur. Aici, cand am ajuns, batea vantul atat de tare, incat cascada era una de vapori aruncati in toate directiile. Frumos si asa, majoritatea au poze cu ea frumos curgatoare. 😀
Nu parea ca timpul ajunge si pentru traseul de 3 km de la Sorvagsvatn, iar taxa de 200DKK/persoana nu merita o vizita pe inserat. Ajungem pana acolo, ca oricum ne era in drum, dar decidem sa o lasam pe ziua urmatoare.
Vegur mai are un loc popular, Drangarnir. La el, insa, se ajunge dupa un traseu de hike. Am vazut faimoasele stanci in drumul spre Gasadalur si nu prea sunt impresionat. Cu siguranta ai alt peisaj din apropiere, dar cred ca se cam exagereaza cu acestea. Sper doar ca traseul de hike este mai interesant decat ce primesti la final.
Ziua 2 – Spre Viderejde, cea mai nordica asezare din Feroe si cum am trecut prin 5 insule intr-o singura zi
Ne propusesem ca dimineata sa ajungem la Sorvagsvatn, iar apoi traversat pana in cel mai nordic punct al Insulelor Feroe. Sansele de ploaie erau reduse, dar asta doar in prognoza, ca afara ploua ca intr-o zi de vara. Ne pornim spre insula Vagar, dar realizam din mers ca nu sunt sanse sa se opreasca ploaia pana ajungem.
Schimbam destinatia din mers, iar o ora jumate mai tarziu eram in Viderejde de pe insula Vidoy, punctul cel mai nordic unde se locuieste in Feroe. Aici pustiu si, in afara de cateva masini, nu am vazut vreo miscare. Dupa cateva zeci de poze, ne intoarcem spre Klaksvik.
De adaugat la acest traseu sunt cele 2 tunele cu o singura banda de pe insula Bordoy. Multe drumuri sunt de o singura banda si trecerea masinilor din sens opus se face in alveole aflate din loc in loc. Dar pana aici nu vazusem ca si tunele sunt la fel. Semnalistica in tunele este exemplara si este interesant de condus in aceasta maniera.
La intoarcere, ne propunem sa vedem de aproape insula Kalsoy, una dintre cele populare, pe care se ajunge cu feribotul. Pentru asta trebuia sa ajungem in satucul principal al insulei Kunoy. La Kunoy, ca asa se numeste si satucul de pe insula, se ajunge tot printr-un tunel de o banda, dar deja eram obisnuit cu ele si nu am mai avut emotii.
In Klaksvik nu era nicio cafenea deschisa si singurul loc de unde puteai lua ceva erau benzinariile. Din pacate, nu erau la nivelul celor din Islanda unde puteai manca ceva gustos, aici cel mult gaseai sandwisuri urate. De la Klaksvik aveam asteptari, deoarece este al doilea oras ca marime din Feroe.
Ultima atractie a zilei trebuia sa fie Sorvagsvatn. Am petrecut aici in jur de 2h. Locul e interesant si cam atat, departe de cele 200DKK platite pentru acces. Vantul foarte puternic nu a permis urcarea pana in punctul maxim, locul popular de unde lacul pare ca e foarte aproape de varsare de la inaltime… in realitate e doar o iluzie optica.
La intoarcere, am mai vizitat Kvívík si apoi Vestmanna, ambele pe partea estica a insulei Streymoy. Kvívík arata interesant, mai ales sa-l vezi de pe drumul spre Vestmanna.
Ziua 3 – Capitala si ce a mai ramas nevizitat
Cu o saptamana inainte stiam ca va ploua in toate zilele sau altfel spus, 90% sanse de ploaie. Pe masura ce ne apropiam de calatorie, se tot schimba prognoza si sansele de ploie erau la 15-20% in primele 2 zile si 70% in a treia. Aproape ca se si respectasera in primele 2 zile. Dupa 2 zile bune, a venit si ploaia.
Asta te blocheaza foarte mult in vizitare, intr-o tara care nu ofera mai nimic in interior. Incepem ziua cu o cafea prin centrul capitalei si cumparat de suveniruri. Nu parea ca se anunta ceva mai bine si ne pornim spre Gjogv. A plouat aproape tot drumul si, cum asta nu era destul, mai batea si vantul foarte puternic.
La urcarea muntelui Slættaratindur spre Gjogv, eram aproape convins ca e mai bine sa ne intoarcem, ca bate vantul prea tare. S-a mai ameliorat putin si, in cele din urma, am ajuns in Gjogv. Aici ploua la fel de tare si prea multe nu am vazut.
La intoarcerea spre casa, parea ca se mai linisteste ploaia si decidem sa mergem sa vedem si capitala, ca tot o vizitasem doar seara. Pana la capitala, am facut un mic ocol si am vizitat Kirkjubour, candva cel mai important loc din Feroe.

Capitala nu are mare lucru de oferit. O zona de oras vechi, cu cateva case bine conservate, un portulet si Tinganes, locul unde se afla cladirile administrative ale Insulelor Feroe. Si sunt aici cam de prin anii 900. De altfel, se considera ca aici se afla unul dintre cele mai vechi parlamente din lume. Nu au vreun regim special de securitate, deci poti sa te plimbi pe unde vrei. Cu ceva noroc, te poti intalni si cu premierul.