Pentru ziua patru imi ramasese sa vad cateva panorame cu orasul, dar din celebrele cladiri construite in stil stalinist. Asta imi doream dupa pranz; pentru prima parte a zilei mi-am propus sa ajung la Izmaylovo Kremlin.
In acest stil au fost construite 7 cladiri in Moscova, cunoscute si ca Seven Sisters. Acest stil arhitectural este intalnit si in Bucuresti, la Casa Presei. Probabil doar acestea 7 au fost construite in acea perioada deoarece prin oras am vazut mult mai multe, dar nu la fel de mari. Chiar si hotel in care am stat era intr-o astfel de cladire.
Izmaylovo Kremlin
Din poze, Izmaylovo parea un Disneyland al Rusiei. In realitate, este un complex ce include magazine, restaurante si mai multe muzee. Printre muzee se afla si cel al votcii. Nu am intrat, insa, in niciunul dintre ele; unele erau inchise fiind o zi de luni. In fata lui are loc, in special in weekend, o mare piata in aer liber, de unde poti cumpara diverse lucruri traditionale. Citisem ca se tine zilnic acest bazar, dar, intr-o zi de luni, nu erau decat vreo cativa. Am revenit la metrou, cea mai apropiata statie fiind Partizanskaya, si am plecat spre prima cladire stalinista.
Hotel Ukraine
Turistii nu pot ajunge in toate cele „Sapte Surori”, iar panorma cea mai buna o ofera Hotel Ukraine. Bine, numele curent este Radisson Royal. Vazusem pe siteul lor ca se plateste 1000 RUB (15 euro) si, in schimb, primesti o bautura la alegere. Ca timp, fara programare in prealabil, se urca de la 12 la 17. Mi se parea cam ciudat ca ora, dar ma gandeam ca are legatura cu hotelul si din acest motiv este limitat accesul.
Ajung in fata hotelului si nu vad niciun semn spre un asa-zis observator. Ma indrept spre intrarea in hotel si-l intreb pe valet daca pe acolo e intrarea. Nu stia engleza, dar, vazandu-ma cu camera foto in mana, a banuit ce vreau si m-a trimis spre lift. Am mers la receptie sa intreb, ca parea cam neobisnuita abordarea. Nu am aflat nimic in plus, doar ca sa merg la etajul 29 si ca o sa fiu ghidat de acolo. Liftul acela oricum nu mergea mai sus de etajul 29.
La acest etaj era un restaurant la care observ o terasa acoperita. Ma gandeam ca aceasta o fi, dar aflu dupa ce platesc ca locul de observare e mai sus cu cateva etaje. Am fost condus de un chelner pana sus pe o ruta ce implica si trecerea pe langa o bucatarie. Din minima lui engleza am dedus ca varianta normala este in reparatie si barul de sus este inchis.
Fac un rond si admir peisajul si, dupa, vreau sa fac poze spre zona centrala a orasului. Nici nu reusesc sa ridic aparatul, ca aud o voce groasa care zice ceva in rusa din care deduc ca ceva nu e bine. Ma uit la el si il vad ca imi explica prin semne unde am voie sa fac poze si unde nu. Puteam admira 360 grade orasul, dar poze puteam face doar 270 grade. De ce? Pai cel de la restaurant nu a stiut sa-mi spuna decat ca-i “bad” si sa-mi zambeasca. Am ramas la cafea pe terasa restaurantului cu o priveliste spre Districtul Financiar al Moscovei, aflat langa.
Universitatea din Moscova si Sparrow Hills
A doua cladire stalinista in care puteam urca era cea a Universitatii din Moscova. In apropierea ei se afla si Sparrow Hills, un punct inalt de unde se poate vedea o parte din Moscova. Cautand pe Google cum ajung, incurc dealurile si aleg sa merg pana la Poklonnaya Hill. Din descrriere parea ca e ce cautam; ajuns acolo constat ca nu vad nimic de aici si pana la Universitate mai e mult de mers. Merg, totusi, prin parc si ajung la statia Park Pobedy, urmand sa iau de aici un transport public.
Google Maps se bazeaza tot timpul pe cel mai scurt timp, ceea ce face ca uneori sa dea combinatii ciudate. Asa s-a intamplat si de data asta. Am schimbat de la metrou la marshrutka si m-am trezit ca acest microbuz ma plimba printr-un cartier si la final m-a lasat la vreo 10 minute de mers de Universitate.
Nu pot sa ma plang de situatie. Asa am vazut cateva statii de metrou deschise anul acesta, dar si un cartier normal din Moscova. Metroul e modern, spatios si cu un design simplist. Microbuzul era foarte curat si ingrijit, iar cartierul parea ca este intr-o continua extindere.
In Universitate nu se poate intra chiar asa, oriunde, fara motiv. Cu atat mai putin sa vezi si o priveliste de oras. Publicul larg poate ajunge la Muzeul de Stiinte ale Pamantului. Programul era pana la ora 17, eu ajungand la putin timp dupa ora aceasta. A trebuit sa ma multumesc doar cu privelistea de la Sparrow Hills. Daca in Ukraine Hotel eram singur, aici erau cateva autocare de turisti.
Final de zi… si de calatorie – Districtul Financiar si strada Albat
Ultimul punct in care imi doream sa ajung era Districtul Financiar. Se afla si aici un punct de observare a orasului, asta daca ti se pare pare complicat Hotel Ukraine. Eu am trecut doar sa-l vad de aproape si, daca tot sunt aici, sa mananc. Citisem ca mall-ul din complex are cateva restaurante interesante. Am mancat la Meat & Fish, un loc elegant cu o mancare care mi s-a parut foarte buna.
In retragerea mea spre centru m-am oprit sa parcurg si strada Arbat. Aceasta este o straduta pietonala foarte populara, in special pentru magazinele sale. Daca nu ai gasit pe undeva suveniruri atractive, aici cred ca ai mai multe sanse. Strada mai are si diverse restaurante; daca stiam, lasam cina in mall pentru ceva de pe aici.
Toate experientele din Rusia
Rusia – Organizarea unei calatorii si costurile la care sa te astepti
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din Moscova
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din St. Petersburg
Moscova, o plimbare nocturna in imagini
Balet si muzica clasica in St. Petersburg si Moscova
Izmaylovo Kremlin si Moscova vazuta de la inaltime
Impresii din Moscova, Rusia – Partea 2 – Kremlin, Pushkin Caffe si GUM
Impresii din Moscova, Rusia – Intre traditional si modern – Partea 1
St. Petersburg, o plimbare nocturna in imagini
La pas prin gradinile si palatele complexului Peterhof – St. Petersburg, Rusia
Cum m-am ratacit prin Tsarskoe Selo, incercand sa-l vizitez – St. Petersburg, Rusia
St. Petersburg, Rusia – Hermitage si imprejurimile orasului
St. Petersburg, Rusia – Impresii dupa descoperirea orasului la pas