De Liechtenstein nu auzi prea des vorbinduse ca fiind o destinatie turistica. Aceasta micuta tara, aflata intre Austria si Elvetia, ar putea primi statutul de “tara de vacanta”. De altfel, localnicii par majoritatea ca sunt acolo doar in vacanta. Daca mai adaug la asta si diversitatea de masini scumpe, cred ca cine prefera marea locuieste in Monaco, iar cine prefera muntele, locuieste in Liechtenstein.
In planul de acasa ma gandeam sa-i rezerv o zi pentru vizitare. Ma asteptam sa fie mai mare decat vedeam pe Google Maps, dar in realitate este o tara chiar mai mica cand esti in vizita. Bine, ceva semne de tara de vizitat in cateva ore am avut de la cautarea cazarii. In momentul rezervarii, in Booking pe Vaduz, gasisem 3 hoteluri. Am ales in schimb un orasel de munte, Triesenberg.
Ar fi trebuit sa intru in tara prin dreptul Vaduzului, dar am ratat podul si urmatorul se afla la capatul sudic al tarii… adica 6-7 km mai departe, in Balzers. Puncte vamale cu Elvetia nu mai exista de aproape 100 de ani, Rinul fiind cel care separa cele doua tari. Poti trece dintr-o tara in alta pe unul din cele cateva poduri peste Rin. Primul pod intre Elvetia si Liechtenstein a fost din lemn si inca mai exista. Acum este folosit de catre pietoni sau biciclisti.
Vaduzul l-am vizitat intr-o zi de vineri inainte sa se insereze. Un oras asa de pustiu nu cred ca am mai vizitat pe undeva. Ca si capitala, sigur a fost cea mai pustie. Nici in cele cateva cafenele/restaurante nu parea ca “exista viata”. Doar masinile si cei cativa oameni care se indreptau spre casa ce mai animau orasul.
Cred ca o vizita la inceput de aprilie nu este in cea mai buna perioada. Centrul Vaduzului are multe terase si probabil in timpul verii este ceva mai activ. M-am plimbat doar prin oras, ca de vizitat nu aveam ce ca erau toate inchise. M-ar fi atras Muzeul Timbrelor, dar si Castelul Vaduz, insa acesta nu este deschis vizitatorilor fiind resedinta printului. Dupa Vaduz m-am intors in Balzers sa vad mai bine Castelul Burg Gutenberg. Tot la exterior si acesta ca deja se inserase.
In ziua urmatoare am urcat pana in statiunea de ski Malbun. Aici era sarbatoarea inchiderii sezonului de schiat. Pe la 11 era prea devreme si doar cativa schiori erau pe partie. “Marele eveniment” anuntat cu afise prin oras nu parea sa existe… sau cel putin nu era atunci.
Chiar daca nu este impresionanta ca destinatie turistica, recomand Liechtenstein in primul rand pentru peisajele montane accesibile cu masina. In special cele cu Alpii Elvetieni vazute din Triesenberg. Urcatul pana la Malbun e atractiv si provocator, iar masinile sport parcate sus confirma asta.
Despre cazare in cateva cuvinte
Booking pe Vaduz ofera in mod constant disponibilitate pe 3-4 hoteluri. Cel mai ieftin e unul de 2*, cu o camera dubla in jur de 130 CHF (franci elvetieni), urmatoarele sunt de 4* si 5* si se invart pe la 350 CHF/noapte.
Asa cum spuneam si mai sus, Vaduz pare doar un loc de zi, nu merita o cazare aici. Eu am ales, convins de peisaj, sa stau la Hotel Restaurant Kulm din Triesenberg. E un loc in care ajunge transportul public si ofera cateva restaurante. Chiar si cel de la hotel este unul foarte apreciat.
Cum ajungi
In principiu masina e cea mai buna modalitate de transport. Exista ceva transport in comun, dar nu cred ca e de luat in calcul tind cont ca este o tara departe de orasele mari in care ai putea ajunge cu avionul. Eu am aterizat pe Aeroportul din Basel si de acolo am pornit, cu masina, intr-un tur spre Munchen.
Nu exista control vamal la nici una dintre granite. Nu se plateste vreo taxa de drum… ar fi fost chiar amuzant sa existe tinand cont ca toate drumurile, adunate, nu cred ca trec de 100km.
Km 0 – Vaduz
Dupa rau, incepe Elvetia, poze din camera hotelului Kulm din Triesenberg
Vaduz
Walser Museum, Triesenberg
Statiunea de Ski Malbun