Prima vizita in Norvegia o facusem in urma cu 5 ani. In teorie stiam la ce sa ma astept in ceea ce priveste costurile si cat de previzibila este tara. Doar ca deplasarea cu masina a adus noutati. Nu cred ca sunt multe tari in care sa ai giratorii si intersectii in tunelele din munti. Tot prin tuneluri de cativa km se trece si pe sub ape si se continua cu feriboturi acolo unde tunelul ar fi fost dificil de realizat. Impresionant! Insa toate astea vin cu un cost pe masura.
Ce traseu am avut in sudul Norvegiei, in conditii de (semi) primavara
Desi calatoria mea a fost in martie, a fost o perioada in care inca era iarna in majoritatea oraselor. Teoretic ar fi trebuit sa se instaleze primavara peste tot, dar inca era o iarna geroasa in Norvegia. Cred ca doar in Bergen a fost ceva mai cald si zapada era topita cam peste tot.
Traseul l-am facut simplu, cu plecare si intoarcere in Torp. Prima oprire a fost pentru o noapte in Kristiansand, apoi am facut traseul spre Pulpit Rock (Preikestolen). A doua noapte a fost in Stavanger. Din aici am vazut din nou fiordul Lysefjord, dar de aceasta data de pe apa. De la Pulpit Rock vazandu-l de sus, de la 600m inaltime.
A treia noapte a fost tot in Stavanger. Urmatoarea oprire a fost Bergen, al doilea oras ca marime al Norvegiei. Dupa o vizita a zonei centrale, am facut un tur pe fiordul Osterfjord. Am poposit aici timp de doua nopti.
Ultima parte a calatoriei a fost drumul spre Oslo si aproape o zi completa in oras, cu o singura noapte de cazare. Fiind o revedere si o perioada nu foarte buna pentru vizitare, nu am facut mare lucru in Oslo. De aici am pornit spre Tromso, despre care am scris aici.
La acest traseul as fi adaugat Trolltunga si Kjerag, dar in conditii de iarna era putin cam dificil. Vara, nu ar trebui sa lipseasca trioul Pulpit Rock, Trolltunga si Kjerag. Pentru cateva zile in plus se poate urca ceva mai la nord de Bergen pentru ghetari si fiorduri.
Cat de previzibila este iarna in Norvegia
Unele portiuni de drum cu siguranta sunt dificil de parcurs pe timp de iarna si chiar daca era martie, am prins viscol pe platoul Hardangervidda. Masinile de dezapezire erau pe drum desi inca nu se depusesera zapada, iar in jur erau nameti de cel putin 2m. Multe bucati de drum erau cu pereti de zapada de 2-3m. Alternativa e un drum ceva mai lung, dar care iarna are mai putine probleme.
Asta ma face sa cred ca Norvegia nu e chiar dificila de vizitat pe timp de iarna cu masina, fie ea si una din categoria mica. De altfel nici nu cred ca ai cum sa o vizitezi optim fara a inchiria o masina. Cu siguranta exista transport intre principalele orase, insa asta va cere timp si nu cred ca merita, mai ales ca traficul este lejer.
Cat costa sa te deplasezi cu masina, pentru o saptamana
Suprinzator, dar la ce costuri sunt in general la servicii in Norvegia este foarte ieftin sa inchiriezi o masina. As zice chiar ca este confuz si te astepti ca si alte costuri sa fie la fel de mici.
Costul masinii pentru 7 zile a fost de 2900NOK (300 euro), masina fiind una automata din clasa compacta. In acest cost a intrat si asigurarea full. A fost de la Hertz, luata direct de pe siteul lor. Teoretic ar fi trebuit sa fie un Mercedes Clasa A. In opinia lor similar pentru aceasta masina este un Lexus CT 200h. Mi-ar fi placut sa conduc un Mercedes deoarece nu am facut-o pana acum, dar nici cu Lexus nu a fost rau.
Partea lucrurilor ieftine la inchiriere s-a oprit. Taxele de drum si feriboturile pentru intregul traseu au fost 170 euro (70 euro fiind taxele). Benzina a mai adaugat si ea inca 90 euro. La acest cost s-a mai adaugat parcarea, in total 85 euro. Doar in Stavanger a fost gratuita deoarece era weekend, in rest a fost contra cost. Cel mai scump a fost in Bergen, 30 euro pe o zi.
La final, intregul cost pentru o saptamana cu masina a fost de a fost 645 euro (300e fiind masina propriu zisa).
Cazarea
Divesitatea de hoteluri este mare, dar multe se invart in acelasi interval de pret. Hotelurile in care am stat au fost urmatoarele
Un hotel modest, dar ok per total. Nu aveam prea multe optiuni si parea ca e potrivit pentru o noapte de popas sa nu fie drumul lung. Hotelul a fost mai mult decat ok, iar de la receptie am primit o camera de 4 ca altceva pentru 2 nu avea liber. A fost mai mult decat ok, chiar prea mare. Parcarea a fost in fata hotelului.
Thon Hotel Maritim 4*, Stavanger
Hotelul si micul dejun au fost de departe cele mai bune din toata calatoria in Norvegia. Impecabil din toate punctele de vedere, recomand daca ai drum pe aici. Nu are parcare, dar gasesti in apropiere mai multe locuri publice sau private. In strada este chiar gratuit sa parchezi in weekend.
Bergen
Am ales un Airbnb deoarece era interesant studioul si bine pozitionat si promitea sa aiba masina de spalat. Era cazul sa spal cateva lucruri si acesta era locul potrivit pentru asta. Nu are parcare, iar accesul este pietonal. La cateva minute ai parcare publica… cam scumpa, dar gasesti usor locuri.
Un loc ok per total, cu o camera foarte mare. Micul dejun a fost consistent. Nu a impresionat cu nimic, dar nici nu m-a deranjat ceva la el.
Cazarea pentru 6 nopti a fost 600 euro, pentru camera dubla si mic dejun inclus (mai putin la Airbnb). Tinand cont ce preturi sunt in oras, iti recomand sa optezi pentru camere cu mic dejun inclus pentru a optimiza cat de cat acest cost.
Mancare
Dupa cum scriam in articolul despre Kristiansand, am fost suprins de cat de standardizate sunt costurile la mancare. Nu doar ca erau preturi apropiate in intreaga tara, dar erau si destul de ridicate.
Costul pentru o ciorba de peste, dar portie mare, era in jur de 25 euro. Un fel principal 25-40 euro. Bautura era si ea cam in aceleasi intervale, vine/bere, 8-10 euro, cafea/apa 5-7 euro. Chiar si o pizza normala ca marime a fost de 30 euro in Kristiansand, iar locul era vazut ca unul accesibil la pret.
Asta a facut ca un cost mediu pentru 2 persoane sa fie pe la 125 euro. Asta in contextul in care am ratat vreo 2 pranzuri din cauza activitatilor de peste zi. Am compensat cu mancare din supermarket/benzinarii, dar chiar si asa a ajuns sa fie scump.
Bine, trebuie sa recunosc ca mi-am facut putin de cap. In Bergen si Oslo am mancat in cateva locuri cu preturi peste medie, dar chiar si asa tot scumpe mi s-au parut majoritatea. Gasesti aceste locuri cu mancare foarte buna in acest articol.
Tragand linie, la final iese un cost de 850 euro pentru o saptamana, doua persoane. Adevarat, daca renunti la rasfatul cu restaurante peste medie o sa poti sa te incadrezi in vreo 650-700 euro.
Avion
Transportul pana in Noregia a fost mai ieftin decat o masa pentru 2 persoane. Exagerez putin, dar nici departe de adevar nu sunt. La dus am optat pentru Wizzair si am aterizat in Torp. La intoarcere am venit de pe Gardermoen. In primul rand pentru legatura mai buna cu Romania, dar si pentru faptul ca veneam din Tromso si pentru acest aeroport erau conexiunile mai bune. Se pot obtine combiantii optime si pe Torp, daca intentionezi sa pleci de aici in Tromso sau alt aeroport nordic.
Pe timp de iarna este ieftin cam tot timpul, iar la Wizzair ai sanse mari sa gasesti un tur retur sub 50 euro/persoana. Asta face ca avionul pentru doua persoane sa fie maxim 100 euro. Mai departe masina este ce mai simpla solutie.
Tururi si alte costuri
Pentru Pulpit Rock nu am apelat la un tur considerand ca este un traseu simplu de facut. Daca ai cum ajunge cu masina ta pana la capatul traseului, chiar nu vad necesitatea unui tur. Am platit in schimb crampoanele petru gheata, 100 NOK (11 euro) de persoana.
Tururi am facut pentru a vedea fiordurile pe apa. Cel din Stavanger spre Lysefjord a costat 50 euro/persoana, iar cel din Bergen spre Osterfjord a costat 60 euro/persoana.
Alte costuri au fost mai fost furnicularul spre muntele Fløyen (Bergen), 10 euro; Muzeul Fram (Oslo), 12 euro de persoana. Si cam atat…
Totalul pentru o saptamana in sudul Norvegiei
Si a venit momentul partii mai putin placute, cat te costa o saptamana in 2 intr-un circuit in sudul Norvegiei.
- 100 euro – Avion, tur-retur din Bucuresti
- 650 euro – Masina pentru 7 zile, cu asigurare full si toate costurile aferente detaliate mai sus
- 600 euro – Cazare pentu 6 nopti, camera dubla si mic dejun
- 700 euro – Mancare, cu un pic de rasfat
- 250 euro – Tururi & alte costuri
Totalul pentru 2 persoane ar iesi pe la 2300 euro, dar cred ca e loc de optimizat pana la 2000 euro.
Un cost suficient de mare cat sa ma faca sa cred ca e aproximativ la fel si in plin sezon.