Vanatul aurorelor boreale, ca si observatul balenelor, erau printre activitatile pe care doream sa le fac anul acesta. Tromso parea ca le poate rezolva pe amandoua in aceeasi calatorie. In teorie, ca momentul ales pentru vizita a fost tarziu pentru balene. Dar unul dintre cele mai bune din an pentru aurora.
Unde vezi aurora in Tromso
De regula in Tromso poti vedea aurora in multe locuri, de multe ori chiar si din oras. Nu va fi foarte intensa sau vizibila si luminile orasului ii vor lua din farmec. Locurile bune nu sunt accesibile cu vreun transport public sau facile de mers pe jos. Pentru a ajunge la aceste puncte magice ai nevoie de masina sau de un tur.
Majoritatea merg cu un tur si este una dintre recomandarile pe care am citit-o cel mai des. Sunt cateva zeci de tururi care combina diverse activitati sau care ofera doar vanatul aurorei. Daca nu ai rabdare sa cauti locurile potrivite, cred ca aceasta este cea mai simpla varianta. Ca pret, turul pentru 2 persoane este cat inchiriatul masinii pe 3 zile.
Locurile in care merg cei cu tururile clasice sunt cunoscute si se gasesc in diverse articole pe internet. Eu am avut ca reper articolul aceasta si aceasta. De prin forumuri sau comentarii am mai obtinut urmatoarele puncte Ersfjordbotn, Kattfjordeidet, Kattfjord, Sommaroy, Balsfjord, Skibotn, partea de nord-est a insulei Ringvassøya.
In prima seara am ajuns dintr-o ratare de zboruri mai tarziu decat estimasem, dar suficient cat sa pot lua masina si sa merg la Ersfjordbotn. O usoara urma se vedea, dar prea putin cat sa zic ca am vazut aurora. Era trecut de mijlocul noptii si acolo aparent fusese cam tarziu pentru a mai vedea ceva. Ulterior aflasem ca a fost slaba peste tot, deci nu am pierdut nimic.
In a doua seara am ales un loc mai indepartat pe insula Ringvassøya, aici este punctul. Am ajuns acolo pe la 21:30. Cred ca ceva ok de fotografiat incepese sa se formeze pe la ora 22. Si am tot stat aici pana cand am inghetat de frig si am ramas si fara baterie la camera. Bateria de rezerva o uitasem in camera… da, greseala de amator!
In drum spre casa aurora isi facea simtita prezenta in toata splendoarea ei. Din punctul mentionat anterior si pana prin dreptul Hessfjord am avut parte de o aurora fenomenala. Ziua urmatoare aflasem din turul de fiorduri ca fusese una dintre cele mai intense din acel sezon.
Poze cu ea foarte intensa am mai mult in minte, cu camera nu am reusit sa mai trag multe cadre. Noroc cu intensitatea foarte mare ca de la un timp de expunere de 20-30 secunde, cat era nevoie la punctul aceasta, pe drumul spre hotel era ok cu 3-4 secunde.
Si acum las pozele sa vorbeasca
Putin despre fotografierea aurorei
Nu sunt fotograf si nu intentionez sa fac un ghid pentru fotografiatul aurorei, dar ma simt dator sa punctez cateva aspecte tehnice elementare pentru a nu exista dezamagiri. Am introdus mai sus un termen fotografic si cred ca ar fi utile cateva lucruri despre asta.
In primul rand, sansele sa faci poze cu telefonul la aurora sunt reduse. La cea foarte intensa un iPhone 8/X a scos ceva ceva. Dar nu suficient cat sa poti arata ce ai vazut. La cum se vedea, ai fi putut crede ca faci un video… in realitate nici in poza nu se vedea ceva foarte concret.
Pentru poze ai nevoie de o camera foto la care sa poti controla timpul de expunere sau altfel spus, timpul in care camera “aduna lumina” si o inglobeaza intr-o poza. De regula, imaginile pe lumina ok se fac la timpi foarte scurti. Sa zicem 1/120 dintr-o secunda. Un telefon cam pe acolo ajunge pe lumina buna. Fara trepied o poza nu va iesi miscata sau cu zgomot (“purici”) cam pana pe la 1/30.
Eu pot scoate ok pana la cel mult 1/15, repet, fara trepied. Astfel de timpi sunt pentru lumina redusa, de regula spre seara/intuneric. Pentru mai mult de atat e nevoie de un suport fix, trepied sau orice altceva care nu se misca… chiar si un cos de gunoi e bun. Oricat ar parea de ciudat, dar din mana nu poti face o poza cu expunere (sau asteptare) de o secunda. Probabil fotografii profesionisti pot, dar nu e cazul in aceasta discutie.
Acestea fiind spuse, poze cu aurora vei avea ok doar daca controlezi timpul de expunere. Pentru iPhone poti gasi cateva aplicatii unde ai ceva mai mult control pe timp, la fel si pe cele cu Android. Daca esti curios, vei gasi mai multe tutoriale de cum poti poza aurora cu telefonul. Parerea mea e ca nu merita acest efort si mai simplu este sa folosesti o camera. La camerele foto este nevoie sa treci in mod manual si astfel sa existe control pe timp si lasat camera la liber.
Cum nu mi-am propus sa scriu un articol despre asta, iti recomand sa cauti in google pentru camera ta ce setari ai nevoie. Cu ceva timp inainte, nu acolo pe loc. Si bineinteles, ai nevoie de un trepied pentru toate acestea. Aurora boreala cere multe unghiuri si timpi lungi de expunere, nu merge sa te joci cu ceva improvizat. Nici eu nu am reusit foarte multe si abia astept o noua experienta.
Comentarii
7 ComentariiStefan
Oct 17, 2018Salut, as fi fost curios cum a fost experienta live vs pozele pe care le-ai postat. Pozele cu expunere indelungata pot sa faca un orasel linistit sa para metropola si as fi vrut daca poti spune cum se compara ceea ce ai vazut cu toate pozele de pe net.
Bogdan
Oct 17, 2018La expunere de 20-30 secunde experienta reala de aurora e slaba si daca ramai doar cu aia e doar o experienta interesanta. Cele din primele 2 randuri sunt la expunere de 3-4 secunde din locul in drum spre casa. La asta efectiv admiri aurora ca pe un film sau cum ai urmari niste nori mai deosebiti. E foarte clara si miscarea si coloristica e fenomenala…ireal ce fenomene produce natura.
Sanda
Oct 22, 2018Offff, ce m-ai încântat cu postarea asta şi cu fotografiile astea magice. Îmi doresc şi eu nespus de mult ca în viaţa asta să reuşeşsc să ajung să văd aurora boreală live. Mulţumesc pentru tips-uri şi pentru fotografiile magnifice.
Vlad
Nov 20, 2018Salut, este o idee buna pentru a închiria o mașină și a cauta aurora însă cum sunt drumurile pe timp de iarna, în special cele secundare? Ai acoperire și semnal peste tot la internet pentru ca pare asa puțin mai izolat când mergi în căutarea aurorei?
Bogdan
Nov 20, 2018Vlad, semnal la telefon cred ca am avut peste tot. Nu imi amintesc sa fi fost vreun loc fara. Chiar daca pare in pustiu, nu e chiar asa si locurile unde poti vedea aurora sunt cumva intre mici satuce care nu par sa ramana izolate pe timp de iarna. Am vazut cum arata o zona cu zapada intensa in partea sudica si nici nu incepusera bine sa ninga si aparusera masinile de dezapezire. In nord nu am vazut insa nameti inalti, pe semne ca aici iarna e mai moderata sau Tromso e ceva mai ferit de viscol.
Vlad
Nov 20, 2018Super mersi de răspuns, gata merg cu varianta cu închiriatul mașinii decât cea cu turul care este destul de piperat la preț. Mersi.
Bogdan
Nov 20, 2018Tururile majoritatea sunt cu masini mari (bus/microbuz), doar cele VIP se fac cu masini 4X4 sau alte masinuti ce pot schia. Nici nu vad necesara o masina 4X4 in cazul acesta ca daca e sa fie o vreme proasta ar fi la fel de incomod si pentru o masina mica si pentru un bus. As zice chiar ca o masina are mai mari sanse sa se deplaseze decat un bus. Have fun!