Tromso este unul dintre orasele mari care se afla dincolo de Cercul Arctic. Aici locuiesc permanent peste 70.000 de persoane. Pe langa un mediu arctic prietenos, Tromso este unul dintre locurile de top pentru admirarea aurorei boreale. Si nu doar atat, aici poti avea parte de experiente pe care doar in cateva locuri din lume le poti avea.
Ce poti face in Tromso, pe langa vanat de aurore
Orasul este al 9 lea ca marime in Norvegia si este dezvoltat din toate punctele de vedere. Practic, nu vei avea timp sa te plictisesti daca alegi sa vii pentru 4-5 zile in acest zona. Eu nu am avut atatea zile si imi pare rau. Am stat in Tromso doua zile jumatate si am avut 3 nopti in care sa vanez aurore boreale in toata splendoarea lor.
Activitatile pe care le poti face sunt diverse in orice anotimp vei alege sa-l vizitezi. Probabil cei mai multi turisti ajung in Tromso in perioada iernii, cand apare aurora. Daca ar fi simplu de ajuns as merge pentru 3-4 zile si intr-o perioada calda, cu siguranta as avea ce face. Doar ca in contextul actual zborurile nu prea se leaga cu Romania si ar dura o zi la dus si una la intoarcere.
Imi doream sa vad aurora si doar pentru asta alesesem Tromso. Nu ma gandeam ca un oras atat de indepartat poate avea multe de oferit. Cu cateva zile inainte de calatorie am inceput sa citesc despre oras si imprejurimi. Mai mult din intamplare am ajuns sa aflu de tururile pe care in putine locuri le poti avea.
Cele care mi-au atras atentia au fost: condus o sanie trasa de caini husky sau reni, pescuit in Marea Norvegiei sau printre fiorduri, tur de fiorduri cu sau fara o supa de peste proaspat prins, tur al faunei sau florei arctice. Unele tururi nu sunt disponibile tot anul, cum e cazul celui de observat balenele. Pentru a vedea ce tururi poti face, iti recomand siteul getyourguide.com.
Aproape ca incepuse sa-mi para rau ca sunt doar doua zile si optiunile sunt prea multe pentru a fi ingramadite in acest timp. Fara a fi incantat de asta a trebuit sa fac o selectie, iar faptul ca unele nu erau in acele zile a simplificat alegerea. Aaaa, sa nu uit un detaliu. Pentru a nu depinde de tururile de aurora si a explora mai mult din imprejurimi, am inchiriat o masina. De altfel, este mai ieftina inchirierea pentru 3 zile decat un tur pentru doua persoane.
Orasul este in principal localizat pe insula Tromsøya, dar include si cateva suburbii aflate pe insula Kvaløya si in partea continentala. De aceste suburbii insula este legata cu poduri si un tunel. Tunele sunt si pe insulat Tromsøya pentru a o strabate mai rapid. Acestea sunt conectate cu o parcare de peste 900 de locuri aflata in principal sub centrul istoric. Mai jos cateva poze de cum arata parcarea in tunel.
Apusul in Tromso, un intro pentru aurora
Orasul are cateva muzee, o biserica cu o arhitectura interesanta si cateva stradute deosebite. Insa, lucrurile care fac Tromso special sunt in afara orasului. Bine, cea mai buna panorama cu orasul o ai urcand cu telecabina Fjellheisen, aflata in partea continentala a orasului si care face legatura cu Muntele Storsteinen. Pe timp de vara poti sa te incumeti si la o drumetie pana sus, pe timp de iarna nu este pentru oricine aceasta experienta. Din fericire, indiferent de sezon poti urca cu telecabina.
Am urcat cu putin timp inainte de apus pentru a putea avea parte de o priveliste si pe lumina si pe inserat… si bineinteles, apusul! Ce poti vedea din acest loc e un spectacol pe care nicio poza nu-l va putea cuprinde. Culorile de aici parca pregatesc spectacolul pe care urmeaza sa-l ofere aurora. Dupa ce am congelat bine pe munte, am plecat la vanat aurora.
Cum sunt imprejurimile
Pe harta distantele par mici si ai impresia ca in cateva ore vezi toata zona, ba chiar ajungi si in Laponia! In realitate dureaza mult sa ajungi pana si in satucele din jur. Pentru a nu sta foarte mult in masina am ales sa merg doar spre partea de vest a insulei Kvaløya in ambele zile.
In prima zi, dupa turul cu saniile trase de cainii husky, am pornit fara o directie clara spre zona centrala a insulei Kvaløya. M-am oprit in mai multe locuri, dar nu am inaintat prea mult ca se facusera tarziu si voiam sa ajung inainte de apus pe Storsteinen.
In a doua zi, dupa turul de fiorduri, am ales cel mai indepartat punct in care parea ca pot sa ajung cu masina. Nu aveam nicio idee ce poate fi acolo sau daca e ceva de vazut, dar ideea aceasta de a merge pana la un capat de insula am mai avut-o in Stockholm si am avut parte de peisaje deosebite.
Daca in prima zi m-am oprit in centrul insulei Kvaløya, in a doua zi mi-am propus sa ajung pe insulita vecina, Sommarøy pe numele ei. Aceasta, ca si sora ei mai mare Hillesøya sunt conectate cu poduri de Kvaløya. Insula mai mare are ceva mai multa viata, insa doar pe partea sudica. Aici sunt mai multe case, dar si un hotel pentru cei care vor sa fuga de lume.
Pe aceste insulite pare ca ai ajuns la capatul lumii si vii aici doar sa admiri peisajele si apusul. Timpul pare ca s-a oprit si casele sunt construite pentru a da bine in poze si de fapt nimeni nu locuieste in ele. Evident ca nu e asa, dar am vazut atat de putini oameni incat pot sa raman cu ideea ca pe acolo nu sta nimeni permanent.