Mi-ar fi placut un tur de observat balene, dar cum acestea au o perioada scurta in care sunt prin apropiere nu au mai ramas decat tururile de pescuit. La pescuit fusesem ultima data pe la varsta de 7-8 ani. Doar ca dincolo de Cercul Arctic nu pescuiesti oricand iti doresti si nu as fi zis nu la o astfel de experienta. Toate ar fi fost incluse, eu trebuia doar sa fiu pregatit sa inghet de frig.
Din pacate (sau fericire) nu am gasit un tur de pescuit si alternativa a fost o plimbare printre fiorduri, dar si o ora de pescuit. Captura zilei ar fi ajuns intr-o supa de peste pe care sa o avem la pranz. Chiar am fost amenintati ca daca nu prindem nimic, vom manca doar supa de legume!
Primirea pe barcuta a fost ca o primire intr-o familie cu care nu te mai vazusei de multa vreme. S-a inceput cu o prezentare a vaporasului Polar Queen. Acesta si-a inceput activitatea in anii ’70 ca vas sanitar. Echipajul era format din capitan, care lasasera in urma vasele de croaziera si s-a retras in Tromso sa navigheze categoria mini. Ajutor ii era Jack, aflat in practica pentru a devini capitan. Alaturi de ei Christina si catelul. Chris avea ca principal job sa ne poarte noua noroc la pescuit pentru a avea ce sa ne gateasca.
Plimbarea cu barca a fost la nord vest de Tromso, inspre Kvaløyvågen. Din fericire am prins o vreme foarte buna cu vreo 10-15 grade si un soare de primavara. Apa era atat de transparenta incat in unele locuri se vedea fundul si chiar pestii. Prin astfel de locuri s-a asezat baza pentru pescuit. Nu a fost cu noroc din prima, dar dupa inca vreo doua opriri au reusit colegii de tur sa faca rost de pestele pentru supa.
Jack a fost macelarul si cu precizie a scos doar bucatile de carne din fiecare peste. Precizia pentru el nu avea nicio legatura cu cea a unui doctor, bucati mari de carne au ramas pe scheletul care urma sa fie adus inapoi in port sa fie aruncat. Apa de care vorbeam mai sus, cu siguranta asa se pastreaza curata.
Supa mancata pe barca era a 8-a pe care o mancam in Norvegia si nu doar ca a fost cea mai aromata supa dintre toate, dar cred ca a fost printre cele mai bune mancate. Sunt un fan al supelor si cred ca aceasta am simtit-o speciala prin prisma faptului ca a fost intr-un cadru traditional si prietenesc, ca intr-o familie de pescari.
Intregul tur a durat 5 ore, de la 10 la 15. A costat 1250 NOK (130 euro) de persoana si l-am rezervat de pe polaradventures.no. Tot ei au si tur exclusiv de pescuit si observat de balene.