In ziua 4 a calatoriei din sudul Norvegiei am pornit spre Bergen, al doilea oras ca marime si importanta din Norvegia. Era orasul pe care dorisem sa-l vad, alaturi de Oslo, la prima vizita. Pe atunci ma gandeam ca voi putea merge usor cu trenul, dar pretul biletelor m-a speriat. Mult mai tarziu aveam sa aflu ca aceasta ruta cu trenul este chiar una de poveste si este o atractie in sine. Acum am fost cu masina, dar este de tinut minte pentru viitor.
Spre Bergen
Drumul spre Bergen, din Stavanger, este plin de peisaje de poveste. Nu doar peisajele m-au impresionat, ci si infrastructura rutiera. In aceasta zona am vazut pentru prima data tunele cu sensuri giratorii in ele… iar la iesire poduri impresionante peste fiorduri.
Pur si simplu incredibil cum au construit prin munti sau pe sub/peste fiorduri. Unde distanta pe sub apa era prea mare, drumul se continua cu feribotul. Nu gratis, ci cu un cost pe masura. Pentru cele doua feriboturi avute in drumul dintre Stavanger si Bergen am platit 543 NOK (55 euro).
In Bergen am ajuns la ora potrivita pentru pranz, evident ca nu a lipsit si supa de peste. Am fost la Bryggeloftet & Stuene, unde cred ca a fost cea mai buna supa din Norvegia… de fapt, pe locul 2 dupa cea de pe barca din Tromso. Tot aici am mancat si scoici in sos alb. Dar gata, nu mai scriu despre mancare ca mi s-a facut pofta. Mai scriu doar ca ar trebui sa incerci si restaurant Spisekroken, alt loc foarte bun in Bergen.
Bergen nu abunda in atractii, intr-o zi le cam vezi pe toate. Bryggen este foarte popular, centrul istoric si apoi orasul de sus de pe Muntele Fløyen. Nu ai voie sa ratezi privelistea de sus si drumul pana acolo cu furnicularul.
Osterfjord
Ziua a doua in Bergen am inceput-o cu un nou tur spre fiorduri, de data aceasta spre Osterfjord. Acestea au oferit peisaje mult mai interesante decat cel din Stavanger. Intreaga plimbare a durat 3 si a fost pana in stramtoarea Mostraumen. Pe timp de iarna nu se poate merge mai departe pana la coada fiordului deoarece este unghetat.
Steinsdalsfossen
La intoarcere am luat masina si mers pana la cascada Steinsdalsfossen. Aceasta se afla la 75 km de Bergen. Pe drumul acesta am facut cunostinta cu nametii norvegieni. Din fericire era totul dezapezit si drumul impecabil.
Cascada este prezentata ca una dintre cele mai populare din Norvegia. Are o cadere de 50m si ceea ce o face speciala este faptul ca poti trece pe sub ea fara sa te uzi. Aici era totul inchis si accesul pe sub cascada oprit cu un gard. Bine, mare lucru nu era de vazut ca inca era inghetata.
Prin nameti spre Oslo
Din Bergen spre Oslo am ales drumul pe care Google Maps il recomanda cel mai scurt. Acesta a fost in principal pe drumul national 7. In dreptul Parcului National Hardangervidda a inceput sa viscoleasca foarte tare. Pe drum doar noi si masinile de dezapezire ce eram. Din fericire am scapat doar cu 20km de mers prin viscol, drumul nu a fost inchis. Prin dreptul unor cabane cativa se aventurau sa combine Cu parapanta cu schiurile sau snowboardul.
In Oslo am ajuns spre seara. Mare lucru nu am mai avut timp sa vad. Am facut un tur al centrului si am mancat in port in zona Aker Brygge. Nu te vei mira daca iti voi spune ca supa de peste nu a lipsit. Restaurantul ales a fost Louise, foarte ok ca loc si chiar il recomand.
A doua zi am mancat tot in aceasta zona, la Lofoten. Am ales meniul zilei deoarece era chiar atractiv. Fiind meniul zilei te-ai astepta la un pret mic… dar nu, a costat 520 nok (55 euro) de persoana si a inclus o supa de peste si un peste cu legume. E adevarat ca au avut o super prezentare si au fost gustoase, dar totusi era meniul zilei!
In Oslo am revazut Parcul Vigeland, care mi s-a parut foarte trist pe timp de iarna. De altfel, intregul oras mi s-a parut uratel fata de cum era la prima vizita. Cu siguranta lipsa copacilor inverziti si-au spus cuvantul.
Doua muzee pe care le consideram interesante nu le vazusem la prima vizita. Am avut de ales intre Muzeul Corabiilor Vikinge si Museul Fram. Am ales in cele din urma Fram, atras de ideea explorarilor norvegiene in zonele polare. Muzeul gazduieste intacta nava expeditiilor Fram si chiar se poate vizita interiorul. Per total putin cam dezamagit de aceasta vizita.
Muzeul a fost ultima activitate din partea de sud a Norvegiei. De la Fram m-am intors in Torp si mai departe am zburat spre Tromso.
Norvegia merita din plin o vizita pe final de iarna, ca in decembrie cred ca e deja prea frig. Are multe peisaje interesante care arata incredibil acoperite de zapada. Insa, cred ca are mai mult sens la pachet cu o destinatie unde ai sanse sa vezi aurora boreala.