Vreo cativa ani la rand facusem o traditie in a vizita tarile nordice in perioada toamnei. Norvegia a fost prima tara nordica vizitata, dar atunci ramasesem doar in capitala. La 5 ani distanta reveneam in Norvegia, de aceasta data pentru sudul si nordul tarii. Aveam in plan o saptamana in partea sudica si 3 zile in Tromso, partea nordica.
Ca si in urma cu 5 ani, am ajuns tot in Torp. Da, pe acel aeroport despre care se spune ca-i in Oslo, dar este de fapt la 120km de capitala. De aici am luat masina si am pornit spre Bergen, cu opriri in Kristiansand si Stavanger. Pe langa plimbari in cele doua orase, am facut turul fiordurilor din aceasta zona. Dar sa le iau pe rand…
Kristiansand
Pentru a nu forta calatoria si a sta prea mult in masina, primul popas a fost in Kristiansand, un mic orasel aflat la 210km de Torp si 230 km de Stavanger. Alegerea a fost pur si simplu de potrivire logistica, important era sa fie un loc cu restaurante si hoteluri.
Am ajuns in oras pe la ora 15, prea tarziu pentru pranz si prea devreme pentru cina. Am incercat la un loc aproape de port unde parea ca sunt mai multe restaurante, dar erau inchise. La unul dintre ele chelnerul a iesit afara si a zis ca putem intra la o cafea. Cum altceva mai bun nu se putea, am zis da!
Dupa vreo 20 de minute ne anunta ca daca mai asteptam putin va fi gata supa de peste si poate aduce un starter pana atunci. Cum sa spui nu la asa ceva, mai ales ca sansele sa mancam mai devreme de ora 17 erau mici. A venit un starter cu paine prajita si ceva care parea o crema de branza cu diverse verdeturi. Nota a fost primul contact cu preturile din Norvegia. Pentru 2 supe, apa, cafea si un starter am platit 650NOK (66 euro). Ops, nu se anunta bine!
Dupa a urmat o plimbare prin oras pana s-a intunecat si am incheiat seara cu o pizza… probabil cea mai scumpa de pana acum, vreo 30 euro. Daca la supa nu era sigur cat este de scump este in Norvegia, dupa o banala pizza s-a clarificat ca aceasta calatorie va ajunge in top pe tot ce inseamna cheltuiala de zi cu zi.
Pulpit Rock (sau Preikestolen)
Ziua a doua era dedicata drumului spre Stavanger, dar inainte o plimbare pana la Pulpit. Poate nu-ti spune nimic locul, dar cu siguranta ai vazut poze cu el deoarece este frecvent ca fundal pentru fiordurile norvegiene (sau citate motivationale :D). Drumul pana acolo a fost un mix de tunele, poduri si drumuri la care tot adunam puncte… nu de penalizare, ci de plata. Constant aparea cate un panou in care eram anuntat cat ma costa sa merg mai departe, fara o alta alternativa.
Cand nu au mai fost tunele si poduri, am trecut la feribot. Acesta venea cu alte costuri, de data asta si mai mari. Aveam sa aflu ca in Norvegia feribotul este o continuare a drumurilor. Multe se opresc brusc la un feribot si alternativele pe uscat inseamna uneori si ore in plus de condus.
Dupa cateva ore bune de condus si mai multe opriri pentru peisaje, am ajuns la punct de start al tarseului pentru Preikestolen, la capatul caruia se afla populara roca cu vedere spre (fiordul) Lysefjord. Era ora 14 cand am ajuns, iar cei de la punctul turistic de aici au zis ca am ajuns cam tarziu si ar fi bine sa ne grabim ca sa avem timp sa ne si intoarcem.
Traseul nu se inchide, dar pentru a intra pe el se recomanda crampoane pentru gheata. Ei spuneau ca recomanda, dar eu as zice sunt obligatorii in timpul iernii si cat mai este zapada pe traseu. Fara asa ceva ai toate sansele sa cobori in genunchi si oricum sansele sa te accidentezi sunt foarte mari. Putini s-au incumetat sa urce fara crampoane si nu erau prea fericiti la coborare.
Crampoanele se pot inchiria de la centrul turistic si costa 10 euro/persoana. Lasi garantie pasaportul sau daca vrei sa nu depinzi de ei, poti sa ti le cumperi. Nu stiu cat era pretul, dar sigur nu merita asta. Ca o completare, in bagajul de mana in majoriotatea aeroporturilor nu vei fi lasat sa treci cu ele si ti le vor confisca ca oricare alt obiect interzis.
Cu crampoanele in picioare traseul a fost o joaca prin zapada si ceva mai multa atentie pe gheata. Exagerez evident, dar nu mi s-a parut dificil si nici foarte greu de parcurs. Mai ales ca la final am fost rasplatit cu privelisti ireale.
Drumul dus si intors, plus poze la destinatie au cerut 3 ore. Cum inca mai era timp pana la inchiderea centrului turistic/inchirieri am poposit aici pentru cafea si ceva dulce. Ratasem pranzul serios si simteam nevoia unei doze de energie.
De aici am pornit spre Stavanger, unde am ajuns cand se intunecase bine si parcare devenise gratis :D. Nu imi venea a crede de ce scria pe panou si am confirmat cu politia locala oprita in apropiere. Nici ei nu stiau sigur, dar au zis sa o las acolo ca e ok. Aceasta a fost singura parcare gratis din toata calatoria!
Stavanger si Lysefjord de pe apa
Dupa o cina cu nelipsita ciorba de peste la restaurantul Fisketorget, a urmat o plimbare prin centrul Stavangerului. Foarte pustiu ca oras pentru o seara de vineri.
A doua zi am avut un tur spre fiordurile Lysefjord, de data aceasta pe apa. Turul fiind aproape de mijlocul zilei, am facut o plimbare pe stradutele orasului vechi, Gamble Stavanger.
Turul a avut ca punct de start portul din Stavanger. A urmat o trecere pe langa o crescatorie de somoni si apoi pe langa diverse satuce sau case izolate aflate pe malul raului. Ca peisaj, nu as zice ca mi-a atras ceva atentia si mi s-a parut o plimbare cam monotona si lipsita de culoare. Noroc cu cele cateva case colorate de pe mal ca altfel chiar ar si fost plictisitor continuu.
La un moment dat am ajuns si sub Pulpit, de jos, de la 600m nu era decat o simpla roca ca si celelalte care se zareau. A mai urmat o oprire la cascada Hengjane, inghetata aproape complet. Dupa vreo 3 ore am revenit in oras. Un tur interesant, dar cu peisaje nu la fel de interesante ca cele vazute de sus.
Fiordul Lysefjord cred ca este mai potrivit de vazut vara de pe apa, de sus e splendid in orice anotimp. Dupa o masa de pranz tarzie am dat o fuga pana la Sverd i fjell. Monumentul parea interesant din poze, dar s-a dovedit o pierdere de vreme.
Vremea fusese schimbatoare si masina s-a murdarit foarte tare in primele 3 zile. Nu stiu de ce, dar am simtit nevoia sa o spal. Vazusem o spalatorie automata si ma gandeam ca nu are cum sa coste mult. Si nu, nu a fost mult… ci enorm. Cel mai ieftin program de spalare a costat 299 NOK (30 euro)!