Uitasem complet ca trec dintr-o tara in alta cu o masina straina si ar fi cazul sa verific cum este cu taxele de drum. Imi amintesc de asta chiar inainte de a trece granita dintre Spania si Portugalia.
Opresc in prima parcare si caut cum e cu plata pentru masinile straine. Pentru acel tip de drum cel mai simplu mi s-a parut sa inregistrez cardul si sa platesc direct cu el. Am scris in organizarea calatoriei mai multe despre asta.
Gradinile din Castelo Branco
Un euro, 50 de centi si iar un euro si tot asa toti 130 km de la granita spaniola si pana la Castelo Branco. Se intunecase cand am ajuns la hotel. Cautam ceva unde sa mancam si prima optiune pare a fi Cabra Preta, daca nu ne iesea ar fi trebuit sa ajungem la fast-food. Locul a fost atat de bun incat i-am dat de la sine putere o farfurie Michelin pentru servicii si mancare.
Orasul l-am ales pe ideea de a nu conduce foarte mult si sa ajungem direct din Salamanca in Lisabona. Citisem ca aici se afla unele dintre cele mai frumoase gradini in stil gotic din Portugalia si parea un loc bun pentru o oprire. Pe acestea, dar si o parte din orasel le-am vizitat in ziua urmatoare dis-de-dimineata.
In decembrie nu este cald sa intretii multe flori nici in Portugalia, insa Gradinile Episcopale au fost impresionante. Din gradini am trecut direct in parcul de visavis. Aici in momentul vizitei era o expozitie de brazi de Craciun. Creatiile erau realizate de elevii scolilor locale si aveau diferite tematici. Cum nu e usor sa le descriu am sa te las pe tine sa vezi ce au realizat.
Altceva in afara de aceste puncte si plimbarea pe stradutele din orasul vechi nu am gasit de vizitat. Dupa vreo ora eram din nou la hotel si gata de drumul spre Lisabona.
Lisabona, de revelion nu e chiar cea mai buna idee
Din nou pentru cativa km a curs cu euro in taxa de drum. Dupa un timp am trecut pe un drum administrat de alta autoritate si aici plata era din loc in loc, dar la fel de scump. Aproape de pranz am ajuns in Lisabona. Eu imi aminteam un oras linistit, dar asta era in perioada de dupa criza din 2008 (il vazusem in 2011). Acum Lisabona era mult mai aglomerata, mai murdara si cu un vibe nu foarte primitor.
Cautam fara prea mare incredere un loc unde sa mancam ceva de pranz-cina. Am fost surprinsi ca in primul din lista am gasit si loc. Cum Lugar Marcado nu este intr-o zona foarte turistica, nu era mare concurenta pe cele cateva mese ale restaurantului.
Dupa pranz am trecut pe la Mirador de Santa Luzia si am decis sa ne retragem putin ca sa fim fresh pentru focul de artificii. Orasul parea ca e foarte agitat vs in urma cu 7 ani si speram ca de data asta se va lasa cu un spectacol in toata regula, nu doar cateva artificii de la privitori ca la ultima vizita.
Si chiar asa a si fost, un spectacol in toata regula. Evident nu unul care sa concureze cu cele din top, dar a fost cam ce trebuie pentru o capitala.
In ziua plina nu ne-am propus prea multe. Castelul Jorge era inchis, iar o alta priveliste cu orasul am considerat ca se poate avea de la Mirador da Senhora do Monte. Traseul de ajuns acolo a fost prin Cartierul Alfama si cel Maur. Alfama e printre cele vechi ale Lisabonei si nu are cum sa lipseasca o plimbare prin aceasta zona. Suprinzator, stradutele abrupte cam tin turistii departe si era chiar placut sa te plimbi.
Pentru pranz intr-o zi de 1 ianuarie nu aveam sperante prea mari. Am mers in zona Pietii Dom Pedro si dupa vreo 3 restaurante inchise am ajuns la Mar Ao Carmo. A fost un loc ales pe ideea ca pare ok din exterior, dar s-a dovedit unul dintre cele bune din calatorie.
Ziua am incheiat-o in zona Parque das Nações. Eram curios sa vad cum a evoluat zona in care am avut hotelul in urma cu 7 ani. Per total nu pare sa se fi schimbat prea mult si imensa zona de la Expo98 e greu de intretinut si acum mi se pare mai mult in paragina decat sa fie folosita la adevarata valoare.
Impresii din Sintra cea aglomerata
Am lasat pentru parasirea orasului vizita la Turnul Belem. Pana aici a fost usurel de ajuns, dar de plecat spre Sintra a fost o intreaga aventura. Lisabona nu pare ca s-a jucat cand au facut autostrazile de la marginea orasului si daca ai ghinionul sa ratezi o iesire te va costa minute bune sa revii la traseul initial.
In Sintra am lasat masina in parcarea din apropierea garii si asta iti recomand si tie sa faci. Orasul e complet blocat si cu cat scapi mai repede de masina cu atat mai bine. Prima vizita avea sa fie la Palatul Sintra, iar pana acolo am ales sa mergem cu busul.
Chiar daca a fost printre primele busuri din acea zi si sus am ajuns la ora de deschidere, coada era de cateva sute de persoane. Era atat de aglomerat incat am luat biletele de acces online in timp ce stateam la coada. Chiar daca a mers repejor, am ajuns in castel dupa vreo 30 de minute de asteptare.
Cum nu parea ca vor fi putini in urmatoarele zeci de minute, am ales sa intram, direct in castel. A fost bine ca altfel nu l-am mai fi vizitat, dar din vizita nu am inteles nimic. A fost ca intr-un trenulet prin fata unor vitrine. Am inteles ca nu e tot timpul asa, dar daca e aglomerat nu e de intrat in palat.
In afara lui era aglomerat, dar nu atat cat sa fie greu de vizitat. Aveam sa vedem de ce e asa… cateva sute de persoane asteptau sa intre in palat si erau frumos asezati la coada care ajungea pana jos in afara palatului.
Am mai trecut pe la Castelul Maur si de aici am decis sa mergem pe jos pana in oras, desi aveam bilete la bus. A fost o plimbare placuta, dar trebuie sa te tina genunchii ca poteca e cam abrupta. La urcare nu recomand traseul decat daca timpul iti permite, probabil vei face peste o ora din Sintra si pana la Pena.
Ca timp ne-a consumat mult mai mult decat am estimat acest minunat Pena si decidem sa mai vedem doar un singur loc aici. Am alex Quinta da Regaleira, pentru Fantana Initiatica. Ajunsi aici dam de o alta coada, de aceasta data la bilete. Fentam si acest rand si luam biletele online.
Ne plimbam putin prin gradini si ne cautam drumul spre Fantana Initiatica. Aici coada era mai mare decat cea de la bilete. Stam strategic 5 minute sa vedem care-i viteza si realizam ca am facut aproape un pas de pitic. Concluzionam ca e minim o ora jumatate de asteptare… deci lasam pe data viitoare.
Ca o concluzie, cred ca Sintra e total depasita si autoritatile vor schimba ceva in organizare dupa ce se va intampla vreun incident major. Devine o problema de siguranta cand ai sute de oameni in spatii care nu pot acomoda optim mai mult de jumatate dintre ei. Sintra, ca multe alte locuri aglomerate are nevoie de bilete limitate si ore de acces. Nu ai gasit loc, mai incerci si cu alta ocazie.