Fantani arteziene impresionante, gradini si alei sa te plimbi o zi intreaga si, nu in ultimul rand, un palat cu decoratiuni fenomenale. Asa as putea rezuma complexul Peterhof (Petrodvorets, dupa numele vechi), resedinta de vara a țarului Petru cel Mare. Distrus complet in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Peterhof-ul isi recastiga frumusetea pas cu pas. Reconstructia lui a inceput in 1945 si inca se mai lucreaza.
Cum am ajuns acolo si cateva idei despre vizitare
Peterhof se afla in vestul St. Petersburgului, la vreo 30 km distanta. Nu este o distanta prea mare, dar orice combinatie imi estima pe uscat un timp spre o ora jumatate, chiar doua. Se poate merge cu metroul/trenul si apoi cu microbuzul. Varianta rapida este cu hydrofoil-ul, un vapor rapid care se poate lua din spatele Hermitage si care te lasa in fata Peterhof. Aceasta calatorie este de aproximativ 30 de minute.
Sunt doua firme care opereaza cu o frecventa de 30 de minute, ceea ce face ca pentru turisti sa existe un vapor la 15 minute. Programul e similar cu al gradinilor de jos. Costul tur-retur a fost de 1400 RUB (20 euro), pe un singur sens fiind 800 RUB. In timp ce un tur-retur pe uscat este de vreo 200 RUB (3 euro), dar cu un timp de 3-4 ori mai mare.
Complexul are doua parti distincte: Parcul Superior si Parcul Inferior, palatul de vara (Grand Palace) aflandu-se intre ele, dar cu acces din cel inferior. In partea superioara accesul este gratuit, in timp ce in partea inferioara se plateste intrare. O recomandare gasita intr-un articol era sa incepi vizita cu gradinile de sus, acolo ajungand cu transportul de uscat, iar apoi sa vizitezi partea de jos si sa pleci cu vaporul.
Am ales varianta mai rapida de transport, in ideea in care le voi vedea invers. Dupa ce am vazut palatul, voiam sa ies sa vad gradinile de sus si dupa sa revin la cele de jos. Insa surpriza, biletul de la Parcul Inferior nu este cu dubla intrare. Nu ar fi fost o problema sa ies de tot, insa la vapor nu se poate ajunge decat prin Parcul Inferior.
Analizand mai bine ce e in Parcul Superior, decid ca nu merita sa platesc o noua intrare pentru a reveni la vapor. Costul de acces in parc a fost 750 RUB (11 euro), un cost potrivit pentru partea de jos, dar nu si pentru cea de sus care, in mod normal, este gratuita. Asa ca, mare atentie cum te organizezi si ce iti propui sa vizitezi.
De mentionat ca accesul individual in palat este permis in doua intervale, iar bilete se pot cumpara doar de la casele de bilete din aripa stanga a palatului. Din aprilie pana in septembrie, programul a fost 12:00-14:00, 16:15-17:45, luni fiind inchis. Aceste intervale sunt atat de vizitare, cat si de cumparare a biletelor. Site-ul oficial este cel mai bun reper pentru programul la zi. Iti recomand chiar sa verifici cu 1-2 saptamani inainte, ca sa nu iti propui sa mergi intr-o zi in care este inchis pentru vreun eveniment.
Impresii dupa vizitarea Palatului
Chiar de la verificarea site-ul pentru a vedea programul si ce ofera complexul, am simtit ca va fi o experienta placuta. Fata de Tsarskoe Selo, totul este mult mai bine organizat. Site-ul este practic si ofera tot ce ai nevoie sa stii despre complex, program si alte detalii de baza. Imi faceam griji pentru cozi, insa casele de bilete s-au deschis mai devreme si la coada nu am vazut niciodata prea multi sa astepte.
Vizita nu mai este conditionata de funiute intre camere, iar in fiecare camera exista un panou cu un minim de informatii, atat in rusa, cat si in engleza. Nu se permit fotografiile si asta cred ca simplifica mult vizita si elimina orice urma de agitatie. Chiar daca erau grupuri prin palat, nu am simtit disconfortul din Tsarskoe Selo, unde multi se inghesuiau sa se pozeze cu orice.
Se simte si in acest palat aurirea imparatesei Elizabeth, dar faptul ca nu a fost resedinta ei favorita a facut ca aurul sa fie mai putin prezent pe pereti si in decoratiuni. Mi-au placut Camera Portretelor si a Tronului. Unele dintre camere semanau cu apartamentele private din Hermitage, ceea ce ma face sa cred ca, la acestea, Elizabeth nu si-a mai batut capul sa ceara putina aurire. Ca o impresie generala, palatul acesta mi s-a parut mai potrivit pentru locuit. Ce-i drept, este mult mai bogat in mobilier si obiecte si asta il face mai uman.
In cautarea fantanilor arteziene
Intregul complex, cu ale sale palate, gradini si fantani arteziene, este numit si Versailles-ul Rusiei. Nu am vazut inca varianta franceza, dar ce am vizitat la Peterhof a fost impresionant. Inca de cand am intrat in parc, de pe ponton, am zarit in departare Grand Cascade (galeria foto de mai sus), multitudinea de fantani din fata palatului.
Vazand ca nu am cum sa ies sa vad partea de sus, mi-am propus sa o vad complet pe cea de jos. Dupa ce am vizitat palatul, m-am indreptat spre partea cu Orangeria. Pe aici citisem ca se afla o cafenea/restaurant. Mai vazusem tonete cu diverse prostioare, dar voiam o cafea buna.
Am ramas in aceasta zona si am inceput sa ma plimb aproape random de la o fantana arteziana la alta. La un moment dat, am ajuns la o alee unde cateva zeci de persoane asteptau ceva. Era umed pe jos si banuiam ca urmeaza sa se deschida vreo fantana pe undeva, dar nu parea ca are unde. Uitandu-ma pe harta, observ ca am ajuns la Water Road, o alee care este transformata pentru cateva secunde intr-o fanta arteziana. Se intampla asta de 3 ori pe zi.
Mai mult mi-a placut in partea opusa (nord-vest). Aici, accentul e mai mare pe alei, cu pomi aliniati la milimetru si e un loc foarte linistit. Dupa atata mers, premiul a fost Marly Palace. Am sa las pozele sa vorbeasa mai mult despre el si ce altceva am mai vizitat prin parc in cele peste 6 ore. Daca iti place sa te plimbi prin natura, acesta e locul perfect pentru asta.
Toate experientele din Rusia
Rusia – Organizarea unei calatorii si costurile la care sa te astepti
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din Moscova
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din St. Petersburg
Moscova, o plimbare nocturna in imagini
Balet si muzica clasica in St. Petersburg si Moscova
Izmaylovo Kremlin si Moscova vazuta de la inaltime
Impresii din Moscova, Rusia – Partea 2 – Kremlin, Pushkin Caffe si GUM
Impresii din Moscova, Rusia – Intre traditional si modern – Partea 1
St. Petersburg, o plimbare nocturna in imagini
La pas prin gradinile si palatele complexului Peterhof – St. Petersburg, Rusia
Cum m-am ratacit prin Tsarskoe Selo, incercand sa-l vizitez – St. Petersburg, Rusia
St. Petersburg, Rusia – Hermitage si imprejurimile orasului
St. Petersburg, Rusia – Impresii dupa descoperirea orasului la pas