Moscova e scumpa, e printre cele mai scumpe din Europa. Cu asta am ramas in minte din articolele citite in urma cu ceva ani. Chiar daca nu erau o problema costurile peste medie, nu ma atragea cu ceva anume Rusia. Dovada ca au trecut 5 ani de calatorii, iar Rusia a fost a 50-a tara vizitata. A durat atat, in principal, din lipsa unei cercetari mai serioase. Stiam doar generalitati despre tara si cate ceva despre St. Petersburg si Moscova.
Incercand sa conturez un plan, am realizat ca am amanat o tara in care trebuia sa ajung in urma cu 3-4 ani. Cele doua orase m-au surprins placut, iar Moscova a urcat in top 5 orase din Europa in care imi va face placere sa revin, din cand in cand. Chiar si in St. Petersburg voi dori sa mai merg pentru un tur de cafenele, combinat cu filarmonica.
Cand sa vizitezi Rusia
In Rusia nu prea ai ce cauta iarna, daca chiar vrei sa vizitezi. Sunt mai ieftine zborurile si cazarea din noiembrie pana in mai, dar e pacat sa ratezi parcurile si gradinile. Cred ca un timp bun este din iunie, pana la final de septembrie. Unii sunt de parere ca si prima parte a lunii octombrie este o perioada ok, mai ales in Moscova.
St. Petersburg e mai special, acolo e mai greu sa prinzi soare si vreme buna. Fiind un oras nordic, vara are noptile luminate si zilele racoroase. Am fost intr-o vara prin Tarile Baltice si Finlanda si e chiar dragut sa fie mijlocul noptii si lumina de afara sa iti lase impresia ca e ora 21.00.
Eu am vizitat cele doua orase in a doua parte a lunii septembrie. In St. Petersburg a fost soare o zi, innorat in 2 si o zi cu ploaie. Frig in toate; chiar si atunci cand a fost soare mi s-a parut ca intr-o zi friguroasa de toamna. In Moscova au mai fost si momente innorate, dar a fost ceva mai cald si nu a plouat.
Biletele de avion
Zboruri directe sunt din Bucuresti spre Moscova. Opereaza atat Tarom, cat si Aeroflot, compania de stat a Rusiei. Preturile se invart intre 150 si 300 euro, cele mai mici fiind in afara sezonului bun de vizitare. Tarom a inclus Moscova in ofertele lor de iarna, iar atunci a fost 119 euro pentru zboruri prin februarie-martie.
Pentru luna septembrie, cautand pe la inceput de august, preturile pe zborurile directe se invarteau pe la 350 euro. Pe langa asta, nu ma multumeau prea tare orele de zbor. Din acest motiv am zburat in St. Petersburg si m-am intors din Moscova. Ambele zboruri cu Austrian, escala de o ora in Viena. Am platit 280 euro, dar a fost mult mai apropiat de nevoia mea.
Iti recomand sa verifici pe momondo ce zboruri sunt mai ieftine sau care combinatii se apropie cel mai bine de nevoile tale.
Cat am stat si ce am vizitat
Calatoria a durat aproape 9 zile (8 nopti de cazare). Am impartit timpul egal intre cele doua orase si a fost o idee buna. Intre ele, am ales sa zbor si nu sa merg cu trenul. Oricum, la pret am iesit mult mai bine cu avionul deoarece trenul rapid e foarte scump, varianta mai ieftina dureaza prea mult.
Din St. Petersburg am facut cele doua calatorii populare, ambele ocupand o buna parte din zi. La Tsarskoe Selo am stat vreo 3 ore, insa in Peterhof am petrecut vreo 6. In rest am vizitat orasul, in mare parte la pas. Din Moscova nu am iesit mai departe de unde puteam ajunge cu metroul. In cele 4 zile, am vizitat aproape tot ce imi propusesem si lista era chiar foarte lunga.
Cazare
Cazarea am cam luat-o pe fuga, deoarece trebuia sa vad cum este cu invitatia pentru viza. Am aplicat in Booking filtrele de 3-4*, nota peste 8 si m-am uitat prin cele care erau prin zona centrala. Diferenta de la 3 la 4* era foarte fina in cele doua orase. Multe de 3* aratau mai bine decat cele de 4*, iar preturile erau foarte apropiate.
In St. Petersburg, majoritatea hotelurilor ok erau in ceea ce consideram a fi zona centrala. Am ramas surprins ca o camera dubla sa coste 60-70 euro/noapte; cele single erau cu 10-15% mai ieftine. Am luat ca reper Hermitage si distanta de mers pe jos pana acolo, iar ce am rezervat a fost la vreo 15 minute de mers.
In Moscova, reperul a fost Piata Rosia. La 10-20 minute de mers se aflau doar hoteluri cu preturi ridicate, fara 150-200 euro/noapte nu am gasit nimic decent la 3-4*. Incepusem sa nu mai iau in calcul ideea de a merge pe jos si cautam ceva aproape de un metrou. La 2-3 statii de centru, hotelurile incepeau sa aiba preturi mai accesibile. Pana in 100 euro/noapte am gasit mai multe variante la 3-4*.
Eu am stat la urmatoarele:
St. Petersburg – Kravt Hotel, 3*
Foarte bun hotelul, conditii de 4* si nu inteleg de ce nu le au. Hotelul e pe 3 etaje si nu au lift, dar se ofera ei sa te ajute cu bagajele, daca nu te descurci. Camera a fost una normala ca marime. Mic dejun foarte bogat si atenti la detalii. M-au surpins placut si ii recomand fara nicio ezitare.
Fiind intr-o cladire comunista, interiorul e cam tot de pe atunci ca design. Cred ca receptia e urmatoarea pe lista la renovare, ca in rest arata foarte bine. Ma simteam ca intr-un palat cu mocheta rosie, canapele si scaune impunatoare. La toate astea s-a adaugat o camera imensa si foarte inalta. Peste tot tablouri interesante si candelabre. Ce pot sa zic, isi merita pe deplin cele 4*. E la 2 minute de statia Mayakovskaya si pe jos am facut cam 45 de minute pana in Piata Rosie. La exterior, este cladirea din imaginea de mai sus.
Evenimente artistice
Am scris in articolul dedicat lor ce poti face si la ce costuri sa te astepti. Daca nu esti chiar pasionat de balet, opera sau filarmonica, ti-as recomanda cel putin o astfel de experienta. Nu trebuie sa iti alegi chiar un spectacol de top, insa dintre toate ti-as recomanda Bolshoi, in special pentru loc.
Plaja de preturi gasita de mine era de la 300 RUB la 25000 RUB. La Boshoi nu cred ca era ceva mai jos de 500 RUB (7 euro). De dragul calculelor, sa zicem ca vei gasi la orice teatru ceva de 15 euro. Insa, pentru 2-3 spectacole bune, pe locuri cu vizibilitate buna, vei plati minim 150 euro. Mai mult ca reper pentru cine este chiar pasionat.
Transportul local
In St. Petersburg am mers putin cu metroul sau microbuzul, adunat nu cred ca a costat mai mult de 5 euro. O calatorie fiind 45 RUB (0.65 euro). In Moscova mi-am luat Troika, un card electronic, cu care am platit 35 RUB (0.5 euro), in loc de 55 RUB (0.8 euro) cat e o calatorie standard. Mai ramasesem cu ceva bani pe acest card, dar nu am avut timp sa merg sa vad daca ii pot primi inapoi, cert e ca nu am cheltuit mai mult de 10 euro.
Zborul dintre St. Petersburg si Moscova a fost cu Aeroflot si a costat 45 euro. In St. Petersburg se ajunge cu microbuzul la metrou si costa cat o calatorie standard. La Moscova, insa, transferul cu trenul rapid costa 500 RUB (7.3 euro) per calatorie.
Tot aici as adauga si vaporul spre Peterhof; un tur-retur a fost 1400 RUB (20 euro). Varianta cu metroul si bus-ul te va costa vreo 3 euro, dar pentru asta va trebui sa sacrifici suplimentar cel putin 2 ore.
Tot ce a insemnat transport local, inclusiv avionul, a costat aproape 100 euro (o persoana).
Mancare
Am ramas surprins sa vad ca imi este dificil sa gasesc restaurante cu specific traditional. Rusia este invadata de restaurante italiene, turcesti, americane (burger & steak) si chiar georgiene. As putea spune ca se cam apropie de situatia din Romania, din acest punct de vedere. Multe locuri au un mix de traditional cu alta bucatarie internationala.
Preturile sunt cam pentru toate bugetele. Cele mai ieftine cred ca sunt cu aceleasi preturi ca la noi. St. Petersburg cred ca se apropie cel mai mult la preturi de Bucuresti. Moscova e mai scumpa, as zice eu cu un 20-25%.
Orientativ, o masa cu supa si un fel principal a costat 20-25 euro in Moscova, iar in St. Petrsburg 12-17 euro. La asta as mai adauga inca 5-10 euro pentru bere sau vin si 1-2 cafele. Ceea ce face ca bugetul zilnic, pentru o persoana, sa fie in medie pe la 50 euro. Asta in contextul in care vei vizita ambele orase.
Ce activitati este recomandat sa le faci din timp
De viza este recomandat sa te ocupi cu 4-6 saptamani inainte. Despre obtinerea vizei pentru Rusia am scris in acest articol. Nu am auzit de situatii in care cineva sa nu o fi primit, dar este de preferat sa o obtii inainte sa cumperi bilete la spectacole sau muzee. Din cauza vizei, va trebui sa iti rezervi si hotelurile. Nu am idee daca e vreo problema sa le schimbi dupa obtinerea vizei, dar cum pe viza nu scrie unde vei sta, posibil sa poti face asta.
Dupa ce ai viza, te poti uita dupa spectacole. La cele populare fie se vand locurile repede, fie online ajung doar o parte dintre ele. Asa ca iti recomand sa te decizi din timp ce iti doresti. La muzee, probabil doar vara este necesar sa iti cumperi cu 2-3 saptamani in avans. Eu, in septembrie, am gasit bilete online si de pe o zi pe alta sau direct acolo, fara a sta la cozi lungi.
Bilete online poti cumpara la mai multe, atat in St. Petersburg, cat si Moscova. Eu mi-am luat cu doua saptamani inainte pentru Armoury Chamber, pentru ca aici chiar e limitat ca numar de locuri si sunt doar 4 sesiuni de intrare. Tot online mi-am luat si pentru Kremlin, dar fara Armoury nu as fi facut asta.
Vara, cozile la bilete sunt lungi la Hermitage si Tsarskoe Selo; in septembrie nu era nimeni la nici unul dintre ele. La ambele se pot cumpara bilete online. La Hermitage, online este doar un bilet de doua zile si nu prea ai nevoie mai mult de o zi.
Alte costuri
Daca nu te atrag spectacolele artistice, vei face ceva economii, dar nu vei scapa de intrarile la muzee – pe care le-am considerat scumpe in majoritatea cazurilor. Pentru a intra in 12 muzee sau parcuri am platit aproape 160 euro (o persoana).
Daca tii sa le cumperi celor dragi ceva dragut, doar in St. Petersburg mi s-au parut ceva mai ieftine. Oricum, cele mai banale lucruri costau 2-5 euro, iar ceva cu adevarat bun de oferit cuiva incepea de pe la 10 euro.
Am sa trec tot aici si taxa de viza, de care aproape ca uitasem, dar nu e de neglijat. Invitatia + viza a mai adaugat 50 euro (de persoana) la costurile totale.
Internetul, solutia pentru a nu avea batai de cap
In Rusia, cand vine vorba de indicatoare sau ajutor in engleza este ca si in Japonia… mai bine te descurci cum poti. Eu am apelat la internet si fara, cred ca mi-ar fi fost imposibil sa vizitez tot ce imi propusesem. De roaming nici nu poate fi vorba. O sa coste mai mult internetul decat calatoria.
Partea buna este ca un SIM se poate obtine usor si este foarte ieftin. O cartela cu 12 GB de internet m-a costat 200 RUB (3 euro). Un pret mai mic nu am intalnit in nicio alta tara. In aeroportul din St. Petersburg era un store Beeline si doar de pasaport am avut nevoie sa pot lua o cartela. Le-am dat telefonul si au facut ei toate configurarile necesare.
Alte companii majore ar fi MegaFon si MTS. Daca stai doar prin orase cred ca oricare dintre cele 3 poate fi o alegere buna.
Total in loc de concluzie
La final, as zice ca Rusia nu este o destinatie foarte scumpa. Sau cel putin, o vizita in ambele orase echilibreaza costurile totale. O calatorie de 8-9 zile va costa pe la 1500 euro de persoana. Un cost care include cazare la 3-4* in zona centrala, restaurante medii, intrari pe la muzee si palate si 3 spectacole cu locuri bune.
Despre experientele din Rusia
Rusia – Organizarea unei calatorii si costurile la care sa te astepti
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din Moscova
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din St. Petersburg
Moscova, o plimbare nocturna in imagini
Balet si muzica clasica in St. Petersburg si Moscova
Izmaylovo Kremlin si Moscova vazuta de la inaltime
Impresii din Moscova, Rusia – Partea 2 – Kremlin, Pushkin Caffe si GUM
Impresii din Moscova, Rusia – Intre traditional si modern – Partea 1
St. Petersburg, o plimbare nocturna in imagini
La pas prin gradinile si palatele complexului Peterhof – St. Petersburg, Rusia
Cum m-am ratacit prin Tsarskoe Selo, incercand sa-l vizitez – St. Petersburg, Rusia
St. Petersburg, Rusia – Hermitage si imprejurimile orasului
St. Petersburg, Rusia – Impresii dupa descoperirea orasului la pas
Primele impresii din St. Petersburg si Moscova, Rusia
Cum se obtine viza turistica pentru Rusia, in 2017
Comentarii
8 ComentariiClaudiu
Oct 26, 20171500 de euro pentru 9 zile nu ti se pare scump?
Este enorm. Comparativ, noi am umblat 12 zile in Spania si am stat doar in statiunile de lux de pe Costa del Sol si nu ne-am abtinut de la nimic – plimbari pe yacht, restaurante scumpe, cluburi si n-am cheltuit mai mult de 1000 de persoana, cu tot cu avion si cazare la 4 stele.
Bogdan
Oct 26, 20171500e nu mi se pare mult, e loc de optimizare la o medie de 100e per zi, dar analizat din timp si taiat evenimentele artistice. Anul acesta in Andaluzia am cheltuit mai mult ca medie per zi. Nu iti contrazic costul, dar nu e chiar cel pentru restaurante scumpe (adica o masa de 2 pe la 70-80euro) sau hoteluri de 4 stele optime. Nu arunc cu banii, dar chiar am vazut de curand zona si nu mi s-a parut sa permita concedii medii-top la un total de 80euro/zi.
andreea
May 30, 2018Nici mie nu mi s-a parut o destinatie scumpa, in Sankt Petersburg preturile erau cam ca la noi. Ma surprinde insa ca ti-a placut asa mult Moscova, eu am stat 3 zile jumatate si mi-a parut rau si de ele. Mi s-a parut doar un oras mare si fara multe obiective. Probabil faptul ca l-am vazut dupa Sankt Petersburg nu a ajutat.
Si trebuie sa te contrazic: nu e ca in Japonia in Rusia, e mai rau! in Japonia macar scrie in engleza, iar indicatiile sunt destul de clare. Am ramas masca sa vad ca in metroul din capitala scrie doar in chirilica, plus ca semnalizarea lasa de dorit. Am urat metroul ala cu pasiune, de la scanerele prin care treceai, pana la usile care mi se rabatau in nas:)))
Mihaela
Jul 25, 2018Buna! Plec in Rusia pe 9 august. Ce iau, euro sau dolari? Multumesc!
Bogdan
Jul 27, 2018Nu-ti recomand sa pleci cu cash de acasa, scoti de acolo si in rest card.
Miruna
Feb 12, 2020Bună, Bogdan! Te rog ajută-mă cu o informație (am tot căutat pe net însă tot nu îmi este foarte clar). M-am uitat de bilete de avion cu Aeroflot din București până în St. Petersburg. Opțiunile sunt cu oprire în Moscova unde ar trebui să schimb terminalul – din SVO C în SVO B. Ai idee dacă trebuie să trec prin procedura de securitate (control pașaport etc.) pentru a schimbă/ajunge dintr-un terminal în altul? Mulțumesc 🙂
Bogdan
Feb 12, 2020Buna Miruna, Nu imi este cunoscut aeroportul. De regula trecerea din international in domestic se face cu verificare de pasaport in majoritatea aeroporturilor. La unele chiar trebuie sa iti preiei bagajul si dupa sa ti-l duci din nou la o zona de drop-off
La destinatie vei ajunge in domestic care are o procedura simplificata si nu iti mai sunt verificate actele de catre politia de frontiera. Posibil sa nu mai scanezi bagajul de mana, dar actele foarte probabil sa-ti fie verificate inainte de a fi lasata in zona portilor de domestic.
Din situatiile descriere aici https://www.aeroflot.ru/ru-en/information/airport/transit reiese ca se face control de pasaport la trecerea din international in domestic. Nu e descrisa situatia ta, dar ai cateva similare cu alte terminale.
Miruna
Feb 12, 2020Am înteles, mulțumesc.