Ziua a treia am inceput-o cu Hermitage-ul. Initial, imi doream sa merg de dimineata in Puskin sa vizitez Tsarskoe Selo si al sau Catherine Palace, doar ca programul pentru cei fara tur incepea de la ora 12. Din nou, trebuia sa ma incadrez intr-un anumit timp deoarece seara aveam bilet la un spectacol de balet la Mariinsky.
La finalul zilei, am constatat ca nu a fost o idee prea buna sa le combin asa si ca trebuia sa merg in Puskin sa vad parcul de la ora 9 si apoi palatul, urmand ca in a doua parte a zilei sa vizitez Hermitage-ul, care avea program de la 10:30. Fiind o zi de miercuri, programul era lung (pana la ora 21:00) si se lega bine cu baletul. In varianta inversa, am avut emotii din cauza transportului public, care este imprevizibil daca implica bus sau marshrutka.
Cateva impresii despre Hermitage
Hermitage-ul cere cel putin jumatate de zi. Stiam asta de cand am intrat, dar ma gandeam ca ma voi plictisi si o sa ies dupa vreo doua ore. In realitate, au fost mai mult de trei, iar daca nu era aglomerat si nu saream peste cateva camere, cred ca mai poposeam pe acolo ceva vreme. Oricum, nu tineam sa vad chiar tot ca sa am ce vedea si la o a doua vizita.
Citind ca este cel mai mare muzeu din lume, ma asteptam la o multitudine de tablouri, statui si diverse obiecte care sa creeze impresia de aglomeratie. Fug de astfel de locuri dupa ce am vizitat un muzeu in Copenhaga din care nu am inteles nimic. Insa nu, Hermitage-ul m-a cucerit putin cu putin. Fiind foarte mare, doar in cele cateva puncte importante este foarte aglomerat.
Majoritatea ajung aici cu tur, iar acesta este clar stabilit si in mare parte are traseul doar in zonele de top. Ceea ce face ca 99% din muzeu sa se poata vizita mai lejer. Poate e alta situatia in lunile de vara, insa in septembrie chiar daca erau multi, am putut vizita multe camere in liniste.
Vei avea nevoie de o harta buna pentru ghidare si, de preferat, sa iti faci un mic plan de acasa. Eu nu am facut asta si am stat pe loc de cateva ori, sa imi dau seama cum e mai bine sa ma deplasez. Vei primi la intrare o harta, insa nu ajuta prea mult la orientare. Eu am folosit-o pe cea din ghidul Lonely Planet deoarece e mai bine desenata si tot aici ai si recomandari despre ce sa nu ratezi.
Cel mai mult mi-au placut apartamentele imperiale si imensele scari dintre etaje. As fi vrut sa admir de aproape si cateva dintre tablourile pictorilor celebri, dar nicio sansa cu grupurile de asiatici. La tablouri am asteptat sa mai plece, dar nicio sansa. In alte camere, in schimb, dupa cateva minute, ramasesem doar cativa. Asta cred ca poate fi si o regula de vizitare cand gasesti grupuri mari de turisti… astepti si vor pleca.
Gradinile Peterhof, fortareata si turul de metrou
Ultima zi in St. Petersburg am inceput-o cu o vizita in afara orasului. De aceasta data, la Palatul Peterhof. Pana sa ajung aici, ma gandeam ca voi merge cu trenul si bus-ul si ca incep vizitarea cu Parcul Superior. Dar vazand cat dureaza si cate am de schimbat, am ales varianta pe apa, cu hydrofoil-ul. Aceasta te va duce in vreo 30 de minute din spatele Hermitage-ului pana in fata Palatului Peterhof.
Nu am putut vizita gradinile din Parcul Superior deoarece trebuia sa revin la ponton, iar biletul in Peterhof nu permitea dubla intrare. Am vizitat, in schimb, palatul principal si gradinile de jos dintr-un capat in altul.
Fortareata Sf. Petru si Pavel
M-am intors in oras in jurul orei 17. Suficient cat sa mai vizitez si altceva. Multe nu mai aveam, iar dintre cele ramase, si inca deschise, mi-a atras atentia Fortareara Sf. Petru si Pavel. Pana aici am mers pe jos. Oricum nu aflasem cum se plateste transportul public in oras, folosind de fiecare data cardul la metrou, iar la marshrutka fiind cu plata la urcare.
Catedrala din fortareata impresioneaza printr-o turla imensa si aurie. In interior se afla mormintele intregii familii de tari ai Rusiei. M-am mai plimbat pe aici si apoi am iesit pe partea opusa pentru a putea ajunge la Moscheea din St. Petersburg, cea mai mare din Europa in 1913, cand a fost construita. Parea interesanta din poze si aducea la exterior cu unele vazute in tarile arabe. Arata interesant, dar nu merita drumul pana aici daca nu esti prin zona.
Catedrala Mantuitorului Insangerat
Am traversat podul Troitskiy in ideea in care voi ajunge la Catedrala Mantuitorului Insangerat si o voi vizita. Vazusem in prima seara ca era deschisa pana la ora 22. Atunci, insa, se pare ca era un program special si, in mod normal, este deschisa pana la ora 19. Si uite asa, nu am mai intrat, desi imi doream foarte mult.
Am mers pentru cina la Hamlet+Jacks. Locul nu e chiar un restaurant tipic, ci unul cu preparate mai neobisnuite. L-as putea incadra la o bucatarie traditionala, reintrepretata si combinata cu alte culturi.
Dupa cina, am pornit intr-un tur de metrou. Care, desi nu este la fel de impresionant ca cel din Moscova, are cateva statii interesante. Vizitarea metroului a durat mai bine de doua ore. Aproape ca se inchidea cand am iesit. Miezul noptii m-a prins facand poze prin centru… la fel cum am si inceput explorarea, cu cateva zile inainte.
Intoarcerea din centru am facut-o pe bulevardul Nevsky Prospekt, cea mai importanta artera din St. Petersburg. Mai trecusem de vreo cateva ori pe el, dar era foarte aglomerat si nu reusisem cateva poze multumitoare. Nici dupa miezul noptii nu era mai liniste, chiar daca era in cursul saptamanii.
A fost o calatorie intensa, cu un program incarcat. Adevarat este ca si eu am vrut sa vad multe si le-am conditionat de filarmonica si balet. La a doua vizita o sa fie mai bine si cu siguranta va include un tur de cafenele. Am vazut multe care pareau desprinse din tarile nordice, dar cereau timp.
Au fost 3 zile pline, dar cu un program cam pentru patru. De altfel, cred ca acesta este si un timp optim de vizitare. 2 zile pline in oras si inca doua pentru calatorii de o zi in imprejurimi, la cele doua palate populare.
Cateva cadre de prin oras
Toate experientele din Rusia
Rusia – Organizarea unei calatorii si costurile la care sa te astepti
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din Moscova
O plimbare in imagini prin statiile de metrou din St. Petersburg
Moscova, o plimbare nocturna in imagini
Balet si muzica clasica in St. Petersburg si Moscova
Izmaylovo Kremlin si Moscova vazuta de la inaltime
Impresii din Moscova, Rusia – Partea 2 – Kremlin, Pushkin Caffe si GUM
Impresii din Moscova, Rusia – Intre traditional si modern – Partea 1
St. Petersburg, o plimbare nocturna in imagini
La pas prin gradinile si palatele complexului Peterhof – St. Petersburg, Rusia
Cum m-am ratacit prin Tsarskoe Selo, incercand sa-l vizitez – St. Petersburg, Rusia
St. Petersburg, Rusia – Hermitage si imprejurimile orasului
St. Petersburg, Rusia – Impresii dupa descoperirea orasului la pas