Chiar daca era trecut de jumatatea lunii iunie, in Bilbao fusese foarte rece. Atat de rece incat a trebuit sa-mi cumpar un pulover ca altfel nu mai puteam iesi din hotel. Cateva zile mai tarziu, in Sevilia, coboram din avion la aproape 40 de grade. Nici nu parea ca sunt in aceeasi tara. Faptul ca intrebam in engleza si mi se raspundea in spaniola mi-a confirmat ca sunt unde trebuie.
Hotelul il aveam undeva prin zona centrala, sau cel putin asa credeam cand l-am rezervat din Tokyo. Orientativ a fost pe unde ma asteptam, dar in acel moment mi-ar fi placut sa fie mai aproape de locul unde am coborat din busul de la aeroport. Bine, trebuia sa mai iau inca doua busuri sa ajung mai aproape, dar am pornit la pas in ideea ca voi gasi sa mananc. Nu mai era mult pana la ora siestei si sansele sa gasesc ceva deschis scadeau considerabil.
Primul loc care mi-a iesit in cale a fost un fel de impinge tava doar cu fructe de mare. Nu am reusit sa ma inteleg referitor la ce doresc si am primit altceva decat am cerut. Probabil s-a uitat la mine si a stiut el mai bine ce mi-ar place. Oricum, a fost cea mai buna salata cu fructe de mare pe care am mancat-o in Spania. Dupa un pranz racoritor, atat de la vino blanco, cat si de la salata, a urmat o siesta bine meritata.
Ce am vizitat in aproape doua zile
Cum nu am facut un plan, am vazut la fata locului ca la cateva strazi se afla Metropol parasol. O constructie impunatoare considerata ca fiind cea mai mare structura de lemn din lume. Acesta a fost si punctul meu de start in explorarea Seviliei, pe inserat. M-am multumit doar cu admirarea ciupercutelor, in interior fiind o piata si un acvariu. Nu am vazut nicaieri vreo mentiune ca se poate urca si admira orasul de sus, iar cand am aflat era prea tarziu. Dar mai revin…
Urmatoarea atractie pe lista era Turnul de Aur (Torre del Oro), dar pana acolo am coborat pana in Plaza Nueva si de acolo m-am intreptat spre Catedrala din Sevilia. La doi pasi de catedrala cativa dansatori de flamengo animau piata. M-am oprit si eu pret de cateva minute sa-i admir, dar nu prea m-au impresionat. Ei pareau ca se straduie, dar nu aveau priza la public si putini le dadeau atentie.
Am ajuns intr-un final la turn, dar nu am poposit prea mult si am continuat plimbarea pe faleza pana la Palacio de San Telmo. Fatada palatului nu are cum sa nu-ti atraga atentia, eu il observasem din busul de la aeroport si imi doream sa trec sa-l vad de aproape. In prezent este cladirea guvernului regiunii Andaluzia.
Continui plimbarea spre Palatul Alcazar unde observ ca are program si nocturn in acea perioada, parca intre orele 19 si 22. Cum vazusem cateva poze cu gradinile impresionante l-am lasat pentru o vizita pe timp de zi. Cu siguranta era interesanta vizita nocturn, dar la o a doua vizita ca la prima mai aveam altele de vazut. Am facut in schimb o plimbare prin parcul Jardin de murillo, aflat langa Alcazar.
Cum inca era devreme sa ma retrag spre hotel, pornesc spre Piata Spaniei. Nu vazusem nicio poza care sa-mi atraga atentia si ma asteptam la o simpla piata, ca multe altele din Spania. Ar fi trebuit sa imi dea de gandit numele, ca nici in Barcelona, Plaza de España nu era chiar banala. Mi-a placut atat de mult incat vreo doua ore le-am petrecut pe aici. E de departe cel mai frumos loc pe care l-am vazut in Sevilia si cred ca as putea sta o zi intreaga sa-l admir si sa caut cele mai interesante cadre de fotografiat.
Ziua doi
Pentru ziua completa imi facusem o lista cam lunga de lucruri pe care sa le vad. Ar fi trebuit sa incep cu Palacio de las Duenas. Nu mai stiu ce cautam si am ajuns pe stradute pana la Basilica de la Macarena. Ca plimbare a fost interesant, dar deja se incalzise bine si nu a fost chiar o idee buna sa ma abat de la planul zilei. Ca plimbare pentru amatorii de cladiri istorice si fotografii este o zona ideala.
Am revenit la Duenas unde m-am invartit de vreo cateva ori prin interior si exterior. Putin cam dezamagit de loc, ma asteptam la mai mult. Mai interesanta mi s-a parut la Casa de Pilatos. La aceasta din urma se poate urca si la etaj, insa doar cu un tur. Am facut greseala sa fac asta si a fost una dintre cele mai slabe experiente cu ghid. Ar fi trebuit sa fie in engleza, dar era un mix de spaniola cu rezumat in engleza. Poate daca oferea informatiile doar in engleza si era mai atenta la ce era important devenea mai interesant.
Ambele palate au fost cladiri rezidentiale construite in secolele 15-16 si sunt reprezentative pentru arhitectura din Sevilia acelei perioade. Stilurile arhitecturale sunt mixte la ambele si au influente renascentiste, mauri, dar si locale. De altfel, asemanarile arhitecturale de la cele doua se pot observa usor.
Pentru pranz m-am oprit la El Traga, un loc aflat aproape de Casa de Pilatos. Am incercat niste osters si o caracatica cu orez negru. A fost prima data cand am mancat acest tip de orez si mi s-a parut foarte gustos. Chiar recomand El Traga pentru o masa putin mai diferita. Fiind un loc cu o bucatarie deosebita, preturile sunt peste medie… dar corecte pentru experienta oferita.
Cartierul Evreiesc (sau Santa Cruz) il sarisem in seara anterioara deoarece era prea agitat. Speram ca in cursul zilei sa fie putin mai linitit. Pentru plimbare chiar e mai interesant ziua, asa poti admira mai bine stradutele inguste si restaurantele cochete aflate in curtile interioare. Daca ziua nu reusesti sa-l vezi, ar trebui sa treci seara pentru cina pe aici ca sigur vei gasi ceva care sa-ti atraga atentia.
Palatul Alcazar l-am lasat pe final si asta ti-as recomanda si tie. Asa vei putea sta cat vei dori si nici nu o sa ti se para repetitive celelalte de prin oras. Palatul este cel mai bun loc in care sa te ratacesti. Cred ca cei care locuiau aici faceau asta zi de zi. M-am plimbat prin gradini si la un moment dat am ajuns la un labirint de gard verde. Eu speram ca atunci cand ma incurc sa pot trece prin gard. Nu a fost asa si dupa minute bune de ratacire am iesit urmarind un pusti care era ghidul familiei.
Intrarea in palat este pe la Puerta del Leon, chiar langa catedrala si Archivo de Indias. Eu ma pornisem spre Jardin de murillo deoarece acolo vazusem o intrare cu o seara inainte. Ideal ar fi sa iti cumperi bilet online pentru a evita statul la coada. Chiar daca era ceva lume la rand, nu am stat decat vreo 10 minute. Util de stiut este si faptul ca poti sa-ti descarci o aplicatie care sa te ajute sa explorezi mai bine. O gasesti in store-uri dupa numele Jardines del Alcazar.
Spre seara am traversat in cartierul Triana. Imi doream sa vad cum arata cladirile mai departe de strada Betis (strada de pe malul raului). Pe acelea si cele de pe strada paralela, Pureza, le-am gasit ca fiind interesante. In rest nu mi-a atras nimic atentia, desi am mers mult in interiorul cartierului.
Nu am vizitat catedrala si nici nu am urcat in turnul ei, probabil singurele lucruri populare pe care nu le-am inclus in acesta calatorie. Timp as fi avut, dar voi mai reveni si am mai lasat ceva “din top” si pentru data viitoare. Acum a fost mai mult despre explorare la pas si mai putin despre bifat toate lucrurile populare.
Din aceeasi serie
10 zile in Andaluzia, Spania: Ce am vizitat. Transport. Costuri
10 zile in Andaluzia – Impresii din Granada
10 zile in Andaluzia – Cum a fost traseul Caminito del Ray
10 zile in Andaluzia – #cuMasina in cautarea pueblos blancos (orasele albe)
10 zile in Andaluzia – Impresii din Cordoba, Spania
Experiente culinare in Tara Bascilor si Andaluzia, Spania
Pranzul meu racoritor din prima zi in Sevilia.
Metropol parasol.
Piete cu portocali in Cartierul Evreiesc.
Spre Basilica de la Macarena
Palacio de las Duenas
Casa de Pilatos
Prin oras
Catedrala din Sevilia
Strada din fata catedralei (sus si jos).
Giralda, turnul catedralei.
Palacio de San Telmo.
Piata Spaniei
Cartierul Triana