Lasam Toledo in urma si, dupa vreo ora jumatate de condus, ajungem in San Lorenzo de El Escorial. Orasul pare mult prea mic pentru cati turisti ajung aici. Bine, era totusi o zi de duminica si cred ca asta a influentat numarul de masini din oras. Cu parcarea a fost o intreaga aventura. Dupa vreo 30 de minute si nenumarate stradute, reusesc sa ies cu masina intacta.
Daca ai impresia ca doar in Romania se parcheaza prost, te invit sa vezi cum arata stradutele din El Escorial. Intr-un final gasesc loc de parcare fix in stada de la Manasatire. Ironic, dar cred ca am meritat acest loc, pentru cat m-am invartit prin oras.
Manastirea San Lorenzo de El Escorial
Manastirea San Lorenzo de El Escorial a fost construita de regele Filip al II-lea cu scopul de a comemora victoria împotriva francezilor de la San Quintin, dar si pentru a construi un Panteon Regal, unde sa fie inmormantata familia regala, aceasta din urma fiind dorinta tatalui sau. In timp, manastirea a avut si rol de resedinta regala, centru cultural sau spital.
Vizita am inceput-o cu bibloteca si am continuat-o cu basilica si, mai departe, diverse camere regale sau holuri care marcau momente importante din istorie. Partea pe care am gasit-o cu adevarat deosebita a fost cea de morminte ale familiilor regale si, apoi, o camera dedicata regilor. Camera regala gazduieste mormintele a 26 de regi apartinand danastiilor Habsburg si Bourbon.
Pentru a vedea cat de marte este complexul El Escorial, iti recomand sa urci pana la Mirador Abantos. Se poate urca cu masina pana foarte aproape; dupa, e un drum lejer de cateva minute de mers.
Avila
A doua seara avea sa fie in Avila. Am ales orasul acesta pur si simplu pentru ca parea interesant in cateva poze si era convenabil ca pozitionare fata de El Escorial. Cazarea a fost la Palacio de Monjaraz, un loc care are cateva parcari in apropiere si cred ca e usor de gasit loc, cat timp ajungi dupa ora 18. Hotelul a fost cu cel mai bun mic dejun din aceasta calatorie, dar cu cea mai zgomotoasa camera. Pozitionarea la o strada principala nu-l avantajeaza prea tare.
Revenind la oras. Pana sa se lase seara, am facut un tur al orasului vechi si ne-am primbat pe cateva dintre stradutele din interior. Aici 2 lucruri atrag in primul rand: Murallas – zidurile care inconjoara orasul vechi si Catedrala San Salvador. Ambele se inchisesera pana sa ajungem noi la ele si le-am vizitat in ziua urmatoare.
Muralla mi se pare mult mai interesanta la exterior. De sus, sa zicem ca sunt cateva locuri interesante, dar nimic impresionant. Catedrala nu m-a atras cu ceva in mod special. Seamana cu multe altele din Spania. E interesant de vazut si recomand, daca ai timp. Nu te speria de cei 6 euro cat este biletul, ii merita!
Unghiul de unde poti vedea cel mai bine orasul se afla in partea vestica si se numeste Mirador de los Cuatro Postes.
Gradinile Palatului La Granja si Segovia
Dupa planul facut pentru ultima zi, ne mai ramanea ceva mai mult timp si Segovia nu parea ca-l va putea consuma pe tot. Cautand ceva prin jur, am gasit Palatul Regal din La Granja de San Ildefonso sau simplu La Granja. Nu am idee cum de mi-a scapat in timpul cercetarilor de acasa, deoarece ar fi permis o vizita rapida dupa Manastirea El Escorial. Lunea e o zi in care majoritatea atractiilor majore sunt inchise.
A trebuit sa ne multumim doar cu gradinile, care sunt deschise zilnic. La nivel de gradini, cred ca sunt cele mai frumoase dintre cele vazute la palatele spaniole. Mai e mult de lucru pana sa fie gata, dar partea buna e ca pare ca si-au propus sa le readuca la frumusetea din trecut.
Segovia, intr-o zi de luni, a fost un oras normal si prea putin agitat pentru popularitatea de care se bucura. Cateva grupuri de turisti, dar lejer fata de ce ma asteptam sa fie. Cu siguranta e un oras la fel de aglomerat ca Toledo. Am inceput vizita cu un pranz la Taberna Las Cuevas de Duque, un loc ales pe ideea ca nu se inchide pentru traditionala siesta spaniola. A fost foarte buna mancarea si-l recomand!
Dupa pranzul tarziu, am inceput si vizitarea orasului. Ca atractii nu mi s-a parut ca are mai multe decat Toledo si cam toate se pot vedea in 4-5 ore. Am inceput cu atractia nr. 1, Apeductul roman si am continuat cu ruta traditionala de plimbare spre Catedrala. Am vizitat-o, dar nu am stat prea mult, deoarece prea era la fel cu celelalte. Am ajuns si la Alcazar de Segovia, dar nu am intrat si doar l-am admirat de afara.
Vizita in Segovia s-a inchiat cu Morrala si Cartierul Evreu. Nu ies in evidenta vreuna in vreun fel, dar sunt de vazut in drumul de intoarcere spre intrarea in zona istorica.
Masina si traficul
Am ales sa inchiriez de la Goldcar direct de pe siteul lor. Am gasit o oferta cu 10 euro/zi pentru o masina din clasa medie, cutie automata. La asta am adaugat 25 euro/zi asigurare full. Pentru acea perioada, mai multe companii aveau preturi de 2-3 euro/zi pentru o masina mica, cutie manuala.
Masina a fost un Seat Leon, cu vreo 8000 km si intr-o stare impecabila. De altfel, asa a fost tot timpul la Goldcar si acesta este unul dintre motivele pentru care ii prefer atunci cand ii gasesc cu preturi bune. In cazul asigurarii luate de la ei, tot ce inseamna procesul de predare e foarte rapid si nu se mai verifica masina mai departe de plin daca politica a fost full-to-full.
Experienta de condus in jurul Madridului a fost cam la fel cum o stiam din celelalte calatorii in Spania. Autostrazile sunt bune spre impecabile, localitatile bine conectate si un trafic normal spre foarte lejer. Singura bataie de cap a fost iesitul din zona aeroportului si apoi intoarcerea pentru returul masinii. Drumurile sunt bine marcate si ai destule variante sa te redresezi daca se intampla sa ratezi vreo iesire sau intrare.
Ca o recomandare, aloca timp mai mult decat normal pentru predarea masinii in aeroport. Benzinarie exista chiar in zona terminalelor si asta simplifica plinul de final, dar te complica putin cu ajunsul in parcare. Iti recomand sa folosesti Google Maps, ca se descurca ceva mai bine decat Waze in zona de aeroport.
Putin despre costuri
Madridul si imprejurimile sunt scumpe la cazare, preturi decente la inchiriat masina si medii la mancare. Partea de mancare tine mult de unde mergi si ce alegi sa mananci. Cred ca o medie de 30 euro/masa e un pret ok pentru 2 persoane. Dar poate deveni foarte usor 50 euro. Vinul sau berea in Spania au preturi mici, asa ca nu ezita! Evident, vorbim de locuri normale. Sunt destule locuri unde un fel principal incepe de la 40 euro. Partea buna e ca doar dintr-o neatentie ajungi sa mananci prost in Spania.
Revenind, un sumar al costurilor la care sa te astepti, pentru 2 persoane, ar fi:
- cazarea in medie este pe la 100 euro/noapte
- mancarea pe 3 zile si alte cheltuieli – 250 euro
- masina si benzina – 150 euro
- Taxe de acces la atractii – 50 – 60 euro
- Biletul de avion eu l-am luat cam din scurt si a fost scump, dar cred ca, daca te organizezi din timp, poti avea un cost de 200 euro (2 persoane).
Daca ramai doar la aceste 2 nopti si 3 zile full poti obtine un cost total de 850 euro. Recomand insa sa adaugi si 1-2 zile in Madrid, iar asta cel mai probabil va mai adauga costurilor totale cel putin 300 euro.
De mentionat ca toate locurile vizitate sunt accesibile si cu trenul si probabil si cu busul, dar pentru asta ai nevoie de cel putin 2 zile in plus, iar asta se va transforma in costuri mult mai mari decat cele aduse de o masina inchiriata.