Oceanograficul din Valencia, in valenciana L’Oceanogràfic, este cel mai mare acvariu din Europa. A fost proiectat de catre arhitectul Felix Candela, care de altfel a proiectat intreg complexul City of Arts and Sciences (Orasul Artelor si Stiintelor) din care face parte Oceanograficul. Este intins pe o suprafata de 111.000 metrii patrati si in acvariile sale sunt 42 de milioane de litri de apa.
O excursie in Valencia sau prin imprejurimi trebuie sa includa si o vizita la Oceanografic. Acesta contine specii din principalele ecosisteme marine din lume. In total, peste 45 000 de exemplare din 500 de specii marine pot fi descoperite in acvariile Oceanograficului. Acesta este impartit in 8 zone clar delimitate: zona mediterana, zona umeda, zona tropicala, zona oceanica, zona arctica, zona antarctica, insulele si Marea Rosie. La acestea se adauga restaurantul submarin si delfinariul.
Oceanograficul ofera acvarii imense cu o vizibilitate foarte buna. Constant vei avea impresia ca esti in mijlocul apei intr-o capsula. Marile atractii sunt de departe tunelurile acvatice. Cel mai lung dintre ele este si cel mai lung din Europa, avand 70 de metri. Pe deasupra capului o sa-ti treaca rechini, pisici de mare si diverse alte specii de pesti. Multi merg in largul oceanului sa auda sunetele balenele, aici o vei putea auzi pe Beluga (sau balena alba).
Nu am fost la Delfinariu deoarece nu ma atrag spectacolele cu animale. Toti care au fost il recomanda, poate data viitoare cand ajung in Valencia voi merge.
Cat dureaza o vizita si cum ajungi la Oceanografic
Daca timpul iti permite, iti recomand sa ramai aici minimum 2 ore pentru a explora acvariile. Daca cu tine vor fi si copii, cele doua ore se vor face 5-6. Nu-ti fa griji, poti merge sa mananci aici sau sa bei o cafea.
Accesul este posibil cu transportul in comun. Doua linii de autobuz (75 si 15) opresc in fata Oceanograficului si alte cateva la statiile aflate la 5-10 minute de mers pe jos. Cea mai apropiata statie de metrou este Marítim – Serrería aflata la 2.2km. Insa recomandarea mea pentru varianta de a merge cu metroul este statia Alameda (3km). Aceasta se afla la 3km de Oceanografic, in gradinile Turia. Chiar daca vei merge 30 de minute pe jos, este o plimbare placuta si cu multe atractii pe drum.
Biletul a costat 27.90 euro, pentru copii sau grupuri este mai ieftin (biletele se pot cumpara si online). Accesul la spectacolul delfinariului se plateste separat, cred ca aproape 4 euro peste biletul normal. Programul de vizitare este unul care variaza in functie de sezon. Pentru orarul actualizat, verifica siteul oficial.
PS: Nu, nu se poate folosi blitzul pentru a fotografia acvariile. Lucru normal de altfel, nu merita vreo explicatie si de la mine. Nu te stradui sa faci poze cu telefonul sau cu o camera mica ca nu va iesi mare lucru. Am vazut destui nemultumiti de poze si ca nu pot folosi blitzul.
Comentarii
2 ComentariiMihaiela
Aug 20, 2020Oceanograf (vezi dex) este un specialist, un om, pe când Oceanografic este un acvariu. O corectare a textului ar fi benefică pentru a ajuta tinerii care preiau informațiile. Surpriză am avut-o la o emisiune “Vorbește lumea” în care Adela a numit oceanograf acest acvariu din Valencia întrucât si comentariul filmului prezentat era incorect, toate spre stupoarea lui Cove care deh, alta generație, a amuțit cand a auzit si a remarcat eroarea/absurdul dar, delicat, a tacut.
Așadar actualizati/corectati!
Bogdan
Aug 20, 2020Am corectat, multumesc Mihaiela!