Orasul Artelor si Stiintei, in valenciana Ciudad de las Artes y las Ciencias, este cea mai importanta atractie a Valenciei. Complexul este format din 7 constructii, iar ultima componenta a fost inaugurata in anul 2009. De mentionat este si faptul ca Orasul Artelor a fost declarat in 2007 una dintre cele 12 comori ale Spaniei. Proiectul a fost realizat de arhitectii Santiago Calatrava si Felix Candela. Costul dezvoltarii este o controversa insa unii il estimeaza la un miliard de euro, fiind de trei ori mai mare fata de estimarea initiala.
Pana sa caut atractiile din Valencia stiam ca este un oras turistic de vara apreciat in special pentru plajele sale. Cum urma sa merg in luna mai, era clar ca la plaja nu se poate merge… nu ca as fi tinut sa fac asta. Cand am descoperit Orasul Artelor si Stiintei, nu imi venea sa cred ce arhitectura futurista are. Unele poze, in special cele realizate noaptea, prezinta un complex extraordinar.
In realitate insa lucrurile stau usor diferit. In poze totul e perfect si ingrijit, insa cladirile nu si-au pastrat prea bine finisajele. Daca ai ghinion de o zi innorata, Orasul Artelor chiar poate avea o imagine trista si foarte diferita de poze. Din fericire, mi-am mutat biroul pentru o saptamana in Valencia si am avut timp sa merg si cand cerul a fost senin.
Ce poti vedea aici
Pentru majoritatea turistilor marea atractie a complexului o reprezinta Oceanograful. Despre acesta am scris un articol separat si te invit sa descoperi ce poti vedea acolo. Pe langa Oceanograf, complexul include alte 6 constructii. In ordinea in care au fost inaugurate, acestea sunt:
L’Hemisfèric
A fost prima constructie finalizata si inaugurarea a avut loc in anul 1998. Are forma unui ochii, jumatate construit si jumatate obtinut prin reflexia din apa :D. Acesta gazduieste un cinematograf IMAX, un planetariu si un laser. Toate trei utilizeaza acelasi ecran sferic imens. Nu l-am vizitat, dar mi-as dori sa vad un film aici.
Muzeul de Stiinta Printul Felipe
Muzeul de Stiinta, inaugurat in anul 2000, este cea mai mare cladire din complex si cea mai impresionanta dintre toate. Cel putin pentru mine, aceasta este constructia reprezentativa din intregul complex. Sursa de inspiratie in proiectarea acestuia ar fi scheletul unei balene. La cum arata, as spune mai mult ca este scheletul unui dinozaur.
Muzeul are trei niveluri care insumeaza 40 000mp si gazduiesc diverse expozitii temporare si permanente. Nu l-am vizitat deoarece am ales sa vizitez Oceanograful, insa data viitoare cand ajung la Valencia voi merge sigur.
L’Umbracle / Umbrarul
Imi este greu sa spun ce reprezinta Umbrarul mai exact. La “subsol” este o imensa parcare, iar la interior este o alee cu arbori exotici. Acesta gazduieste de asemenea si o galerie in aer liber cu sculpturi ale unor autori contemporani. La capatul dinspre Agora, acesta ofera un parc cosmic cu planetele in miniatura.
Exteriorul permite in unele zone accesul in parcare, iar totul e delimitat printr-un “gard” adaptat intregului complex.
L’Oceanografic
A fost inaugurat in 2002 si este cel mai mare oceanograf din Europa. Gazduieste peste 45 000 de exemplare din 500 de specii marine. Mai multe despre el in articolul dedicat.
Palatul Artelor Regina Sofia
A fost deschis in 2005 si gazduieste Opera din Valencia. Aici, pe langa concertele de opera, se tin si spectacole de teatru. In ceea ce priveste forma, depinde din ce zona privesti cladirea. Din partea din spate si chiar din fata seamana cu un coif de lupta, in timp ce din lateral pare a fi un vapor gata de drum.
Podul l’Assut de l’Or
Podul Assut de L’Or este cel mai inalt punct din Valencia, masurand in parte din fata 125m inaltime. A fost inaugurat in 2008 si se afla localizat intre Agora si Muzeul de Stiinta.
Al doilea pod din Orasul Artelor este Podul Monteolivete care se afla intre Palatul Artelor si Hemisferic. Acesta era acolo si a fost extins in timpul constructiilor cu o arhitectura adaptata complexului.
Agora
Este cea mai colorata dintre cladiri avand la exterior forma unui boboc de floare. A fost ultima cladire inaugurata (2009) insa nefinalizata in intregime. Directia principala este cea de sala polivalenta aici organizandu-se concerte, expozitii si evenimente sportive.
Cum ajungi
Mai multe linii de bus deservesc zona (liniile 13, 15, 75 etc) si au statii in jurul complexului. Cu metroul se poate ajunge de la statiile Marítim – Serrería, Ayora sau Alameda. Recomandarea mea pentru metrou este statia Alameda aflata la aproximativ 2km, celelalte statii aflandu-se tot la aceeasi distanta se afla. Mersul pana la Palatul Artelor dureaza aproximativ 25-30 de minute insa este o plimbare placuta si cu multe atractii pe drum daca se vine dinspre Alameda.
Comentarii
4 ComentariiMaria
Jun 5, 2014Foarte frumoase pozele. Am vizitat complexul in 2007 iar pe atunci inca se mai lucra la o parte din cladiri. Pe atunci cladirile aratau ca noi, e pacat ca nu sunt intretinute.
Ioana Alexandru
Jun 8, 2014Sunt superbe imaginile. Am fost intr-un tur in Spania in 2013 si am vazut si Orasul Artelor. Am vizitat si Muzeul Felipe pe langa Oceanograf. Oceanograful e de departe cea mai frumoasa zona din tot complexul. Muzeul Felipe mi-a placut, dar exteriorul e mult mai frumos decat ceea ce ofera.
Ionut
Jul 4, 2016Cum se numeste cladirea,ce are Arcada aceea folosita ca telefonul fara fir?!?
Alina & Deian
Aug 18, 2017Am petrecut si noi aproximativ o saptamana in Valencia si am vizitat ce ai vazut si tu. Un oras superb, carui sistem public ne-a impresionat. Ajungi incredibil de repede prin oras. Ce ni s-a parut interesant: Autobuzele nu opresc daca nu le faci un semn cu mana, economisind mult timp pentru ca nu se opresc degeaba.