Tara Bascilor, pe langa bucataria cu delicii culinare, se lauda si cu unul dintre cele mai bune vinuri spaniole, Rioja. Strugurii cultivati pentru acest vin provin de fapt din regiunile La Rioja, Navarre si Tara Bascilor (doar din provincia Alava). Dupa distileriile din Scotia si vreo cateva berarii de prin Europa, a venit randul cramelor sa le vizitez.
Toate cele 3 regiuni au enorm de multe crame, cu greu am facut o lista foarte scurta pe care sa incerc sa le vad in tururile oferite. Din cautarile mele am ajuns la urmatoarea lista: Ysios, Vivanco, Bodegas Baigorri, Casa Primicia si Muga. Ma asteptam sa fie ca la fabricile de bere cand turul in engleza era zilnic. Aici insa nu este cererea asa mare si doar la Ysios am reusit sa gasesc cand doream. La Primicia era disponibil doar pe seara varianta in engleza si ulterior aflu ca e in oras, nu la crama.
Crama Ysios
Crama in primul rand impresioneaza prin arhitectura si pozitionarea ei. Dupa ce am vazut mai multe opere ale lui Santiago Calatrava nu m-a mirat sa aflu ca si Ysios a fost desenata tot de el. Crama este una care produce doar vin premium si nu putea sa arate altfel. Ce inseamna vin premium? Pai in cazul Ysios podgoriile au varsta medie de 35 de ani si daca imi amintesc bine de la tur, cea mai tanara are 30 de ani.
Ysios a fost fondata in anul 2001, dar face parte din familie de vinuri Pernod Ricard Bodegas, fondata in 1959. Pernod Ricard este considerat ca fiind cel mai mare producator de vin spaniol. Asa se explica si podgoriile vechi pe care le au si faptul ca produc vin din una dintre cele mai vechi podgorii din Spania (veche de 80 de ani). Acesta din urma nu ajunge decat in consumul din Spania, celelalte se exporta in anumite tari.
Toata productia Ysios este limitata la cateva mii de sticle anual. Nu exista un plan si totul depinde de cat de mare e productia de struguri din acel an. Roberto Vicente, winemaker-ul Ysios, este cel care decide cat se produce in acel an. El alege ce vin sa combine si tot el cauta continuu cea mai buna combinatie de butoaie si struguri. Chiar si in ziua turului era la crama si facea degustari… ce viata grea!
Nu am mentionat un detaliu foarte important. Vinurile Rioja se clasifica in patru categorii. Rioja, pentru cele tinere si care nu au stat in butoi de stejar mai mult de un an. Crianza, invechit minim 2 ani, din care ultimul in butoi de stejar. Rioja Reserva, invechit 3 ani, din care ultimul in butoi de stejar. Rioja Gran Reserva, invechit 2 ani in butoi de stejar si inca 3 ani in sticla. La Ysios se produce doar Reserva.
Turul a inceput cu o prezentare generala a cramei si a continuat cu o plimbare prin toate camerele ei. Prima a fost cea in care strugurii ajung imediat ce sunt culesi. Aici sunt trecuti printr-o zdrobitoare mobila si pusi direct prin cadere libera in vasele in care vor ramane pentru urmatoarea etapa. Turul a continuat cu camera acestor vase care se afla dedesupt. Din aceste vase de fermentare, vinul ajunge pentru o perioada (parca cateva luni) in niste butoaie metalice. Intre acestea troneaza cel de lemn pentru vinul de pe podgoria batrana. Daca in cazul vaselor metalice vinul este mutat, in cazul butoiului de lemn, vinul este pastrat acolo pana ajunge in sticla.
Vizita a continuat cu cea mai impresionanta dintre camere, cea de pastrare a butoaielor. Organizarea lor este o opera de arta. Lumina care ajunge aici este naturala si patrunde prin fereastra principala a cladirii. Nu poti decat sa spui…wow! Dupa povestea butoaielor si a notatiilor de pe ele a urmat o vizita in camera cu sticle lasate la invechire. Pentru a economisi cat mai mult spatiu acestea sunt depozitate in boxuri cu structura de rezistenta metalica.
Turul s-a incheiat cu o degustare de vin si o introducere in arta degustarii. Au fost doua tipuri de vin, Ysios Reserva si Ysios Special, ambele din 2012. Fiind cu masina, am degustat putin din ambele. Am luat in schimb un Ysios Special pentru la hotel. Despre vin, ca un consumator ocazional, pot spune ca e cel mai bun vin rosu pe care l-am baut. Chiar daca nu a fost primul dintr-o categorie premium, acesta a fost de departe cel mai bun dintre ele.
Turul l-am rezervat pe siteul lor, tot acolo l-am si platit. Costul a fost de 15 euro si toata experienta a durat aproape 2 ore. Pretul de shop la cele 2 vinuri era 30 euro, respectiv 60 euro pentru cel Special.
Din aceeasi serie
Impresii din Tara Bascilor – Prima oprire, Bilbao
#cuMasina prin Tara Bascilor, Spania: Gaztelugatxe, Oma Painted Forest, San Sebastian
O noapte la Crama Eguren Ugarte, Lagurdia si imprejurimile – Rioja Alavesa, Spania
Exteriorul cramei
Imagini din tur
Vasele in care ajungeau strugurii dupa zdrobire.
Butoaiele in care se pastra vinul dupa faza de fermentare. Cel din centru e cel din lemn pentru strugurii din podgoria batrana.
Butoaiele cu vin lasat la invechire.
Podgoria din fata si Laguardia in departare. Aici se facea partea de degustare din tur.