Ideea de a sta o noapte la o crama o aveam de vreo doi ani pe cand gasisem cramele din Romania care ofera atfel de pachete. Nu am reusit sa gasesc disponibilitate in Romania, dar speram sa am mai multe sanse in Spania in vizita din Tara Bascilor. Uitandu-ma dupa crame cu cazare am fost putin dezamagit ca cele populare au preturi exagerat de mari.
Eram in San Sebastian cand din link in link si cautand pe Google Maps gasesc crama de familie Eguren Ugarte. Aceasta aflandu-se aproape de Ysios, ca altfel nu cred ca o gaseam. Mai mult, ei chiar aveau si hotel cu disponibilitate si preturi accesibile. Eu ce mai gasisem era la Bodegas Marques de Riscal si era foarte scump. Nu stau pe ganduri si anulez ultima noapte din Burgos si rezerv la Eguren Ugarte.
Cum a fost la Crama Eguren Ugarte
Chiar daca urma sa raman o noapte aici, am vrut sa aflu mai multe despre crama dintr-un tur al ei. Ce mi s-a parut interesant e ca la grupuri se poate oferi turul si in limba romana. Am inceput turul foarte devreme, limba engleza fiind disponibila doar la ora 10:30. Am ramas surprins de ora deoarece era cam nepotrivita pentru un tur cu degustare, dar asta aveau in acea zi. Nu mare mi-a fost mirarea cand am vazut ca sunt singur la tur. Altfel spus, am avut parte de un tur privat.
Spre deosebire de Ysios, Eguren Ugarte este o crama traditionala. Turul a inceput cu beciurile pe care crama le inchiriaza restaurantelor, persoanelor sau altor producatori mici. In schimbul catorva sute de euro poti depozita pentru un an vreo 200 de sticle de vin. Majoritatea celor care aveau vinul acolo era restaurante din diverse tari, Romania insa nu era printre ele. Tot in aceste beciuri se pot face si evenimente sau intalniri de familie.
Dupa plimbarea prin beciuri au urmat depozitele de invechire si depozitare a vinului. Totul aici este industrial, nu mi-a atras cu nimic atentia. Ultima parte era chiar camera de imbuteliere si impachetare a sticlelor.
Turul a durat vreo 40 de minute, nu e asa de interesant ca cel de la Ysios dar compenseaza prin beciurile care chiar au fost sapate manual de Victoriano, mostenitorul actual, in decurs de 5 ani. Stand tot la crama, am lasat partea de degustare pe seara cand aveam sa ma intorc la hotel.
Pana pe la pranz am iesit la o plimbare cu masina prin jur. Am incercat sa ajung sa vad hotelul Bodegas Marques de Riscal si dupa doua incercari in care am reusit sa ma apropii de el am renuntat ca nu gaseam unde sa parchez. Dupa hotel am pornit pe dealurile din jur sa admir podgoriile mai de aproape. Nu de putine ori mi-am zis ca nu a fost o idee buna deoarece masina ocupa 3 sferturi din drum si acesta nu era cu sens unic. Dar si emotiile fac parte din frumusetea calatoriilor.
Dupa vreo doua ore de hoinareala pe dealuri m-am intors aproape de hotel, in Laguardia. Micul orasel cetate e presarat cu crame din loc in loc si multe chiar aveau tururi zilnice in engleza. Arhitectura orasului e bine conservata si restaurata si fiind micut il poti face la pas straduta cu straduta. Eu cel putin asta am facut, iar la final am ramas tot aici pentru pranz.
Revin la hotel si dupa ce imi primesc camera ies pentru degustare si explorarea domeniului detinut de crama. La degustare am incercat doua vinuri albe de 2016 si unul rosu de 2012. Cel rosu nu m-a impresionat, iar cele albe erau bune. Crama in sine e pozitionata pe productie de masa, are si cateva premium dar la preturi cam mari.
Hotelul este cotat ca fiind de 2*, insa nu inteleg de ce. La conditii si marimea camerelor nu ar trebui sa aiba o problema sa fie de 4*… oricum preturile cam pe acolo sunt. Hotelul este construit in continuarea cramei si la iesirea din camera chiar poti vedea incaparea cu butoaiele. Exista chiar si un lift special conceput sa admiri mai bine crama.
In turn exista un mic bar cu priveliste 360, fiind in cursul saptamanii, era inchis. Deschis insa este restaurantul unde poti savura din vinurile cramei si servi cina. E pe baza de comanda si trebuie sa iti rezervi loc inca de la checkin. Despre cina avuta pot spune ca a fost buna, cred ca se putea si mai bine tinand cont ca eram la o crama si alternative nu prea aveam.
Per total experienta a fost asa cum ma asteptam. Crama arata deosebit, turul este echilibrat si de preferabil de facut inainte de Ysios pentru a nu exista dezamagiri. Costul camerei (dubla, cu mic dejun) a fost de 130 euro, 35 euro/persoana pentru cina cu vin inclus. Turul a fost gratuit avand cazarea la ei. Chiar si fara cazare, daca timpul iti permite, iti recomand un tur al cramei Eguren Ugarte.
Din aceeasi serie
Impresii din Tara Bascilor – Prima oprire, Bilbao
#cuMasina prin Tara Bascilor, Spania: Gaztelugatxe, Oma Painted Forest, San Sebastian
Impresii dupa turul Cramei Ysios, Rioja Alavesa, Spania
Dugustarea.
Domeniul cramei
Lacul din curte.
O mica capela.
Aleea spre hotel.
Hotelul, vedere din fata. De la drum (si din fata cramei) se vede doar turnul si ultimul etaj.
Viile din spatele cramei.
Un mic foisor plasat peste beciuri si spatiile de depozitare.
Beciurile de inchiriat si spatiul de evenimente sau intalniri
Butoaiele cu vinul la invechire. In capat se vede liftul din hotel. Si tot la capat se afla si camerele hotelului.
Crama in noapte
Imprejurimile
Lagurdia