Focurile de artificii din noaptea de revelion au devenit in ultimii ani o competite intre marile orase. Pana nu demult Londra si Sydney erau cele care impresionau in noaptea de revelion. Acum insa si Rio de Janeiro sau Dubai, chiar si Kuala Lumpur, ofera spectacole impresionante.
In 2012 fusesem de revelion in Londra pentru a vedea focul de artificii. Pe atunci imi amintesc ca nu fusese dificil cu cazarea si chiar gasisem la un pret ok in zona Bayswater, la doi pasi de Hyde Park. Bine, Londra in decembrie e uratica, nu se compara cu Sydney care e in plina vara.
Cazarea de Revelion in Sydney
Desi am inceput prin august sa caut hoteluri, dupa doar doua saptamani erau si mai putine variante. Mai gaseam cateva care sa aiba disponibilitate cu trei luni inainte, dar la un pret de 400 euro/noapte la 3 stele nu e ca si cum ar avea. In martie se pare ca-i prea devreme pentru cautat cazare de revelion. Tind sa cred ca 6 luni inainte e un interval bun pentru o diversitate mai mare de hoteluri.
O alta varianta este Airbnb si luasem in calcul asta pentru a plati ceva mai putin decat la un hotel. Airbnb e o alternativa in general in Sydney, nu doar de revelion. Am trimis mesaje la 9 care pareau ca ar avea disponibilitate. Unul mi-a raspuns ca nu poate sigur, altul inca nu era decis si ceilalti ca pentru perioada Craciun/Revelion se rezerva minim 7 nopti. Urmarind situatia, pe final de septembrie aparusera in descrieri ca in intervalul 15 dec – 15 ianuarie se rezerva minim 7 nopti. Costurile era ceva mai bune decat la hoteluri, aproximativ cu 20% mai mici, dar cu un avantaj de pozitionare ceva mai buna.
Hotelurile, cele bine conectate cu orasul, ofereau doar camere fara posibilitate de anulare. Nici macar la preturi mai mare nu mai erau camere cu anulare gratuita mai devreme de 14 zile. Am cautat in principiu pe booking.com, dar nici celelalte siteuri nu aveau altceva. Ajunsesem pe cateva platforme care prezentau hosteluri. Aici numarul de nopti minime era intre 10 si 20.
Cel mai bun echilibru intre pret, conditii si pozitionare l-am gasit la Ibis din Olympic Park. Mai fusem de cateva ori prin Ibis-uri, stiam ce ma asteapta si cumva mergeam la sigur. Vad cum sta cu conexiune la transport si simulez orientativ cat as face pana in centru. Vazand ca sunt pe la 40 de minute, zic ca e chiar ok.
Ajuns acolo, situatia nu a fost diferita de cum mi-o imaginam. Hotelul era ca orice alt Ibis, dar cu o camera ceva mai mare. In apropiere se afla statia de tren, iar de aici, la fiecare 10 minute, se pleaca spre o statie mare din apropiere. Toata zona este locul in care au avut loc Jocurile Olimpice din anul 2000.
Unde vezi artificiile
Dupa experienta Londrei, unde pentru locurile bune se sta de dimineata, nu ma asteptam sa fie altfel in Sydney. In Londra o varianta este un restaurnat din apropiere unde se rezerva cu mult timp inainte. In rest, doar mers si stat din timp. In Sydney ma asteptam sa fie la fel si nu am citit nimic despre acest aspect.
Abia cand am ajuns in oras am realizat amploarea evenimentului din Sydney. Ceva mai tarziu aveam sa aflu ca atrage peste un milion de privitori… cam de 4-5 ori mai multi decat Londra. In 2016 se vorbeste despre 1.6 milioane privitori. Pentru a putea face fata unui asemenea flux, organizarea este una exemplara. Cu multe zile inainte apar corturile de unde poti afla tot ce vrei sa stii despre locul de unde poti vedea focul de artificii, transport, strazi inchise traficului etc.
Pe langa corturile din oras, informatii actualizate in timp real vor fi pe sydneynewyearseve.com. Aici se vor gasi detalii despre locuri in care vor fi artificiile, dar si locul in care se poate sta pentru a le admira in noaptea de revelion. Majoritatea locurilor sunt cu acces gratuit, insa exista si zone unde accesul este doar contra cost. Marea problema este numarul limitat de locuri. Cei care vor un loc bun din cele gratuite, se aseaza cu o seara inainte. Camparea pentru artificii e deja o traditie in Sydney.
Un loc bun ajunge sa coste si cateva sute de AUD, dar exista multe la preturi accesibile. Vazand cat de aglomerat e totul, cu 2 zile inainte, am decis sa cumpar bilete. Mai gasisem vreo 3 puncte in care mai erau disponibile, iar cel mai atractiv mi s-a parut Bradleys Head: Athol Lawn, aproape de Taronga Zoo. Costul unui bilet a fost de 32.70 AUD. Ca punct a fost o decizie buna, insa e putin cam mic pentru cate locuri se vand si e o zona in care nu s-a consumat sau comercializat alcool.
Nu stiu cand apar biletele la cumparare, dar daca te gandesti sa mergi de revelion in Sydney ar trebui sa te abonezi la noutatile sydneynewyearseve.com.
In asteptarea artificiilor
Cum s-au vazut artificiile de la Bradleys Head: Athol Lawn
Despre eveniment prin oras
Chiar si Google Maps era personalizat cu balizele cu artificii.
Comentarii
2 ComentariiSilvia
Sep 7, 2018Buna Bogdan,
Eu sunt in acel punct in care incerc sa ma decid ce rezerv raportat la pret/vizibilitate artificii. Am exclus si eu free vantage points, pe acelasi considerent. Eu incerc cat de cat sa gasesc un punct pe aceeasi parte a raului cu cazarea (sud). Am observat insa ca tu ai fost in cealalta parte a raului .. cat e de aglomerat sa te intorci de la zoo pana unde ai stat tu (aproximativ in aceeasi zona de sud voi sta si eu)? Pe pod se trece pe jos?
Merci mult! Silvia
Bogdan
Sep 8, 2018Buna Silvia,
Se inchide podul vreo ora si un pic dupa ce se dau ultimele artificii. Dupa acest moment se poate traversa. Cred ca a durat vreo 2 ore sa ajung in zona centrala, vreo ora fiind partea de stat efectiv sa se porneasca plecarile. Nu imi amintesc sa se fi putut trece cu piciorul in acea noapte.