Mi-a venit ideea de a combina Asia cu Australia & Noua Zeelanda mai mult in joaca. Dupa cateva simulari de zboruri vad ca e chiar atractiv ca timp si costuri. Verific cum e cu vizele si pare ca e o formalitate. Pe Noua Zeelanda avea sa fie ceva la fata locului, iar pe Australia, se aplica online completand un formular si nu costa nimic. In gandul meu, bai e foarte simplu fata de top-ul de hartie depus la viza pe Canada, cu doar cateva luni in inainte.

Dupa vreo cateva zile aveam conturat un plan al calatoriei. Cum stiam ca viza de Australia urma sa fie valabila un an, ma gandesc sa aplic inainte sa cumpar biletele de avion. Stiam ca nu ma va intreba de avion sau cazare, asa ca de data asta incep cu viza.

Varianta rapida sau cand probabil ai noroc

Era ora 23 cand m-am apucat sa citesc in detaliu cum e cu viza de turist si cu acest formular pe care-l am de completat. Aflu ca nu ma vor intreba multe, dar foarte probabil sa mi se ceara, dupa ce aplic, diverse documente. Totul se intampla pe platforma http://www.border.gov.au.

Renunt la documentat dupa vreo jumatate de ora si ma decid sa completez. Pe scurt, mi s-au cerut date despre mine, despre locul de munca, alte cateva intrebari cu yes/no si sa descriu planul in Australia. Am tratat superficial intrebarea cu planul si le-am scris foarte pe scurt ce am de gand sa fac. Dupa vreo 15 minute termin formularul si-l trimit. In cateva minute primesc un email automat de confirmare a receptionarii solicitarii. Despre raspuns la aplicare mi se spune vag ca va fi in near future.

In mai putin de 48 de ore aveam sa primesc un email cu subiectul IMMI Grant Notification. Ma uit in fuga de pe telefon si ma gandesc ca e confirmarea ca s-au uitat pe acte, eu vroiam viza, ce-i Grant-ul asta? Abia dupa o zi, cand ajung la PC, ma gandesc totusi sa citesc in detaliu ca poate imi cer ceva acte si nu am vazut eu bine. Nu-mi venea a crede ca defapt documentul nu e o confirmare, ci e chiar viza.

Vazand ca am ramas doar cu formularul si nici un act trimis, ma gandesc ca aia e, sunt simplificate procedurile fata de ce era in trecut. Intre timp gasesc si o combinatie buna de bilete si un zbor Auckland – Bucuresti in 32 de ore la un pret foarte bun. Nu stau pe ganduri si le cumpar.

Varianta de viza in multe zile si cateva palpitatii

Biletele principale le aveam, un plan cat de cat conturasem si decid sa iau si bilete pentru Kuala Lumpur – Melbourne si Sydney – Auckland. Mai aveam viza pentru A. de luat, dar vazand ca e o formalitate nu m-am grabit cu ea.

Si vine si momentul celei de-a doua vize. Nu am facut un alt cont ca din acelasi se pot trimite mai multe aplicari. Foarte relaxat completez formularul, dau cu copy/paste la “plan” si trimit. Trec vreo 2 zile si nu se intampla nimic. Deja incep sa intru pe site si dau refresh ca nu mai arata bine situatia. Abia dupa 5 zile primesc un email cum ca trebuie sa furnizez diverse documente in maxim 7 zile.

Lista de documente solicitata nu a fost deloc mica. Nu mai putin de 11 lucruri au fost solicitate suplimentar. Printre ele situatia tranzactiilor pe ultimele 3 luni, planul in detaliu si motivatia de vizitare a Australiei si scrisoare de la angajator. Lista completa este aici. Posibil sa fie o lista standard, posibil sa nu. Dar e bine sa stii la ce te poti astepta.

Scria ca ele sa fie traduse in engleza, daca deja nu sunt, si sa fie facute de un traducator autorizat. Extrasul de cont, din fericire, in ING poate fi exportat in limba engleza direct din online. De la angajator la fel au venit cele cerute tot in engleza. De mentionat ca am lucrat doar electronic, nu am mers nicaieri sa traduc sau sa legalizez vreun document. Tot ce s-a cerut aveam in format PDF, Word sau imagine, cum era cazul scanarii de pasaport.

Dupa vreo 4 zile eram gata de incarcat tot ce se ceruse. Marea problema a fost insa la incarcarea documentelor. Nu permiteau incarcare de PDF sau Word, ci doar de imagini. Cum nu era destul, pe o solicitare se putea incarca un numar maxim de imagini. Problema cu incarcarea documentelor scria ca-i temporara, posibil sa se fi rezolvat.

Toate actele adunate depaseau limita permisa. Asa ca am combinat paginile intre ele sa ma incadrez in limita. Vazand la ce tehnici complicate recurg, am inceput sa-mi pun semne de intrebare daca vor lua in seama ceea ce le-am trimis. De mentionat ca fiecare incarcare de document se facea dupa o alegere de categoria corespunzatoare. O data trimis, nu mai exista cale de intoarcere.

Nu prea eram convins ca e ok ce a iesit si deja ne gandeam la un plan de back-up in cazul in care A. nu va primi viza. Cu fiecare zi scursa, ideea de respingere a solicitarii de viza era tot mai puternica. Dupa 3 zile de la depunerea actelor si 12 de cand am completat formularul, a venit si viza. Uraaaa!

Intrare in Australia a fost o formalitate. Nici nu s-au uitat pe foaia cu viza si doar ne-au verificat pasapoartele si ne-au aplicat stampila de intrare. Ne-au fost insa solicitate la plecarea din Kuala Lumpur ca sa verifice ca suntem apti pentru intrat in Australia.

Bogdan

In copilarie ma plimbam printr-un atlas rutier in poloneza, iar din 2012 sunt calator cu jumatate de norma. Pana acum am vizitat peste 170 de orase din 50 de tari.

Comments (35)

  1. Foarte bun articolul Bogdan, felicitari !
    Acum putem sti exact la ce anume sa ne asteptam cand aplicam pentru viza de Australia. Intentionez sa fac acest lucru cat de curand si ma bucur sa gasesc explicat intreg procesul.
    La cat mai multe locuri noi si inspiratie in arta de a scrie !
    Bafta!

  2. nu ai spus ca e ceva de plata.

    1. Nu se plateste nimic pentru viza. Vor exista insa costuri daca va trebui sa traduci ceva si sa legalizezi, dar astea nu au legatura cu viza. Asa cum am detaliat, nu am tradus nimic ca am gasit o portita sa scap de asta.

  3. Salut, daca ai putea sa dai exemplu la intrebarea nr1
    A declaration explaining your purpose for traveling to Australia..
    Nu prea le am cu engleza, se pare ca am primit aceleasi set de intrebari.
    Multumesc
    Daniel

  4. Salut Daniel,
    Nu am sa-ti dau ce am scris eu ca sa nu scrii la fel si posibil sa te incurc cu asta. Am sa-ti spun insa ce am mai spus cuiva de curand ca la aceeasi intrebare s-a blocat. Scopul intrebarii e sa vada ca ai un plan sau o idee de ce mergi in Australia. Daca nu stii sa raspunzi inseamna ca ai sanse sa ramai acolo, nu doar sa fii in vizita.

    Eu am inceput cu perioada calatoriei, ca aveam deja biletele, daca nu le ai vei scrie cand intentionezi sa mergi. Vei scrie data de intrat in tara, data de iesit din tara. Locul prin care ajungi si cel prin care iesi, precum si orasul din care vii si in care intentionezi sa pleci. Daca e doar Australia, atunci vei scrie ca vii din Bucuresti si te intorci tot acolo. E mai simplu asa, chiar daca tu alegi sa zbori de pe alt aeroport si vei avea oricum si escale.

    Dupa care vei continua cu planul de baza pe care-l ai in Australia. Eu am scris ca ajung in Melbourne, vizitez 2 zile si apoi cu o masina inchiriata voi vizita Great Ocean Road si Philip Island. Dupa care ma indrept spre Sydney urmand sa am cazare in 3 orase, scriind si numele lor. In Sydney voi sta X zile si voi vedea artificiile de an nou, apoi voi vizita Blue Montains.

    Asta a fost tot. Scris intr-un document word pe care l-am atasat la aplicare. Foarte important, nu te apuca acum sa scrii ce vizitezi in fiecare oras. Obiectivele turistice le stiu si ei, nu trebuie sa le reiei tu in planul tau. Nu e examen de cultura generala, e o aplicare simpla.

    Daca nu te descurci cu engleza prea bine si nici nu are cine sa te ajute. Scrie in Romana in fraze scurte si simple si da-i cu Google Translate. Rezultatul va fi suficient de bun cat sa se inteleaga. Oricum, te-ar costa cativa zeci de lei sa apelezi la o casa de traduceri sa iti traduca cele cate paragrafe.

    Mult succes!

  5. Buna ziua,

    Cazierul judiciar poate fi o problema in obtinerea vizei? La aplicarea pt viza se cere?

    Multumesc.

    1. Salut, Parca te intreaba daca ai avut probleme cu legea. Dar nu iti cere si la baza de date din Romania ma indoiesc ca au acces sa verifice.

      1. Mulţumesc.
        Am sa incerc sa vad poate am noroc. Deci in ghilimele pot minți la intrebarea “ati avut probleme cu legea? “

  6. Buna 🙂 Am depus si eu de curand cererea de visa(de turist) pentru Australia. Dupa vreo 3 zile am primit e.mail ca in decursul a 7 zile sa incarc niste document. M.am incadrat in timp si in cerinte (in vreo 4- 5 zile) si am atasat actele solicitate cererii. In cerererea mea am specificat ca voi locui la prieteni si costurile imi vor fi suportate de ei ( am trimis si activitatea bancara pe ultimile 3 luni a persoanei la care urmeaza sa stau , un cont destul de activ si cu intrari si iesiri de ordinul zecilor de mii de dolari la fiecare cateva zile) si bineinteles scrisoarea de confirmare cu semnatura . Dupa mai bine de o saptamana am primit raspunusul negativ din care care se intelege ca eu nu as avea resurse financiare personale suficiente. Deci…..ce as putea face in cazul asta?? Cam care ar fi suma pe care ar trebui sa o am in cont? Daca trimit a 2-a oara aceeasi scrisoare de confirmare din Australia si de la sefa mea, e ok?sau ar trebui reformulate? Poate a mai trecut cineva prin asta si imi poate da informatii

    1. Recomandarea mea e sa iti iei in calcul un buget de minim 150euro pe zi de sedere in Australia. Cu banii acestea ar trebui sa te poti descurca chiar stand si la un hostel. Daca aplici din nou iti trebuie ceva cat mai recent. Oricum exista istoric pe ce si aplicat, nu cred ca te avantajeaza sa schimbi povestea si situatia. Fa rost de bani in contul tau, mare atentie sa ti-i transferi dintr-un alt cont al tau sau depus direct la banca. Ca sa nu existe dubii asupra surselor de bani. Tu oricum trebuie sa depui extras pe ultimele 3 luni la contul tau. Ca sa se vada rulajul.

      1. Asta nu stiam ..cu min 150 € pe zi. Merci de raspuns. Asta ma gandeam si eu sa fac:sa depun sume diferite de bani 800-500-1000 la intervale diferite de timp (cateva zile sau la saptamana) pana depaseac suma de 5000si dupa vreo 2-3 saptamani sa incerc iarasi in scopul sa apara mai multa activitate in contul meu. Nu ma gandeam sa schimb povestea ci doar sa o dezvolt si sa dau mai multe detalii pentru ca initial am dat informatii destul de generale si probabile.
        Nu ma las pana nu o iau atata timp cat insist n.am ce pierde

  7. Salut,

    Care viza ai luat? eVisitor (subclass 651) sau Visitor visa (subclass 600)? Cred ca 651, din moment ce 600 costa.. Corect?

    1. Da! 651 e cea luata.

  8. Bună, as vrea sa știu dacă trebuie completate 2 cereri de viza diferite în cazul în care vrem sa mergem 2 persoane în Australia. Sau se completează o singura cere pentru ambele persoane?

  9. Am aplicat si eu de viza si am trimis documentele in 31 Iulie, insa nu am primit absolut niciun raspuns! Doar mentiunea “assessment in progress”, deja ma anchetez ca am cumparat si biletele de avion 🙁 Mi-au cerut la fel, traducere de documente ale societatii pe care o detin, mult mai complicata treaba, insa n-am reusit sa traduc pentru ca costurile sunt destul de mari din FR in EN (eu locuiesc in Belgia) sa traduc fiscal records pe ultimii 2 ani, statututl societatii de 8 pagini …. . Am facut doar o declaratie semnata prin care am spus functia in societate si profilul …. Crezi ca s-or fi apucat de tradus? Ma anchetez destul de mult …. Cum este in Australia?

  10. Pentru ambele vize pot spune ca ai fost norocos. La mine si la sot a durat o luna jumatate din momentul in care am depus toate actele, acte care ne-au mai costat vreo 600+ lei de tradus. Eram pe punctul sa dam skip la Australia. Pentru cine mai citeste sa stie ca se poate si asa 🙂

  11. buna, eu incerc sa completez formularul si parca totul merge bine pina cind la un moment dat imi arata ca “you are unable to make an application on visa visitior. care o fi problema?
    va rog sa ma ajutati.
    mersi

  12. Salut Bogdan,
    Vorbesti de al doilea formular. Ti-a fost trimis in contul tau? Din ce am citit inteleg ca trebuie sa fie un formular care sa aiba si poza. Poti detalia, te rog!
    Multumesc

    1. Buna Simona, Nu exista al doilea formular si nu e nimic in care sa ai si poza. Dupa completarea standard, daca ei nu sunt convinsi ca iti pot da viza doar cu asta iti vor cere sa le mai trimiti acte. Adica ce am descris in Varianta de viza in multe zile si cateva palpitatii.

      1. Mulțumesc mult! Atunci aștept palpitațiile!
        Zi buna!

  13. Hey, Bogdan
    Vreau sa aplic pentru acelasi tip de viza, dar nu prea ma inteleg cu cei de la job care nu vor sa imi aprobe concediul. Oricum planuiesc sa imi schimb locul de munca atunci cand revin in tara si ma gandeam sa demisionez pana sa plec.Ai idee daca este atat de important daca ai sau nu job?

    1. Cred ca job-ul e printre cele mai importante si care demonstreaza ca mergi doar sa vizitezi si nu vrei sa ramai. Nu stiu daca ii poti convinge usor ca ti-ai luat o perioada sabatica. Poate ai sanse cu venituri consistente trecute prin cont si un depozit care sa demonstreze ca iti e bine si aici. Zic sa aplici si poate vei fi in situatia mea sa nu iti ceara nimic extra.

  14. Buna, Bogdan
    Ultimul mesaj tot de la mine este :)) Voiam sa te mai intreb un lucru: atunci cand ti-au cerut additional documents, ai fost nevoit sa descarci anumite formulare tip de pe platforma lor sau efectiv le-ai intocmit tu fron scratch? Thankies

    1. Buna Cristina,

      E bine ca revii, asa facem articolul cat mai complet :D.

      Nu am folosit nimic tip. Totul a fost facut asa cum mi s-a parut normal. Planul a fost scris in word si dupa atasat ca poza.

      1. Great. Nu stiu de ce mi s-a parut mie in email ca m-au directionat catre niste formulare. Anyway, asa voi face. Multumesc inca o data, Bogdan.

  15. Felicitari pentru articol si informatii. Utile, pertinente si actuale.
    La mai multe tari vizitate!

  16. Buna, Bogdan!
    Felicitari pentru articol si informatii, imi sunt de folos deoarece intentionez sa plec in Sydney, Australia in decembrie anul acesta cu scopuri turistice. M-ai ajuta enorm daca mi-ai raspunde la o intrebare despre procedurile de obtinere a vizei de turist. Eu am aplicat deja pentru viza de turist 651 si ca si tine, am primit o lista cu cerinte de documente. Nelamurirea mea este legata de cerinta `scrisoarea angajatorului` (letter from employment). Aici am inteles ca trebuie ca angajatorul meu sa specifice ocupatia, nivelul salarial samd. Se refera la o adeverinta de salariat (din acelea tip) ce ulterior trebuie tradusa legal? Sau sa cer direct angajatorului o scrisoare in limba engleza continand toate cerintele de la acest punct, eventual cu o stampila si semnatural? Tu cum ai procedat la punctul acesta?

    1. Buna Iulia, In situatia mea a fost direct scrisa in engleza si punctate toate cele mentionate de ei. La final semnata si stampilata. Am vazut-o mai mult ca un email banal, dar cu semnatura si stampila.

      1. Buna Bogdan,
        Am aplicat si eu acum 4 zile pentru viza turist , impreuna cu sotul si cei doi copii.Copii au primit viza pe loc in schimb mie si sotului ne au cerut acte suplimentare (de mentionat ca mergem la cumnata mea care este stabilita de 10 ani in Au.)
        Problema mea cea mare ar fi ca la ora actuala am in cont in jur de 2000 dolari australieni si nu stiu daca sunt de ajuns sau daca ar fi ok sa alimentez cardul , acum cu inca 2000 dolari sau pare suspect : de ce acum ?… contul este deschis de catre firma angajatoare unde imi intra salariul lunar.
        Sotul are in jur tot de 2000 dolari Au in momentul acesta.
        Parere ta: ar fi ok sa alimentam conturile acum sau le lasam asa?

        1. Buna Carmen,

          Chiar si sumele mentionate zic ca sunt ok, insa daca stati mai mult de 10-14 zile cred ca ar trebui sa mai suplimentati cu ceva. Rudele acolo mai mult incurca la viza ca vor dori sa fie siguri ca e doar vizita si nu intetionati sa ramaneti. Transferul cat timp e tot din conturile voastre nu vad o problema. Am facut si noi transferuri intre conturi proprii si aici si la alte vize si nu am primit niciodata intrebari suplimentare de ce apar sume mari transferate de pe o zi pe alta.

          Succes!

          1. Multumesc frumoa pentru raspuns!
            Maine vrem sa alimentam ambele conturi, de transferat nu am cum caci nu am alt cont, si apoi sa scoatem extrasele de cont pentru cele trei luni.
            Eu sunt in conceidu de maternitate pana in noi 2018 , cel de la Hr de la firma a specificat si lucrul acesta si a mai specificat ca in aceasta perioada sunt platita de catre stat.

  17. Salut Bogdan , foarte bun acest topic ! A-s avea o intrebare la tine , in legatura cu un loc de munca in Australia cunosti ceva unde a-s putea aplica pentru un job ? eu lucrez de 4 ani in Germania ca si ospatar , limba engleza o cunosc , germana la fel dar nu cred ca este nevoie , si de cateva luni , ma bate gandul sa incep o experienta noua ! Daca m-ai putea ajuta cu un raspuns . Multumesc !

    1. Salut Gabriel,

      Din pacate nu stiu nimic pe zona de work. Ar fi fost simplu sa aflu daca stiam pe cineva, dar toti cunoscuti prin intermediul blogului voiau de turist. Bine, a fost cineva dornic sa plece si sa ramana ilegal acolo…dar nu e o discutie de avut cu mine pe aceasta tema 🙂

      Din ce am citit eu pe aceasta zona ca am fost curios, atat Noua Zeelanda, cat si Australia ofera permise de munca pe baza nevoilor de personal. Cel mai simplu este sa te cheme un angajator si el sa garanteze pentru tine. ALtfel ar trebui sa aplici individual si ei sa decida daca iti dau rezidenta temporara si tu sa iti cauzi dupa job. Uite aici o poveste de acum niste ani http://www.gabrielneagu.com/ . S-au mai schibat lucrruile, dar bazele sunt tot pe acolo.

      1. Buna Bogdan,
        Am reusit ,astazi am primit viza dupa 3 zile de cand am incarcat pe site ul lor , actele cerute de ei.

        1. Felicitari!

          Ma bucur pentru voi. Concediu placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *