O calatorie in Melbourne nu e completa fara a vedea imprejurimile. Agentiile locale ofera mai multe tururi de o zi spre cele mai populare atractii. Unele doream sa le vad, insa mi se pareau prea lungi pentru a fi facute cu plecare si retur in Melbourne. Asa ca ma gandesc ca mai potrivit ar fi sa inchiriez masina si sa fac propriul plan.
Nu mai condusesem pe partea stanga si am zis sa verific pe Google Maps cum sunt drumurile si cat de incurcate sunt intersectiile. Ar trebui sa adaug si ca experienta mea de sofer se rezuma, in acel moment, la putin peste un an de condus. Nu aveam unde sa ma grabesc si puteam sa merg cum as fi dorit.
Varianta initial era, ca dupa imprejurimi, sa urmeze un drum spre Sydney. Facusem si un plan pe zile si rezervasem hoteluri pe parcus. Dupa o prima calatorie lunga cu masina prin Europa, am realizat ca planul din Australia o sa fie o alergare continua. Chiar daca planificasem 4 zile pentru Melbourne – Sydney, ar fi fost prea putin. Raman la trei zile prin jur si apoi zbor spre Sydney.
Acomodarea cu volanul pe dreapta si prima amenda
Pentru mine, anul 2016, a fost unul al drumurilor populare. Facusem Transfagarasanul, Transalpina si Grossglockner High Alpine Road (Austria). Anul urma sa se incheie cu un alt traseu popular, Great Ocean Road. Un drum de coasta, lung de 243 km, al carui start incepe in apropiere de Geelong, oras situat la vreo 75 km de Melbourne.
Luam masina de la aeroport si pornim spre Geelong. Nu am timp sa imi dau seama cum se conduce ca o si ratez pe prima la stanga. Traditional dau vina pe Waze (aplicatia de GPS) ca nu tine pasul cu mine. O las mai usor cat sa se prinda si Waze de ce mi-a facut si sa se calibreze mai bine. Din fericire nu am mers prea mult, urmatoarea prima la stanga era cativa km mai in fata.
Trecand cu bine de toate astea ne gandim ca ar fi cazul sa ne oprim pentru cateva provizii. Ne apare in cale un hipermarket, asa ca tragem pe dreapta la el… scuze, tot stanga. Ma uit pe maps sa vad pe unde sunt si constat ca… abia la 8 km de aeroport. As fi pus pariu ca erau vreo 20 la cat am condus.
Dupa primii km constat ca singura problema e semnalizarea cu stergatoarele. Cumva ma bucuram ca, nu e mare lucru acest volan pe dreapta. Oricum, m-am obisnuit cu semnalizarea pe partea dreapta a volanului abia in ziua 3, in rest, cam toate semnalizarile erau precedate de pornirea stergatoarelor. Incepusem chiar dupa sa dau si lichid de parbriz… daca tot le-am pornit :D.
Pana la Geelong a fost doar autostrada, dar cu cat ne apropiam de Great Ocean Road, incepeau sa curga indicatoarele cu keep left. Mai vazusem pana acolo astfel de indicatoare, dar se simtea ca e drum cu multi turisti si trebuie sa aminteasca constat pe unde se merge.
Ca tot sunt la punctul acesta, pe cei vreo 400 km facuti pe partea de vest, am vazut la indicatoare cat pentru jumatate din Romania. Un marcaj exemplar cu limite la fiecare curba, semne cu in Australia se conduce pe stanga, tot fel de mesaje cu referire la pauze cand esti obosit, semne cu animalele ce pot aparea, semne cu riscul de incendiu si inca vreo doua semne care nici nu stiu ce erau.
Viteza e o problema foarte serioasa in Australia si pedepsita pe masura. Pentru doar 7 km peste limita de 60 am fost amendat cu 194 AUD. Vazusem in Waze semnele de radar fix, dar le-am luat in serios pe modelul de acasa. Australienii insa nu au apreciat incadrarea mea in sub 10 peste limita, ei avand vreo 4 permis. Pana in 10 deja e primul prag de amenda, iar la 25-29, peste limita, amenda e de 428 AUD si permisul se supenda o luna.
Fiind camera fixa, aveam sa aflu despre asta 2 luni mai tarziu cand mi-a sosit acasa amenda. M-am bucurat ca a fost singura. Abia ce intrasem pe Great Ocean Road si nu condusesem mai mult de 100 km. Partea cu limitele pare ca e mai in serios pe drumurile principale. Pe drumurile mai putin circulate, localnicii merg lejer cu 20-30 km peste limita. In general pe drumurile dintre satuce e putin trafic si acolo localnicii nu aveau rabdare sa stea dupa viteza mea legala. Nu am vazut insa nici unul facand vreo depasire fara sa aiba vizibilitate si suficient spatiu.
Mersul pe autostrada e foarte placut, viteza legala este respectata de majoritatea. Doar spre seara ce am vazut ca se merge constant peste limita. M-au impresionat intrarile si iesirile de pe autostrada. Pe langa faptul ca sunt foarte lungi in majoritatea cazurilor, acolo unde sunt mai scurte, multi din prima banda se muta pe a doua sa permita accesul celor care intra. Nu e vreo regula, dar am vazut ca multi o aplica pe masura ce te apropii de orasele mai mari unde benzile de intrare apar constant.
Am condus aproape 1000 km in 3 zile iar experienta in sine a fost foarte placuta. Acum ii inteleg mai bine pe cei care fac ocolul Australiei cu masina. Sper sa revin in viitor pentru cel putin o luna.
—-
Cateva linkuri utile:
- Radarele fixe din regiunea Victoria (Melbourne & Around) sunt pe http://www.camerassavelives.vic.gov.au iar amenzile aici.
- Radarele fixe din regiunea New South Wells (Sydney & Around) sunt pe aici si amenzile dupa utilizarea selectorului din pagina aceasta.