Dupa Tongariro Crosing am ales sa ne cazam in Taupo pentru a castiga timp pentru ziua urmatoare. De aici am inceput plimbarea printre vulcani si lacurile termale. Ne-am plimbat putin pe malul lacului Taupo dar vantul ne-a alungat repede. Prima oprire avea sa fie la doar cateva minute de Taupo, la Huka Falls. Locul in care raul Waikato ajunge intr-un canal ingust format in roca vulcanica.
Cascada e populara pentru cei 220.000 litri de apa care trec in fiecare secunda prin canal. La capatul lui, efectul este similar cu al unui furtun cu apa sub presiune. Cei care doresc senzatii tari, pot alege sa mearga cu o barca prin valurile cascadei. Ne-am multumit doar cu poze din jurul ei. Tot de senzatii tari au parte si cei care se arunca, din cand in cand, in apele repezi ale raului.
Zona Taupo/Roturoua e una a apelor termale si a vulcanilor inca activi, bine, nu atat de activi cat sa fie un pericol. Ai de ales intre zeci de lacuri sau zone termale. Am ales sa mergem la doua dintre ele, probabil si cele mai populare. Prima oprire, Wai O Tapu.
Wai O Tapu – un Disneyland al apelor termale si vulcanilor colorati
Aglomeratia de lacuri colorate si vulcani bolborosind iti lasa impresia ca tot parcul este artificial si cineva noaptea le face alimentarea. Traseul e impartit in 3 zone, iar toate trei, cu tot cu opriri, le-am parcurs in ceva mai mult de-o ora. Aglomeratia si diversitatea iti lasa impresia ca esti la Disneyland. La un momendat ajunsesem la un lac numit Devil’s Bath. Un tata ii citise copilului de vreo 4-5 ani ce este acolo. Iar copilul a intrebat, Pai unde sunt ratustele daca este cada?
Cum se cam facuse ora pranzului, am ramas tot aici pentru masa. Surprinzator, spre deosebire de locurile turistice din alte tari, mancarea avea un pret apropiat de oras si a fost chiar gustoasa.
Biletul de acces in parc a fost de 32.5 NZD de persoana. Tinand cont de ce are de oferit parcul, pretul este unul corect.
Waimangu – valea vulcanilor
Nu prea ne mai doream sa mergem pe jos, dar in valea Waimangu erau doua atractii pe care ne doream sa le vedem. Aici traseul la fel este impartit in 3 parti, iar intre ele se poate merge cu un bus. La capat se afla lacul Rotomahana care poate fi traversat cu un vaporas. Ceva mai departe, doritorii pot urca pe muntele Tarawera. Pe scurt, o zi plina pe valea Waimangu. Doar ca noi ajunsesem pe la ora 15 si fara dorinta de mers.
Ne-am oprit dupa aproape o ora, la Stop 2, de aici ne-am intors cu bus-ul. Pana la oprire am vazut cele doua obiective pentru care venisem: lacul Fraying Pan, cel mai mare lac termal din lume si Inferno Crater, tot un lac termal, dar mult mai mic de un albastru foarte intens. Inainte de a ajunge in statie am mai trecut pe la Warbrick Terrace si Blue Pool.
Intrarea a fost 32.5 NZD de persoana, aici insa nu prea isi merita banii tinand cont ca vaporasul de la Rotomahana se plateste separat.
Si cateva plaje
Nu am verificat bine programul atractiilor si credeam ca ziua o sa fie mai lunga, asa ca m-am gandit ca ar fi bine sa aleg un orasel de pe coasta inainte de Peninsula Coromandel. Cel mai potrivit mi s-a parut Tauranga. Insa, s-a dovedit cea mai neinspirata alegere din tot tripul. Orasul mi-a dat mari batai de cap cu strazile lui si bucatile de autostrada. Aici a fost singurul loc in care m-am incurcat in strazi si la intrare si la iesire. Bine, pot da vina pe Waze ca nu tinea pasul cu mine. Ca oras nu s-a meritat. Cred ca mai castigati eram daca ramaneam in Rotoroua pe care l-am trecut fara oprire.
Din Tauranga am plecat spre Whangamata, in sudul Peninsulei Coromandel. Ma gandeam ca o sa putem avea parte de ceva plaja, dar si vizita cateva atractii principale din Coromandel. Partea cu vizitarea ne-a iesit, cu plaja mai putin. Timp ar fi fost pentru plaja, dar apa Oceanului Pacific, la cat de rece este, cred ca vine din Oceanul Artic.
Plaja din Whangamata, ca si cea din Tauranga, este lunga de cativa km si era aproape pustie. Se pare insa ca ianuarie nu e cea mai populara perioada pentru plaja.
Nu era pustie insa plaja Hot Water. Chiar daca tot o plaja la ocean si aceasta, cele doua izvoare termale de sub plaja au atras sute de turisiti. Aici spiritul antreprenorial se vede de la distanta. Cu mic cu mare, inarmati cu lopeti, fiecare isi face propria piscina in nisip in care, in scurt timp, se va aduna apa fierbinte. Nu trebuie sa vii cu lopatica de acasa, se pot inchiria de acolo.
Urmatoarea destinatie, Cathedral Cove. In parcarea de unde porneste traseul spre Cathedral Cove nu cred ca ai vreo sansa sa gasesti loc daca nu vii dimineata. Initial incercasem sa parchez in orasel (Hahei) unde cu greu gasisem un loc. Abia mai apoi am verificat pe Google Maps unde ar trebui sa ajung si mi-am dat seama ca e inutil sa raman in oras. Cea mai simpla varianta e parcarea la intrarea in oras de unde un bus face transfer la fiecare 15/20 minute. Costul a fost de 5 NZD/persoana, iar masina ramane gratis in parcarea lor.
Din parcarea unde te lasa bus-ul ajungi la Cathedral Cove dupa o plimbare de vreo 40 de minute, prin padure. Un traseu usor, complet amenajat, cu peisaje foarte frumoase. Aici, la fel cateva sute de turisti pe micuta plaja. Acolo am vazut ca se poate ajunge si cu un Water Taxi al carui tur/retur spre orasel e de 25 NZD de persoana. O fi frumos si pe apa, dar sigur pe uscat e mai interesant… si mult mai ieftin.
Si asa s-au scurs si zilele la plaja, dar fara a face plaja. Whangamata s-a dovedit o alegere buna. E bine pozitionata pentru vizitarea imprejurimilor si are si o plaja buna. In oras exista un supermarket New World si cateva cafenele si restaurante.
Lacul Taupo
Huka Falls
Wai-O-Tapu
Waimangu
Plajele cu apa rece
Cathedral Cove
Plaja Hot Water