Independent sau tur de agentie? Eu nu vad nici un motiv pentru a merge in Noua Zeelanda ca parte dintr-un tur. Tara e prea frumoasa pentru a se ocupa o agentie de ceea ce vei vedea. Ai nevoie doar de cateva zile pentru a pune la punct un tur complet. Exista foarte multa informatie bine organizata si va fi usor sa faci un plan asa cum nicio agentie il ofera.
In cele ce urmeaza am sa incerc sa ofer cat mai multe detalii despre cum am organizat calatoria si sper sa-ti ajute sa gasesti cea mai potrivita varianta pentru tine. La final costurile pentru ati face o idee de partea financiara a unei calatorii independente in Noua Zeelanda.
De unde incepi si cat stai
Noua Zeelanda are doua insule mari (Nordica si Sudica) si aici se gaseste aproape tot. Pentru o calatorie in ambele e recomandat minim 3 saptamani, insa eu cred ca devine interesant abia de la 4 saptamani in sus. In cele aproape 2 saptamani m-am plimbat pe probabil ceva mai mult de jumatate din Insula Nordica. Inca vreo 3-4 zile si vedeam tot ce mi se parea interesant.
Masina nu doar ca e recomandata, dar e aproape indispensabila daca vrei sa vizitezi Noua Zeelanda. Exista ceva infrastructura feroviara, bus-uri si cu putin noroc merge si autostopul, insa nici unele nu sunt accesibile peste tot si in orice context. Asa ca pregateste-te de condus pe partea gresita (stanga) si de masina inchiriata.
Ideal e sa nu treci de doua ori prin acelasi loc. Noua Zeelanda are putini km de autostrada si chiar daca drumurile sunt impecabile, au o singura banda pe sens si multe poduri cu o singura banda cu acordare/primire de prioritate. Tragand linie, ceea ce poti simula cu Google Maps, e putin probabil sa se intample in realitate. E greu de spus care-i distanta optima pentru o zi, dar cred ca in jur de 200-300 km sunt suficienti pentru a ramane timp pentru vizitare.
Calatoria mea a inceput in Wellington si s-a terminat in Auckland. Distanta e lunga intre ele si incomoda sa fie parcursa intr-o singura zi cu masina. Se poate castiga timp folosind avionul intre ele si profitand de faptul ca majoritatea masinilor se pot inchiria intr-un oras si preda in altul fara taxa de locatie diferita pentru predare.
Uitandu-ma in urma as schimba traseul doar in cateva puncte, in special in zona Taupo/Rotorua. Ziua de vara e ca una din Romania si soarele apune tarziu. Doar ca majoritatea atractiilor au programul pana in ora 18, unele chiar 17. Ceea ce face ca intr-o zi in care distanta de parcus cu masina este lunga sa nu poti vedea mare lucru. La asta se mai adauga si faptul ca multe hoteluri au receptia deschisa pana in ora 19-20, rar peste. In Wellington/Auckland cam toate au receptie 24/7.
Traseul ales
Am incercat pe cat posibil sa nu trec de doua ori prin acelasi loc. Fortat insa de programul de la Forgotten World Adventures, unde imi doream un BikeRail Tour, am trecut prin zona centrala a insulei de doua ori. Din fericire am putut sa aleg alte rute si am trecut astfel prin alte zone.
Cel mai important aspect al alegerii unui anumit traseu il reprezinta distanta fata de atractii si posibilitatile de cazare din zona. Cand faceam planul era important sa gasesc si restaurante. Realitatea insa a demonstrat ca e important sa fie un supermarket in apropiere ca restaurante, in unele locuri, lasa de dorit. Exista si varianta de mancat la McDonald’s, prezent in unele benzinarii. Noua Zeelanda are de departe o mancare foarte buna, insa nu oriunde. Nu vei duce lipsa de restaurante foarte bune in Wellington, Auckland sau alte orase mai mari, in satuce ca Taumarunui sau National Park nu trebuie sa ai asteptari.
In cele 8 zile de la Wellington la Auckland masina a adunat in bord aproape 1900 km. Traseul cu principalele puncte din el a fost Welllington – Whanganui – New Plymouth – Forgotten World Highway – National Park – Taupo – Tauranga – Whangamata – Matamata – Taumarunui – Auckland. Din Whangamata firesc era sa plec spre Auckland, dar RailBike-ul m-a intors in Taumarunui, orasel situat la 45 km de National Park.
Pe Google Maps traseul arata ca mai sus. Varianta interactiva este aici.
Cazarea si masina
Noua Zeelanda e tara rulotelor sau dubitelor transformate in rulote. Prin unele zone vezi mai des rulote decat masini normale. Nu am stat deloc sa ma gandesc daca aleg aceasta varianta de transport & cazare deoarece experienta mea de sofer se rezuma la putin peste un an de condus si ceva mai mult de 20 de mii de km in aceasta perioada. Chiar daca devine mai flexibila deplasarea cu rulota, nu e chiar atat de simplu pe cat pare. Nu este permis sa stationezi peste noapte in parcari, ci doar in spatiile special amenajate. Daca te bate gandul sa alegi o rulota, acesta e articolul de care ai nevoie sa-ti faci o idee despre ce presupune asta.
Pentru masina am inceput cu siteul folosit si cu alte ocazii, rentalcars.com. Prin multe locuri siteurile de intermediere au preturi foarte bune si o gama diversa. Nu acelasi lucru si in Noua Zeelanda. Nu am gasit ce voiam si dupa mai multe articole citite am ajuns la concluzia ca mai bine apelez direct la o firma locala. Una dintre problemele frecvent mentionate era referitoare la vechimea si starea masinii.
Pe lista scurta mi-au ramas Ace si Ezi. Am ales intr-un final o Toyota Corolla hatchback (sau similar) de la Ezi, cu vechime de maxim un an. Chiar o Corolla am primit si avea in bord aproape 7000 km. Am avut ceva retineri ca nu mi-au cerut nici un card la rezervarea online sau altceva in afara de nume si date de contact, dar a fost totul ok.
Pretul platit a fost putin cam mare. Unii prefera sa nu mai plateasca asigurarea care sa acopere orice dauna. Aceasta va creste costul cu 25-30%, insa nu cred ca se merita asumat acest risc.
Cazarea am luat-o prin Booking.com. Am incercat si alte platforme in cautarea celui mai bun pret, dar ce era in Booking era si in alte parti. Calatoria mea a fost la inceput de ianuarie (2017), o perioada de vara in Noua Zeelanda si o perioada aglomerata din an. Asa ca este recomandata rezervarea din timp, ideal cu 2-3 luni inainte.
Am ales doar hoteluri care permiteau anularea gratuita. La majoritatea puteam face asta cu pana la 2 zile inainte de rezervare, dupa costul anularii era prima noapte de cazare. Criteriile de selectie au fost rating bun pe booking.com iar pentru mine asta inseamna peste 7, ideal 8 si daca am de unde alege hotel de minim 3 stele. M-am uitat sa aiba si parcare, dar la toate am vazut ca exista si e gratuita. Nu e gratuita in Auckland/Wellington si in unele zone e chiar dificil de gasit. Nu am avut insa masina aici.
Hotelurile in care am stat
CQ Comfort Hotel, Wellington 3.5 stele – rating 8 – 115 NZD/noapte – in centru, foarte bine pozitionat si conditii bune, dar o camera cam mica. Am avut inclus un mic dejun basic cu produse de patiserie, cafea si sucuri. Se poate plati extra pentru un mic dejun complet. Visavis e o pescarie care si gateste la un pret mic fata de alte locuri din oras. Internet gratuit, dar limitat la 250 mb/zi.
Te Henui Lodge, New Plymouth 3 stele – rating 8.8 – 80 NZD/noapte – la marginea orasului dar deloc deranjant cand esti in treacat cu masina. Foarte curat, iar camera in sine a fost un studio cu o chicineta bine echipata (si o bucatarie mare la comun). Cel mai placut loc in care am stat in Noua Zeelanda. Internet gratuit, fara limita.
Plateau Lodge, National Park – rating 8.5 – 78 NZD/noapte – camera banala cu un pat dublu si unul supra-etajat, baie comuna ca altfel nu era cand am rezervat. Un plus pentru bucataria imensa ce avea de toate. Au si varianta cu baie privata, dar putine camere sunt asa. Per total cam neprietenos si invechit. Alternative mai bune nu erau la costuri apropiate. Ca loc in sine, daca e camera cu baie poate fi considerat de 3*. Ofera transfer de la hotel in Tongariro Park pentru crossing. Internet contra cost.
Adelphi Motel, Taupo – rating 8.9 – 115 NZD/noapte – foarte dragut locul si proprietarul. Am fost primii romani de cand incepuse sa marcheze pe o harta de unde au fost ce-i care au stat acolo. Chicineta si cateva lucruri pentru strictul necesar. Nu are stele, dar poate fi lejer de minim 3. Gratis 2 GB de internet.
ASURE Macy’s Motor Inn, Tauranga 4 stele – rating 8.8 – 140 NZD/noapte – dupa o discutie scurta, proprietara ne-a facut un upgrate la camera si ne-a dat cea avea ea mai bun ca un cadou de bun venit in Noua Zeelanda. Camera foarte mare si totul impecabil, chicineta cu strictul necesar si in camera un jacuzzi. Nu i-am inteles sensul, dar probabil pentru unii e ceva interesant. Internet gratuit, fara limita.
Southpacific Motel, Whangamata 4 stele – rating 8.2 – 183 NZD/noapte – nu prea era izolata camera si se auzea usor ce se intampla pe afara, dar ca loc e bine pozitionat si in cateva minute esti pe plaja sau in centru. Camera spatioasa, un minim de lucruri in camera. Receptia este cu program ciudat. La plecare am lasat cheile in camera ca ei veneau la 9 si noi am plecat la 8. Un mic minus pentru internetul gratuit limitat la 200 mb.
Forgotten World Motel, Taumarunui 3 stele – rating 8.3 – 105 NZD/noapte – un hotel putin cam vechi, fara prea mare lucru in camera si putin cam departe de ideea de model pe care o mai intalnisem in Noua Zeelanda. Per total insa a fost bine si alternativele nu pareau mai promitatoare. Internetul gratuit, fara limita.
Monument Motor Lodge, Papakura 3 stele – rating 8 – 129 NZD/noapte – un hotel cam ciudatel, insa curat si cu camere mari si parcare gratuita. Se ajunge usor la el din autostrada si poate fi o alternativa la un hotel din oras. Decat ajuns pe intuneric in Auckland, mai bine ramas aici si pornit dimineata. Am facut vreo 30 de minute pana in centrul Aucklandului la o ora de varf cand era foarte aglomerat. Internet gratuit, fara limita.
Econo Lodge City Central, Auckland 3 stele – rating 7.5 – 139 NZD/noapte – in centrul orasului, conditii bune, camera foarte mare. Restaurante si cafele prin jur, vezi usor tot orasul la pas. Ne-au oferit camera la ora 9 desi check-in-ul era la ora 14. Nu au internet gratuit.
Resturante & Supermarketuri
Restaurantele sunt usor de gasit in orasele mai mari. In cele mici sunt rare sau inexistene sau nu au o mancare decenta. Se mai poate intampla sa aiba program scurt si atunci singura varianta e la supermarket sau la benzinarie. Insa nu toate benzinariile au si o cafenea sau vreun fast-food.
Daca nu urmeaza sa te cazezi in unul din cele cateva orase mari, e bine sa evaluezi ce alternative ai. Supermarketurile sunt o solutie sigura, dar e important sa existe unul aproape si sa fie, de preferabil, dintr-un lant national.
La supermarket am mers aproape tot timpul la New World, business local. Ni se dadusera la un moment dat un card de membru, special pentru turisti, iar pe baza lui aveam reduceri la unele din produse. Alte supermarketuri cu o gama mare si prezenta in multe locuri este reteaua Countdown (din Australia) si PAK’nSAVE, tot business local.
Alcoolul se vinde in unele supermarketuri si in magazine dedicate. Pentru cei tineri, obligatoriu cu pasaport la toti prezenti la casa in momentul cumpararii. Chiar daca un act de identitate e obligatoriu doar la cine nu are peste 25 de ani, mi s-a cerut la orice supermarket. La restaurnate sau puburi a fost fara act de identitate.
De unde m-am informat si orientare la fata locului
Noua Zeelanda e probabil singura tara din lume care a inteles cum sa foloseasca internetul pentru a se promova. newzealand.com e siteul oficial de prezentare indiferent ca mergi ca turist sau vrei sa emigrezi. Am petrecut multe ore pe el si despre Insula Nordica am citit aproape tot. De aici se ajunge si in celelalte siteuri ale regiunilor sau atractiilor. Toate sunt bine documentate si bogate in informatii actualizate. Mare atentie insa la mentiunile referitoare la programul de iarna vs. vara.
A doua resursa consistenta a fost ghidul Lonely Planet, dar si versiunea lor online. Pentru unele am verificat punctual si ce se scrie in TripAdvisor. Foarte util si acest articol al un an hai hui. La final am scanat cateva zeci de articole gasite in urma cautarilor: things to do in new zealand, places to visit in new zealand, beach new zealand, new zealand travel blog.
Dupa cateva zile de research aveam o lista cu lucrurile pe care le-as putea vedea si in linii mari unde ar trebui sa aleg cazarea pentru a fi cat mai simplu de deplasat. Realitatea insa s-a dovedit putin diferite si multe nu le-am mai vazut din lipsa de timp sau am decis o schimbare de plan.
La fata locului am folosit aplicatiile de telefon: Google Maps, Google Trips, TripAdvisor (in special pentru restaurante), Waze (pe post de GPS). Pe langa asta am mai scanat si brosurile zonelor gasite la receptiile hotelurilor.
Pentru internet am avut o cartela locala Spark. Am platit 50 NZD pentru 3 GB de internet si au fost suficienti. Ca numar de clienti, cel mai mare provider telecom e Vodafone. Am ales Spark ca Vodafone aveam din Romania si roamingul in Noua Zeelanda era la costuri bune. In realitate, Spark are cea mai buna acoperire si in multe zone Vodafone Ro trecea pe Spark.
Cateva lucruri despre zboruri
Partea costisitoare la o calatorie in Noua Zeelanda sunt biletele de avion si zborul in sine ca-i foarte lung. Cel mai probabil 2 saptamani de cazare si masina pe 8-10 zile o sa coste mai putin decat biletele de avion pentru 2 persoane. In cazul meu a fost o calatorie de doua luni inceputa in Bangkok si terminata in Auckland ,iar asta a complicat si mai mult gasirea unor bilete de avion la un pret bun.
Varianta optima a venit de la kayak.com care a reusit sa obtina un mix cu cele mai scurte escale posibile, dar si cele mai bune preturi. La dus a fost Austrian cu escala scurta in Viena. La intoarcerea din Auckland am avut zbor Cathay cu escala in Hong Kong si apoi zbor Lufthansa cu escala in Munchen. In total zborul de intoarcere, cu tot cu escale, a fost de 32 de ore. Ceva mai rapid nu am gasit oricate simulari am facut. A contat totusi si costul, la pret aproape dublu puteam sa mai castig la zborul de intoarcere vreo 2-3 ore avand escala in Istanbul.
Din februarie 2017 opereaza si Qatar pe Auckland cu zbor direct din Doha, ceea ce scurteaza teoretic zborul din Bucuresti. Din simularile facute, se poate scoate un zbor Bucuresti – Auckland in 26-30 de ore cu escala in Doha si in unele combinatinatii a doua escala in Melbourne. Zborul e mai scurt, insa foarte scump si nici nu ma incanta ideea de a sta intr-un avion 17h continuu.
Viza
Noi romanii putem intra in Noua Zeelanda fara viza obtinuta in prealabil. Aceasta se obtine la intrarea in tara pe baza unei discutii cu politia de frontiera. In cazul meu a fost o discutie scurta cu cateva intrebari. Probabil a si ajutat ca veneam dintr-un trip de 2 saptamani in Australia si aveam vize recente de Vietnam si Thilanda. Nu mi s-a cerut nici un document despre calatorie sau sa detaliez ce voi vizita.
Viza permite o sedere de maxim 90 de zile si este obtinuta strict pentru turism. Mare atentie cu aceasta discutie sa nu lasi impresia ca ai alte ganduri decat cele de calatorie. Exista riscul sa ridici suspiciuni si interviul sa se prelungeasca la emigrari. Mai mai multe detalii pe siteul MAE.
Foarte importante si mentiunile despre intrarea in tara cu bunuri. Despre acest aspect am scris in articol de aici.
Cea mai buna perioada pentru calatorie
Probabil ce mai buna perioada este cea de vara, din decembrie pana in februarie. Insa nici iarna nu e una cu ce suntem noi obisnuiti in Romania. Temperatura abia daca ajunge la zero grade in majoritatea locurilor. Am citit multe experiente din Iulie-August si vremea era chiar buna. Peisajele sunt aproape la fel si pe timp de iarna, doar in zonele montane e de obicei zapada.
Calatorind in mijlocul verii (ianuarie) am avut parte de o vreme neobisnuit de variata. In Wellington a fost o vreme potrivita pentru o primavara, iar pe traseul Tongariro Crossing a fost cald indiferent de altitudine.
Costuri orientative
Daca nu ai citit ce este mai sus, iti recomand sa o faci pentru a fi clar la ce se refera aceste costuri. Nu sunt mici, dar nici cele mai mari.
Mancare & Bautura
Restaurnat sau bar/cafenea
- 25-30 NZD – un fel principal, dar nu steak.
- 40-60 NZD – un steak de vita sau un peste mai special gatit
- 5 – 15 NZD – starter
- 10 – 15 NZD – o bere sau un pahar de vin
- 4-5 NZD – o cafea
Supermarket, New World
- 30 NZD – mancare de la supermarket pentru 2 persoane (salate, grill sau diverse preparate)
- 1 NZD – 1.5 – 1.75 l apa – pretul maxim pe o sticla de apa
- 4-5 NZD – un kg de mere sau banane
- 12-20 NZD – o sticla de vin local (bine, era si de 5-6 NZD)
- 5-7 NZD – o doza de bere, majoritatea e de import si se vinde la pack de 6/12
Costul mediu pentru cheltuieli generale, pentru 2 persoane, a fost de 120 NZD/zi. Aici intra tot ce tine de mancare (mic dejun, pranz, cina) la restaurant sau supermarket, bauturi (1-2 cafele pe zi, apa si de cateva ori bere/vin), cartela de telefon & internet si alte lucruri marunte din cursul zilei.
Date generale despre costul vietii din Noua Zeelanda gasesti aici.
Cazare & Transport
- 130 NZD/noaptea de cazare la hotel de 3/4* in camera dubla- acesta este costul mediu al hotelurilor de mai sus. Unde am avut nevoia, parcarea a fost gratuita.
- 86 NZD/zi – masina cu asigurarea de zero costuri in caz de dauna (22NZD/zi asigurarea, 64 NZD/zi masina) – 688 NZD pentru 8 zile
- 1.80 – 2.20 NZD – 1 litru de benzina – 230 NZD – benzina pentru 1900km
Accese la atractii
Costurile pentru un bilet la ce am vizitat sau am avut nevoie au fost:
- 195 NZD – Rail Bike – Forgotten World Adventures
- 30 NZD – transfer Tongariro Alpine Crossing
- 79 NZD – Hobbiton Move Set
- 32.5 NZD – Wai O Tapu
- 32.5 NZD – Waimangu Volcanic
Costurile sunt din ianuarie 2017, iar orientativ 1 NZD = 3 lei.
Tragand linie, pentru 2 persoane, totalul pentru 12-13 zile in Noua Zeelanda ar fi de aproximativ 2800 euro pentru cazare, masina si cheltuiala cu mancarea si alte lucruri marunte. La asta se mai adauga 200-350+ euro pentru accese la atractii (in functie de ce vrei sa vizitezi) . Biletele de avion sunt foarte variabile, pot costa cat toate celelalte cheltuieli, sau jumatate din suma. La ce preturi am vazut pe bilete spre Auckland cred ca se poate scoate un cost total, pentru 2 persoane, sub 5000 euro pentru 2 saptamani. Chiar si in perioada de vara.
Seria de articole despre Noua Zeelanda
Cu bicicletele pe calea ferata la Forgotten World Adventures, Taumarunui
Singurul turist de la Hobbiton Movie Set
Disneyland-ul vulcanilor si plajele cu apa rece
O zi pe munte – Tongariro Alpine Crossing
In jurul Muntelui Taranaki cu directia Forgotten World
Plimbare prin Wellington intr-o zi cu 3 anotimpuri
Noua Zeelanda intensa din prima ora – Cu morcovii la control
Comentarii
8 ComentariiAndrei
Jun 6, 2018si era vreun secret cat ai platit zborurile?
Eu am gasit in extrasezon (mai-iunie) Londra (LHR) – Auckland cu preturi intre 775-800 de euro dus intors de persoana, preturile acestea fiind pentru zboruri cu o singura escala (fie Dubai, fie Singapore, fie Manila). Companii: Thai Airways, China Eastern si chiar Emirates (putin mai scump, pe la 850 dus intors)
Bogdan
Jun 6, 2018Nu era un secret, dar nu era relevant acest cost ci mai mult cum si prin ce am obtinut un bilet la un pret bun. OTP-Bangkok si retur Auckland – OTP, cu escalele mentionate in articol, au costat 950 euro. Pana in Auckland am trecut prin Hanoi – Kuala Lumpur – Melbourne – Sydney… si sigur nu e relevant pretul avionului.
Din Bucuresti cu o escala ai doar Doha, dar sigur pretul nu e accesibil. Ce ai gasit tu e cam scump, eu am vazut recent zboruri din UK/Germania pe la 600 euro, tot extrasezon.
Valentin
Oct 17, 2018Salut,
Poti sa imi spui te rog daca ai putut inchiria masina cu permisul romenesc sau ai avut nevoie de o traducere in engleza a acestuia / International Driver Permit (IDP)?
Multumesc
Bogdan
Oct 17, 2018Salut! Eu am intrebat firma de unde am luat inainte daca vor asta si au zis ca da. Dar stiu oameni care au mers fara si nu a fost nicio problema la inchiriat. Daca e vreo firma internationala putin probabil sa ti-l ceara, daca e una locala mica si neafiliata la vreun lant s-ar putea sa insiste cu el.
Valentin
Oct 17, 2018Am facut la cei de la Ezi booking-ul. Vineri plec …. asa ca , poate reusesc maine sa fac o traducere legalizata.. ca IDP-ul mi se pare aberant sa il achizitionez la suma de peste 1000 lei.
Multumesc pt raspuns
Bogdan
Oct 17, 2018Clar e aberanta suma! Mult succes, oricum cred ca e un plus o traducere vs nimic. Vacanta placuta!
Dorin
Dec 17, 2018Buna Bogdan.Poti sa-mi recomanzi o companie aeriana accesibila ca pret pentru un bilet de avion Noua Zeelanda? As dori sa plec undeva din occident catre Noua Zeelanda. SALUTARI!
Bogdan
Dec 24, 2018Cauta ceva prin Londra, de aici constant sunt oferte. Chiar si ieri era ceva sub 500euro.