Citesem in diferite contexte despre filmarea Lord of the Rings in Noua Zeelanda si cat de minunate sunt peisajele. A mai urmat si seria de filmulete de la Air New Zealand despre prezentarea masurilor de siguranta la bord inspirate din The Hobbit. Cum nu ma pasioneaza filmele in general, nu am cautata niciodata detalii despre locurile in care s-au filmat trilogiile avand impresia ca multe sunt efecte speciale.
In cautarea celor mai interesante atractii din Insula Nordica am ajuns inevitabil si la Hobbiton Movie Set. Aveam de ales intre acesta si pesterile Waitomo si Ruakuri. Pesterile pareau interesante, insa multi au scris ca nu merita pretul si nu sunt chiar asa de impresionante pe cat sunt de promovate. Analizand impresiile si peisajele am ramas cu Hobbiton.
Cateva detalii despre Hobbiton
Platoul se afla la cativa km de Matamata, probabil si cel mai bun loc de cazare aflat in apropiere. Turul are trei puncte de pornire. Cel principal e chiar in apropierea fermei, la The Shire’s Rest (501 Buckland Rd, Hinuera, Matamata), aici ajung si celelalte doua care au pornirea din Matamata si din Rotorua. Pentru noi, cel mai convenabil a fost sa mergem la The Shire’s Rest.
Tururile sunt din jumatate in jumatate de ora, primul e la 8:30 si ultimul, pe timp de vara, la ora 17:00. Am ales turul de la ora 10:30 pentru a avea timp sa ajung din Coromandel. Pentru toate tururile biletele se cumpara de pe siteul lor. Ajungeti din timp la locul de intalnire pentru a va prelua biletele pe baza rezervarii de pe email. Cum totul e foarte bine organizat si vandut complet cu cateva zile inainte, probabil devine dificil accesul daca ati ratat turul.
Cum nu citisem despre tur sau platou, acolo am aflat ca dureaza 2h si este doar cu ghid. Din fata The Shire’s Rest am fost preluati de un bus care ne-a dus pana la ferma. Probabil pentru a proteja zona, dar si pentru a avea un farmec aparte, parcarea si punctul de pornire in tur e la strada principala, iar ferma la vreo 2 km. Pe parcursul calatoriei ghidul ne-a povestit o mica istorie a Hobbiton-ului.
De aici am aflat ca in 1998, regizorul Sir Peter Jackson survola zona pentru a cauta un loc cat mai potrivit pentru a filma The Lord of the Rings. Asa a descoperit ferma lui Alexander. Au obtinut permisiunea pentru a face aici platoul de filmare, dar cu conditia, ca la final, sa lase locul asa cum l-au gasit. Una dintre primele probleme a fost drumul de acces. Acesta fiind unul prin camp, printre dealuri, nu permitea un acces facil. S-a cerut ajutor Guvernului, dar au fost refuzati din lipsa de fonduri. In cele din urma Armata a fost cea care a ajutat la realizarea acestuia.
Lucrarile au inceput in martie 1999, iar in decembrie au inceput filmarile. Au fost create 39 de gauri de hobbiti din materiale temporare. La finalizarea filmarilor, au fost insa demolate mai mult de jumatate dintre ele. Cativa ani mai tarziu, cu cele cateva dintre fatade ramase, au pornit primele tururi. In 2009, cand regizorul s-a intors pentru trilogia The Hobbit, s-a construit un total de 44 de gauri. De data aceasta din materiale permanente. Acestea sunt si cele care astazi se pot vizita in tur, alaturi de hanul The Green Dragon Inn, deschis in 2012.
Hobbiton ca turist
Dupa mai multe dealuri verzi ajungem intr-un final la intrarea in ferma. Aici ghidul a facut un mic status al celor prezenti. La intrebarea cine nu a citit cel putin o carte din serie sau a vazut vreun film, doar un pusti de vreo 6-7 ani a ridicat mana. Eu nu am indraznit sa ridic mana ca eram in aceeasi situatie. El avea o scuza, abia daca invatase sa citeasca, eu nu prea. De aici si concluzia ca am fost singurul turist din grup :))
Organizarea la minut a continuat si pe platou. Turul e bine delimitat si calculat incat sa nu se suprapuna grupurile intre ele. Tot turul este ca o plimbare intr-un sat in miniatura. Acesta este foarte bine intretinut si multe dintre decoruri sunt naturale. Pe cateva hornuri iesea fum, curtile aveau straturi de verdeturi si legume, hainele erau la uscat si lemnele proaspat taiate.
Pe parcusul lui, ghidul oferea diverse informatii din timpul filmarilor sau despre ceea ce vizitam. Asa am aflat ca aceste gauri au doar exteriorul amenajat pana la cel mai mic detaliu. Interioarele sunt goale si fara vreo amenajare. Filmarile de la interior au fost facute intr-un studio in Wellington.
Finalul turului a fost la han cu o cana de bere din ghimbir. Si uite asa au trecut aproape doua ore fara sa realizam.