De mai multe ori comand un starter pentru a nu astepta felul principal pe uscat. Mai ales daca am comandat un vin sau o bere, chiar e necesar ceva de acomodare. Imi place bucataria spaniola cu ale sale tapas si pinchos si bautura aproape ca nu o servesti fara ele. Insa, nu cred ca este cineva caruia sa-i displaca un starter din partea casei.

In baruri se obisnuieste si pe la noi sa mai scape cateva alune sau cipsuri, nu prea des dar am mai primit. In multe locuri e aproape firesc sa primesti o data cu bere si ceva de rontait. Cred ca un top al gratuitatilor intalnite de mine include alune, cipsuri si paine. In Spania, mai ales cand comanzi un vin, apar maslinele mai des ca cele trei mentionate anterior. In Hanoi (Vietnam) la multe dintre locurile cu terasa improvizata pe trotuar puteai cere, daca nu primeai deja, seminte de floarea soarelui. Evident, cojile le dadeai pe jos.

Cel mai neobisnuit loc din perspectiva “din partea casei” a fost  Los Diamantes din Granada. Aici pentru orice rand de bautura primeai ceva din partea casei. Bine, a inceput sa se intample asta dupa ce am comandat primul rand de mancare. Ce se oferea gratuit era si ce era in meniu, dar portii ceva mai mici. Dar chiar si asa aveai sanse sa nu mai poti manca prea mult dupa aceste gratuitati.

In unele locuri nu am primit ceva ca starter, ci ca un digestiv sau desert. Cel mai darnic loc la digestiv a fost La Barca Del Salamanca din Barcelona. Fiind o masa de patru care a consumat consistent, s-a gandit sa ne lase sticla de orujo (liquor) sa ne punem cat dorim.

Insa, nu peste tot ceea ce pare a fi din partea casei este gratuit. Aveam sa constat asta prima data in Lisabona. Acolo unele restaurante luau bani pe ce puneau ca starter din partea casei, altele nu. Pretul nu era deloc mic, ajungea chiar si la 30% dintr-un fel principal. De obicei, ce se aduce din partea casei se mentioneaza si sunt aduse dupa ce te asezi sau dau comanda, de multe ori inainte de bautura comandata. Cred ca doar prin Italia am mai intalnit frecvent astfel de abordari cu chestii aduse pe masa care se plateau, dar fara vreo mentiune in prealabil.

Ordinea de mai jos e aleatoare si am ales 20 dintre cele mai interesante primite de mine in ultimii ani.

Semintele sau ce mai e prin boluri se mananca cu frunzele de sub ele – Baan Khanitha, Bangkok.

Ceai in Vietnam, oferit in special in cafenele.

Paine si unt in Tallin.

Un aperitiv micut la The Idiot, St. Petersburg. Da, e votca!

Masline in Spania.

Jumari la Sergiana, Brasov.

Ceva artistic in Ronda, Spania.

La un restaurant indian in Munchen.

Meat & Fish, Moscova – Pestele este viu, dar nu e de mancare. Cele doua din dreapta in schimb au fost foarte gustoase.

Paine si ulei de masline cu ceva condimente – Varenichnaya, Moscova.

Divina Tapa, Marbella – un aperitiv sa mearga bine mancarea. Se putea comanda si vin, nu doar bere.

La un restaurant nepalez din Lisabona. Un fel de sirop si bombonele.

Paine neagra si unt – Liechtenstein.

E greu de spus ce e, dar a fost gustos – Onegiya Fukuromachi, Hirosima.

Los Diamantes din Granada.

Paine cu pateu facut de ei si icre – Craft , Craiova.

Paine si ulei de masline, Cipru.

Ceva dulce ca desert – Cipru.

Digestiv 😀 – Cabbages & Condoms, Bangkok.

Un digestiv spaniol – La Barca Del Salamanca, Barcelona.

Bogdan

In copilarie ma plimbam printr-un atlas rutier in poloneza, iar din 2012 sunt calator cu jumatate de norma. Pana acum am vizitat peste 180 de orase din 51 de tari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *