Pentru mine Spania este locul cu cea mai savuroasa bucatarie. Calatoria de final avea sa imi reconfirme acest lucru si nu doar atat, ci a adaugat si Portugalia ca destinatie culinara. Evident ca sunt subiectiv, cat timp fructele de mare sunt proaspete si gustoase cred ca o sa zic despre orice loc ca se mananca bine.
Calatoria a inceput in Santander si a continuat cu Valladolid, Salamanca si cateva orase din Portugalia. Intoarcerea din Portugalia in Spania a fost prin Galicia. Cu asa regiuni era chiar greu sa ratez vreo masa sa nu fie gustoasa. Aveam sa constat ca si intr-un banal orasel se poate manca ceva bun la singurul birt deschis.
Nu are sens un top ca am compara locuri foarte diferite, asa ca ordinea e dupa cum mi-au venit initial in minte. In toate m-am simtit bine si fiecare a avut ceva deosebit (sau gustos?). Restaurantul cu stea Michelin e primul pentru ca la el stiam ca voi manca cu cel putin 2 luni inainte de a ajunge. Am mancat bine si in Santiago de Compostela si Coruna, dar nu au fost locuri memorabile 😀
Maruja Limon, Vigo
Daca la celelalte restaurante am mers direct din strada si am gasit loc, pentru Maruja Limon am facut rezervare cu 2 luni inainte. Restaurantul are o stea Michelin si in astfel de locuri cred ca mergi doar cu rezervare din timp. Stiu ca la cele foarte populare se face rezervare cu multe luni inainte. Nu stiu cum e la acesta din Vigo, dar restaurantul era plin in acea seara.
Restaurantul are 3 tasting meniuri care difera in principal prin numarul de preparate, cel mai simplu meniu regasindu-se in celelalte 2. Separat de ele erau cred ca toate cele din meniu considerate a la carte. Am observat ca toti din jur erau cu meniu, asa ca nu stiu cat de mari sunt portiile sau ce inseamna preparatele individuale.
Ma depaseste descrierea unei astfel de experiente si am sa scriu doar cate ceva din ce-mi amintesc ca am mancat… bine, gustat. Plimbarea culinara a inceput cu o supa de maduva si un foie. A urmat beef tartar si vreo cateva preparate cu peste sau fructe de mare. La desert o placinta cu lamaie, asta ca sa zic din ce scria in meniu ca in realitate era orice numai placinta nu.
Pentru intreaga experienta am platit 167 euro, cele 2 meniuri, vin, apa si cafea. Un pret mai mult decat rezonabil pentru un asa loc. Am platit mai mult pentru 2 persoane in Norvegia, iar experienta a fost departe de aceasta.
O mentiunea, daca ghidul si notarile Michelin iti sunt noi, iti recomand sa parcurci acest articol pentru a intelege mai bine despre ce este vorba.
Adresa: Rúa Montero Ríos, 4, Vigo, Spania
La Mulata, Santander
Locurile pe care le aveam in plan pentru cina erau cam in aceeasi zona din Santander. Trecem pe langa La Mulata si mergem la Casa Silvio Marisqueria. Aici era plin si nu aveam vreo sansa de o masa in urmatoarea ora. Langa era a doua optiune, Marucho. La fel de aglomerat….
Ultima optiune era La Mulata, la acesta era plin la bar dar cele cateva mese pentru partea de restaurant erau libere. Intreb la bar de o masa pentru a manca, dar nu sunt inteles. Ii fac semn spre mese si brusc se lumineaza si ii face semn unui chelner sa ne preia.
Dupa ce ne asezam la masa vedem ca locul a primit farfuria Michelin 2020 si e in ghidul lor de restaurante. Meniul la prima vedere e unul clasic, insa prepararea e foarte diferita fata de ce eram obisnuit. Noi am luat o paella cu fructe de mare si un starter cu caracatita. Recomand ambele!
La final chelnerul ne intreaba de unde suntem. A ramas surprins cand a auzit de Romania deoarece sotia lui este de aici si a fost o data la noi in tara, probabil Ramnicu Valcea, la cat am reusit eu sa inteleg din romano-spaniola lui.
Adresa: Calle Tetuán, Santander, Spania
Cabra Preta, Castelo Branco
In tranzitul spre Lisabona am ales sa poposim o noapte in Castelo Branco. Ca oras parea suficient de mare pentru a avea unde dormi si a gasi ceva decent pentru a manca. Din cele 2 locuri care ne-au atras atentia am ales Cabra Preta.
Ca experienta, locul cred ca are potential pentru o “farfurie Michelin”. Fructele de mare sunt cam departe de acest oras si meniul era dominat de carne. Am ales o carne de vita la cuptor si la “couvert” a fost un starter consistent. Cred ca la Cabra Preta am mancat cele mai bune masline pana acum 😀

Adresa: R. de Santa Maria 13, Castelo Branco, Portugalia
Mar ao carmo, Lisabona
Sunt putine locuri unde pe 1 ianuarie am reusit sa mananc ceva bun in oras. In aceasta zi majoritatea locurilor sunt inchise si care deschid nu sunt printre cele mai bune. Ne incercam norocul cu vreo 3 descoperite in Google Maps si le gasim inchise.
Alegem sa mergem pur si simplu si sa vedem ce este deschis ca era clar ca in aceasta zi nu ne ajuta Google Maps. Asa am ajuns la Ma Ao carmo. La prima vedere zicem ca arata optim si la preturi era chiar ieftin. Comandam o salata de fructe de mare ca starter si un platou cu peste ca fel principal.
Nu e cel mai placut vizual platou si la noi asa ar veni carnea la gratar, dar la gust a fost cel mai bun loc unde am mancat peste in ultima vreme.
Adresa: Largo do Carmo 21, Lisboa, Portugalia

Lugar Marcado, Lisabona
Lisabona in ultima zi din 2019 era un oras greu de digerat. Nu cred ca am mai vizitat vreun oras atat de agitat si plin de oameni peste tot in zona turistica. La cum se prezenta situatia ma gandeam ca o sa ajungem sa mancam niste prostii ca totul este plin.
Ne incercam norocul cu un loc putin mai retras ce avea o nota buna in Google Maps. Cand am intrat se pregatea cineva sa plece, in rest nimeni. Era cumva atipic ca ora si era pe final de program. Lugar Marcado are putine mese si un meniu sumar. La vin insa e un loc de top, cred ca sunt cateva sute de feluri dintre care poti alege.
Am mancat caracatita la gratar ca sa avem un termen de comparatie cu cea din Spania. A fost cam de un 9/10. Gustoasa, dar putin cam tare pentru gustul meu.
Adresa: Rua Regedor 7 entre o Largo do Caldas e o, Lisboa, Portugalia

Taberna d’Adeline, Nazare
Nazare a fost un alt loc de tranzit in calatoria noastra. Un loc ales ca si Castelo Branco. Dupa experienta cu “farfuria Michelin” din Santander am zis sa cautam si prin Portugalia astfel de locuri. Daca in Lisabona sau Porto nu am avut succes fara rezervare, in Nazarez era ceva mai liber la un astfel de loc.
Taberna d’Adeline e un restaurant imens si pare un loc favorit pentru localnici. Ca experienta nu s-a ridicat la nivelul La Mulata, dar clar e un loc cu mancare gustoasa. Partea de vinuri ma asteptam sa fie mai consistenta, dar nu pot sa ma plang ca nu am avut ce alege.
Adresa: Rua das Traineiras 12, Nazare, Portugalia
Raiz, Porto
In Porto ne atrage atentia un loc din Ghidul Michelin, farfurie, nu stelute. Ajungem aici la scurt timp dupa deschidere. Coada de la intrare era de minim 20 de persoane. Probabil sansele sa mananci acolo fara rezervare sunt reduse.
Mergem la Raiz, un loc ce parea cu potential si speram sa aiba si mese. Ajungi cumva inainte de ora normala de masa (21) si am primit o masa pentru maxim 2 ore, mai mult decat rezonabil! Cum nu stiam sa mancam altceva la cina am incercat tot o caracatita. Gustoasa, bine facuta dar din nou un pic cam tare.
Adresa: Largo dos Lóios 8, Porto, Portugalia

Bacalhau, Porto
Inainte de a parasi Porto (si Portugalia) ne-am propus sa mancat ceva gustos. Eram pe faleza raului Douro din Gaia cand am inceput sa vedem ce optiuni avem. Cele de pe acea parte pareau toate turistice si cu note foarte mici in Google Maps. Ce parea mai interesant era departe in oras si pe partea cealalta de rau, pe faleza din Porto.
Asa am ajuns la Bacalhau. Un loc foarte solicitat si la care cu noroc am gasit o masa. Mancare cu o prezentare impecabila, iar la gust cam de un 8/10.
Adresa: Muro dos Bacalhoeiros 154, Porto, Portugalia
Cafetería Luzmela, Santander
Eram de vreo 2 ore in oras si cautam un loc interesant pentru cina. Nu reusim sa ne decidem si ca sa mai amelioram foamea am intrat in primul bar care avea tapas. Probabil am fost norocosi, dar am gasit un tapas care a fost ca un adevarat “Bine ati revenit in Spania!”.
Locul e unul cat se poate de simplu si optiunile de tapas cred ca difera de la un moment la altul. Seara am mancat cateva foarte interesante pe care nu le mai aveau in timpul zilei. Favoritul meu a fost cel cu anchoas del cantabrico.
Adresa: Calle Hernán Cortés 8, Santander, Spania

Tu, prin ce locuri ai mancat bine in Spania sau Portugalia?