Am fost intrebat de mai multe ori cum ma descurc in calatorii fara a avea un plan de acasa. In unele tripuri doar hotelul rezervat l-am avut, dar nu stiam cum ajung la el de la aeroport. In Europa plec fara documentare de cativa ani, iar anul acesta am plecat si in Japonia fara a avea clar ce voi face. Dezavantajul unei minime documentari se poate reflecta in costuri neprevazute. In Japonia aveam sa vad asta cand am ales sa merg cu taxiul, iar acesta nu a fost chiar ieftin.
Am inceput sa nu-mi fac planuri pentru destinatii din Europa in momentul in care roaming-ul a devenit foarte ieftin. Cu doar cativa euro pe trip aveam acces la internetul din pachetul national. Pentru a ramane in limitele abonamentului, descarcam de acasa continutul din aplicatiile folosite si internetul era util doar pentru localizare si trasee. Doar in Myanmar nu am avut un sim local pentru internet deoarece nu prea exista semnal. In rest, in orice tara unde roaming-ul nu ma ajuta, cumparam cartele cu pachete de internet mobil.
In primele calatorii, 2010-2011, am fost cu harta pe hartie si ghid tiparit. A fost placut si m-am ratacit de mai multe ori. Am cateva experiente chiar enervante din aceste rataciri. Dar de prin 2012 majoritatea suportului e dat de aplicatiile din telefon. In 5 ani am folosit multe aplicatii, iar cele pe care le folosesc in acest moment sunt cele de mai jos. Cred ca toate sunt disponibile atat pe Android, cat si pe iOS. Eu le folosesc pe iOS. Nu am sa pun linkuri, dar va fi usor sa le gasesti dupa numele lor in Google sau direct in Google Play/Apple Store.
Aplicatii pentru orientare
Google Maps
Nu mai are nevoie de nicio descriere. Foarte utila cu internet pentru a oferi rute, detalii despre transportul in comun, dar si pentru a vedea rapid review-uri sau note ale restaurantelor. Functioneaza si in varianta de offline, dar nu ajuta prea mult deoarece nu stie sa faca rutele de mers pe jos.
Aplicatie gratuita.
Citymapper
Multe orase au aplicatii de telefon pentru transportul in comun, unele chiar utile si bine puse la punct. In Sydney aplicatia permitea inclusiv incarcarea cardului de calatorie. In alte locuri iti ofera doar datele despre transportul public in timp real si costuri bilete. Citymapper este o aplicatie care ofera informatii despre transportul public din cateva zeci de orase mari. Mi-a fost foarte utila in Londra, Melbourne, Paris si Toronto.
Aplicatie gratuita.
Waze
Aplicatia de GPS pentru calatoriile cu masina. Chiar daca mi-a facut multe surprize alegand rute ciudate, ramane aplicatia mea principala de GPS. Are nevoie de internet pentru a functiona la capacitate maxima. In mod offline stie sa te duca spre o destinatie daca ai facut o vizualizare a traseului in timp ce aveai internet. Salveaza ceva in memorie si te vei descurca si pe bucatile fara internet.
Un mare plus la Waze este preluarea de informatii de la useri si astfel vei sti cu precizie buna in cat timp ajungi la destinatie, pe unde sunt blocaje, incidente si chiar echipaje de politie sau radare fixe. Am folosit-o in vreo 12 tari si a fost peste tot utila. Un mare plus al ei este reconfigurarea rapida in caz ca traficul e aglomerat, dar si cautarea unei rute in caz ca ai ratat schimbarea strazii.
Aplicatie gratuita.
Sygic
Am folosit-o de cateva ori in drum spre tarile unde nu aveam roaming si nu aveam de unde sa cumpar sim local la intrarea in tara. A fost utila si e cat de cat decenta. Daca nu ai internet, este cred ca cea mai buna din cate am testat.
Platita.
Obiective si atractii / Ghid-uri turistice
Google Trips
Un produs mai putin cunoscut de la Google care a fost lansat in urma cu un an. O folosesc de atunci si a devenit aplicatia principala de conturat un plan de vizitare, mai ales pe atractii in afara oraselor. Permite descarcarea in modul offline a informatiilor si poti sa afli despre atractiile dintr-un oras in timp ce zbori spre el. Punctele de interes de aici sunt aceleasi cu cele din Google Maps, dar organizate intr-o alta maniera. Bine, exista multe alte informatii utile specifice oricarui ghid de calatorie electronic. Fata de alte aplicatii are foarte multe locuri. Unele sunt doar locale si fara relevanta pentru turisti, dar asa poti gasi si lucruri mai putin cunoscute, dar interesante.
Marele plus pe care eu il vad este sincronizarea cu Google Maps si informatiile din Gmail. Folosind adresa de Gmail pentru rezervari, hotelul, zborurile sau alte rezervari vor ajunge si in Google Trips & Google Maps. Salvand diverse atractii in Google Trips, vei putea ulterior sa le vezi in Google Maps cand faci traseul spre ele. Aplicatia are multe functii interesante, dar te las pe tine sa le descoperi.
Aplicatie gratuita.
tripwolf
A fost prima mea aplicatie de calatorie, o folosesc din 2012. Initial imi cumparasem cateva orase pe care le vizitasem, ulterior am luat pachetul de acces la toate orasele. E o destinatie cu aport mare de la dezvoltator si incearca sa ofere informatii premium si sa faca o filtrare a locurilor. Pe destinatiile populare sta foarte bine, dar sufera pe orasele mai mici. Pe unele nu are chiar nimic.
Aplicatie platita.
Triposo
Cautam o alternativa la tripwolf si tot prin 2012 am gasit Triposo. Pe atunci avea putine informatii, dar completa bine tripwolf. Pe Asia statea mult mai bine decat alte aplicatii si cred ca in Myanmar si Thailanda, in calatoria din 2014, a fost cea mai folosita dintre toate. Acum o scanez ocazional, daca am timp. Are un mod apropiat de Google Trips de colecta informatii, dar este mai putin sustinuta de useri.
Aplicatie gratuita.
Restaurante
TripAdvisor
Initial o foloseam si pe atractii turistice. Doar ca in afara de cele din top nu prea reuseste sa ofere altceva concret. Ramane insa principala referinta pe restaurante. E buna pentru a afla note, nu iti recomand sa consideri topul facut ca fiind relevant. In top se ajunge si pe metode mai putin legate de calitatea experientei culinare si poti plati scump pe o masa mediocra. E plina de reclama si asta o face enervanta uneori.
In multe orase nu ofera doar cateva locuri in timp ce pe lunga sunt mult mai multe. In astfel de situatii este cazul sa treci pe Google Maps sa vezi ce locuri ai in jur si ce note au. In Japonia cel putin, nici nu am mai folosit TripAdvisor-ul ca nu avea mai nimic in afara zonelor populare.
Aplicatie gratuita.
UberEats si Food Panda
Ambele sunt aplicatii de livrare mancare la domiciliu. Nu acopera foarte multe orase si in unele tari exista si altele. Desi ai putea sa comanzi mancare la hotel, nu mi se pare o idee prea buna. In schimb in Sydney am realizat ca pot folosi aceste aplicatii pentru a gasi mancare accesibila la pret. Majoritatea locurilor din aceste aplicatii sunt restaurante fizice la care poti merge. Asa am gasit doua locuri cu mancare buna, dar la un pret mic.
Aplicatie gratuita.
Vivino
Este o aplicatie mai specializata, probabil cea mai mare comunitate a bautorilor si pasionatilor de vinuri. Am folosit-o de cateva ori in Spania mai mult de curiozitate. Daca vrei un anume vin si nu esti convins de calitate, ar fi bine sa-l cauti in aplicatie sa afli ce se vorbeste despre el. Are chiar si topuri pe tari si asta poate fi util mai ales cand vrei sa cumperi cadou un vin local.
Aplicatie gratuita.
Utilitare
Google Translate
Aplicatia care m-a salvat din multe situatii confuze. M-a ajutat sa dau comanda la mancare sau sa inteleg la ce se refera anumite indicatoare sau afise. In urma cu vreo doi ani a primit un update major, foarte util in calatorii. Aplicatia poate traduce si imagini, nu doar textele pe care i le scrii. Pentru o parte din limbi poate fi folosita si in modul offline, doar sa iti descarci pachetele de limba inainte deoarece nu le are in mod standard.
Aplicatie gratuita.
Dropbox & Google Photos
Ambele sunt aplicatii de backup/sincronizare continut multimedia (foto/video). Pentru calatorii sunt foarte utile sa iti faca backup la poze in momentul in care ajungi la wi-fi. Ambele au si o varianta cu un numar de GB gratuiti. Pentru mine Dropbox-ul e si solutie de a avea acces la actele scanate sau alte documente de care este posibil sa am nevoie. In ambele se poate salva continutul si accesa offline.
Aplicatie & Servicii gratuite.
Trail Wallet
Pana anul acesta nu am simtit nevoia unei aplicatii in care sa trec costurile. Faceam poze la unele notele de plata si majoritatea platilor erau cu un singur card. Asa imi putea face la final un calcul pe costuri si puteam documenta articolele. Inainte de a merge in Japonia m-am gandit ca ar fi timpul sa folosesc o aplicatie care sa tina evidenta mai in detaliu decat o faceam eu cu extrasul de cont. Mi-am instalat vreo 3 si dintre ele am ramas cu Trail Wallet.
Platita.
Flightradar24
O aplicatie foarte draguta pentru momentele in care te afli in aeroport si te plictisesti sau urmeaza sa astepti pe cineva si vrei sa vezi pe unde se afla zborul. Aplicatia ofera informatii in timp real despre aproape toate zborurile, inclusiv cele private. La multe nu vei avea detalii concrete, dar la zborurile comerciale vor aparea toate detaliile despre zbor, aeronava si localizare.
Aplicatie gratuita. Platita, pentru mai multe optiuni.
Hoteluri & Companii aeriene
Nu am sa intru in detaliu la aceasta categorie deoarece utilizez multe aplicatii, unele utile doar pentru perioade foarte scurte. Am instalate permanent aplicatiile Booking.com, Airbnb, Momondo, Rentalcars, Uber. Pe langa ele cateva companii aeriene. Inainte de zbor imi descarc orice aplicatie de companie cu care urmeaza sa zbor si imi salvez zborul, uneori fac check-in mobil daca se poate. Asa pot primi notificari despre poarta si zbor. Am primit de multe ori informatii utile si recomand sa iti instalezi aplicatia mai ales cand ai escale. Pentru notificari insa ai nevoie de internet.
Comunicare
Skype
Folosesc foarte putin Skype pentru comunicarea de zi cu zi. In calatorii insa il folosesc pentru a suna pe telefon. Nu este un serviciu gratuit, dar cu siguranta pretul va fi unul modic in raport cu cel de roaming. L-am folosit cu succes in Canada, Australia, Noua Zeelanda si mai multe tari din Asia. Calitatea convorbirii este foarte buna cat timp ai internet la viteze optime.
Platita, pentru sunat pe telefon.
WhatsApp / Facebook Messenger
Sunt aplicatiile de comunicare pe care le folosesc frecvent in activitatile zilnice. Cand sunt plecat pe ele pastrez cel mai des legatura cu cei apropiati. Tot prin ele mai si sun daca internetul este bun. Nu am vreo preferinta, ambele mi se par la fel de utile.
Aplicatie gratuita.
Comentarii
3 Comentariisilvius
Sep 11, 2017Pentru GPS offline folosesc aplicația Here WeGo care este inclusa și în hărțile folosite de Facebook. Pentru țările mai mari ai opțiune de a downloada hărți offline doar pentru anumite orașe.
Altă aplicație GPS este c:geo și hărțile Open Maps, este utilă mai ales în modul pieton pentru că ai trasee prin munți/păduri, trasee ce nu apar pe Google Maps. Aplicația este utilă și pentru geocache-uri puse de localnici, așa descoperi zone faine dar puțin cunoscute turiștilor.
In general mă uit pe TripAdvisor la restaurante, încerc sa găsesc ceva cu specific local, apoi salvez locația în Google Maps.
Bogdan
Sep 11, 2017Multumesc de recomandari!
Cristian Cezar Han
Sep 12, 2017Aş adăuga visit a city (un ghid digital excelent ) şi been (pentru pasionații de hărți, vezi foarte clar prin ce țări ai fost, aratând şi procentaj).