In urma cu aproape 2 ani am scris primul articol pe tema echipamentului de drumetie. Imi propusesem sa revin si cu o a doua parte in care sa povestesc despre experienta cu produsele pe care le am sau le-am avut. Nu stiu de ce am renuntat la asta, dar acum a venit timpul celei de-a doua parti. Primul articol cu informatii utile in alegerea echipamentului tehnic il poti citi aici.
Incaltamintea
Despre ce folosesc pentru mers prin oras cand sunt in calatorii am scris in acest articol. De la cele de aici am mai schimbat 2 perechi de Asics Nimbus, iar in prezent folosesc modelul din 2019 al acestui model. Despre cel din 2017 am scris aici. Cele din 2020 le poti vedea pe SportGuru.ro sau prin alte magazine de specialitate.
Pentru drumetii, modele de alergare nu sunt potrivite si chiar nu recomand sa folosesti asa ceva deoarece nu au aderenta si nici nu ofera protectie pentru situatiile in care “muti” muntii din greseala. Prima pereche de incaltaminte pentru drumetii a fost Salewa Firetail 3 GTX. Acestea mi-au fost fideli mai bine de 2 ani si cu ei am vizitat cateva tari, am urcat pe trasee usoare de munte, dar si pe ferratele din Romania si din Dolomiti (Italia).
In aceasta vara, inainte de primele drumetii am decis sa-i schimb deoarece incepusera sa se crape si talpa nu mai avea aderenta optima. Cum un nou Firetail nu se justifica am incercat sa ma orientez dupa alte modele usoare. Noutatile aici nu apar foarte des si alternativele se redusesera la 2 modele, unul La Sportiva si altul de la Salewa. Multumit de experienta de pana acum cu Salewa am ramas pe acelasi producator.
Salewa Wildfire GTX
Cu Wildfire GTX am urcat doar pe trasee de munte medii si cu portiuni ceva mai dificile. Pentru mine e un model net superior fata de Firetail 3 din perspectiva confortului si stabilitatii pe care o ofera. Nu vei avea “libertatea” din pantofii de alergare, dar nici nu are cum fi asa deoarece talpa trebuie sa fie dura si zonele din fata nu pot fi lasate fara intarituri serioase.
Aderenta pe stanci am testat-o recent pe urcarea de la Cabana Malaiesti la Hornul Mare si mai apoi traversarea Varfului Bucsoiu. Talpa e una de la Pomoca si din ce am citit nu e una care sa se ridice la nivelul Vibram. Doar ca mie mi s-a parut a fi mult mai stabila si cred ca e asa ca nu au fost trasee foarte dificile unde Vibram poate fi mai bun.
Cert e ca daca nu te arunci la trasee complexe, modelul acesta poate fi un prieten foarte bun. Pe confort clar e net superior vs multe din piata deoarece inglobeaza multe tehnologii noi.
Wildfire vine in doua modele, unul cu membrana GORE-TEX si unul fara, cel cu membrana minune are in nume GTX. Eu am ales varianta GTX ca si in cazul modelului anterior deoarece s-a dovedit foarte utila. Da, e ceva mai scump acest model, dar diferenta de pret vine cu avantajele ei.
Fiind ghete abia cumparate, inca nu am ajuns sa le vad cat de confortabile sunt pentru o purtare mai lunga prin oras. Impresia pe care mi-au lasat-o e ca sunt mai bune decat Firetail si la acest capitol.
Salewa Alp Trainer Mid GTX
A doua pereche de ghete sunt tot de la Salewa si sunt modelul Alp Trainer Mid GTX. Acestea le luasem pe ideea de incaltaminte de iarna pentru calatoria din Tromso. Nu sunt un model dedicat de iarna, ci sunt de 3 sezoane. Fata de ghetele dedicata de iarna, acest model e unul flexibil si versatil. Multi le folosesc pentru drumetiile de vara deoarece ofera o protectie mai buna a piciorului in comparatie cu modelele de ghete scurte.
Nu ma atrage mersul pe munte iarna si prin urmare nu am ajuns sa vad cum se comporta ghetele acestea altfel decat in mersul prin oras. Pentru ce le folosesc sunt foarte incantat. Nu au cea mai buna aderenta pe gheata, dar pentru mine e mai important ca sunt calduroase.
Imbracamintea
Daca la incaltaminte lucrurile stau ceva mai simplu, pentru imbracaminte varietatea de elemente pe care le poti avea este mare. Principalele categorii de produse ar fi pantaloni, tricouri, jachete, straturi de baza si accesorii. Am scris despre ele din persectiva straturilor si materialelor in acel articol general.
Pentru drumetiile de vara nu ai nevoie chiar de toate, dar cel putin 2 straturi in partea superioara nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata. Dar sa le iau pe rand.
Pantaloni
Prima pereche de pantaloni a fost de la Mammut, modelul Aenergy SO. Il cumparasem la o promotie si nu am vrut sa cred marimile asa cum le indica producatorul. Mare greseala! Am fortat un pic cu marimea aleasa si acum ii port mai mult ocazional.
Arc’teryx Gamma LP
A doua pereche de pantaloni este de la Arc’teryx. Modelul este Gamma LT si ii luasem pe ideea ca pot fi folositi pe vreme mai rece, dar si pe vreme calda. Cel putin in calatoria din America de Sud au vazut pantalonii si zapada si desert si au fost ok de fiecare data.
Sunt subtiri, foarte confortabili si se usuca rapid in caz ca te prinde vreo ploaie. Nu au vreun tratament mai special impotriva apei si asta ii face un pic cam incomozi daca trebuie sa mergi mult prin ploaie. E un model usor de drumetie de vara, dar combinat cu alte elemente poate fi purtat si pe vreme rece.
Mammut Courmayeur SO
Anul trecut am completat echipamentul cu o noua pereche de la Mammut, de data aceasta modelul Courmayeur SO. Ca model sunt usor diferiti de cei de la Arc’teryx, iar mie personal mi se par ceva mai bine desenati. La capitolul tratamente ale materialului stau mult mai bine, nu sunt impermeabili, dar rezista ceva mai bine la apa. De asemenea, au un tratament mai bun pentru vant.
Nu sunt fan pantaloni scurti, dar pentru momente in care e prea cald de cei lungi am o pereche de pantaloni tot de la Mammut, se numesc simplu Hiking Shorts.
Pentru vremea rece ii port cu un strat de baza, de la Arc’teryx. Am doua “straturi”, unul mai grosut pe numele sau Phase AR si altul mai subtire, Phase SL.
Tricouri & Straturi de baza
Cand vine vorba de straturi de baza si in special de tricouri sunt recomandate cele din lana merino. Am avut tricouri cu maneca scurta de la Mountain Warehouse si nu am fost foarte impresionat de calitatea materialului. Bine, nici nu era 100% merino, ci o combinatie cu ceva sintetic.
Anul trecut am descoperit Merinito, un producator din Romania care produce si comercializeaza produse din lana merino. Am cumparat cateva produse de la ei, iar multumit sunt de tricouri. Nu au croiala sau design de top, dar sunt tricouri care isi fac treaba. Se usuca repede si dupa un an de folosire si multe spalari inca si-au pastrat forma si consistenta. Am 5 tricouri de la ei, toate 100% merino 150g/mp.
Am o singura bluza cu maneca lunga si este de la Arc’teryx, modelul Rho LT. Pentru vreme mai rece folosesc o bluza intermediara de la Mammut, mai exact Midlayer Runbold.
Jachete
La categoria jachete cred ca am exagerat putin si am acoperit cam toate situatiile posibile. Bine, nu am o jacheta de vreme foarte rece ca nu imi imaginez ca pot ajunge pe undeva unde sa am nevoie de ea. Dar sa le iau pe rand.
Mammut – Arctic Midlayer Jacket
In teorie e un strat intermediar, dar nu prea are mare legatura cu cel mentionat anterior la straturi de baza. E mai groasa si e calduroasa gratie fleece-ului de la Polartec. E preferata mea si dupa 2 ani de folosire arata in continuare foarte bine. E o jacheta cu mai putina ventilatie si eu o folosesc de regula iarna sau toamna cand temperaturile scad mai mult. Detalii despre ea poti gasi aici.
Patagonia – Performance Better Sweater Hoody
A doua jacheta din categoria de strat intermediar e modelul Performance Better Sweater de la Patagonia. Aceasta e foarte buna pentru drumetiile montane din timpul verii, sau iarna ca un mid sub jacheta de puf. Detalii despre model aici.
Patagonia – Down Sweater Jacket
Jacheta cu puf de rata e cea mai mare inventie 😀 Pe timp de iarna urasc sa fiu imbracat cu multe haine sau care sa fie foarte groase si de vreo 5 ani folosesc pentru toamna-iarna o jacheta de la Patagonia. Prima jacheta inca mai este buna, dar nu-mi place ca in zona gulerului materialul pare uzat :D. Detalii despre model aici.
Salewa – Sarner 2L Wool Hoody
Cea mai noua jacheta este de la Salewa si pentru mine e mai mult de oras. Pe aceasta o folosesc toamna si primavara si de regula cand Mammut-ul e prea subtire. Are 2 straturi, unul exterior de lana foarte densa care are efect de water-repellent si rezistent la vant si unul la interior dintr-un fleece moale. Am testat-o la drumetiile din Insulele Feroe si a fost foarte buna pentru vremea schimbatoare de acolo. mai multe detalii despre model aici.
Marmot – PreCip Jacket
Jacheta mea de ploaie e un hardshell usurel cu o rezistenta la apa destul de buna. Eu sunt foarte multumit de ea deoarece e compacta si usoara. Eu am luat-o in 2018, iar acum nu se mai produce. Acesta a fost inlocuita cu un model nou 100% din material reciclat. Modelul nou se numeste PreCip Eco Jacket.
Arc’teryx – Beta AR Jacket
Al doilea hardshell e de la Arc’teryx si e un model de jacheta cu membrana GORE-TEX care o face impermeabila si rezistenta la vant. E o jacheta pe care am luat-o pentru Patagonia, dar real nu era nevoie de ea. Am mai folosit-o in Islanda, Norvegia si Insulele Feroe. Face o treaba excelenta, dar fara a face activitati diverse in conditii meteo nefavorabile nu e cu adevarat pusa in valoare. Detalii despre ea aici.
Accesorii
Partea de accesorii e mai mult pentru drumetiile montane. Aici tine de fiecare ce nevoi are sau ce urmeaza sa faca, insa pentru orice tura ti-as recomanda sa ai cu tine urmatoarele: sticla de apa (ideal termica), manusi (eu le folosesc pe acestea), trusa de prim ajutor (eu o am pe aceasta), lanterna frontala (eu o folosesc pe aceasta).
Rucsaci
Despre rucsaci am mai scris in ideea de calatorii. Pentru munte sunt ok si unele dintre modele de oras, doar ca in cazul drumetiilor mai lungi sau care au zone expuse ar fi potrivit sa ai un rucsac recomandat pentru trekking. Dupa lungi cercetari eu am optat pentru modelul Talon 22 de la Osprey. Varianta feminina a acestuia este Tempest 20.
Al doilea rucsac pe care il mai folosesc pentru iesirile de cateva ore este un modelul Osprey Daylite. Nu are aceeasi stabilitate si ofera acelasi confort, dar pentru o iesire de cateva ore e un rucsac perfect in care sa pui cateva chestii.
Nu am ajuns inca la drumetiile cu stat pe munte, dar pentru ele pot folosi rucsacul de calatorii. Acesta e modelul Osprey Exos 58.
De unde cumpar
La imbracaminte am zis de Merinito pentru tricouri, iar celelalte branduri mentionate sunt mai dificil de gasit fizic in magazinele de la noi sau ce exista e din colectii foarte vechi. Cat despre Arc’teryx, nu cred ca e de gasit pe la noi, ca de listat sunt mai multi care il au si probabil il aduc la comanda.
Daca ai ocazia sa calatoresti prin orasele mai mari din vest o sa gasesti magazine de brand cu intreaga gama, altfel nu ramane decat sa le comanzi online. Am incercat de cateva ori sa imi cumpar din magazinele din Londra, dar preturile m-au tinut departe. Asa ca am ramas sa le comand online din Amazon (co.uk sau .de) sau Bergfreunde.eu.
Intr-un site ca Bergfreunde o sa gasesti toate detaliile de care ai nevoie sa poti alege marimea potrivita. Dupa ce m-am pacalit cu prima pereche de pantaloni am urmat cu strictete ghidul lor de marimi si toate produsele au fost asa cum ma asteptam.
Pentru incaltaminte am zis de SportGuru.ro. Daca la imbracaminte merge cu masuratul si potrivirea e buna, la incaltaminte prefer sa le incerc fizic si dupa sa ma decid. Daca raman pe acelasi producator & model e simplu sa le cumpar si fara incercare, dar altfel e necesar sa le incerc deoarece poate fi calapodul diferit.
Despre investitia intr-un astfel de echipament
Majoritatea produselor de mai sus sunt de la producatori de echipament premium ceea ce inseamna ca preturile vor fi mai ridicate. Nu vei avea nevoie de multe dintre cele mentionate pentru a explora natura, insa daca vrei sa o faci in siguranta si cat mai des/divers iti recomand sa investesti intr-un echipament bun.
Daca esti din categoria celor care fac din cand in cand drumetii nu iti recomand sa cheltui banii pe astfel de produse. Ce se gaseste in magazinele sportive de tipul Decathlon sau Hervis e mai mult decat suficient. Brandurile de mai sus sunt pentru cei care sunt activi in adevartul sens al cuvantului. Pentru a vizita la Babele & Sfinxul si apoi Crucea Eroilor (Caraiman) nu ai nevoie de echipament de sute de euro. In schimb e util sa investesti in ceva mai bun daca iti propui sa faci trasee de 8-10 ore cu urcari pe zone cu stanci sau portiuni expuse. Evident, nu e nici asta obligatoriu.
Un echipament premium vine cu multa tehnologie care te ajuta in diferite situatii, dar va fi durabil si nu vei avea nevoie sa-l schimbi dupa scurt timp. Cam tot ce am prezentat mai sus are minim 2 ani de folosire si in continuare se prezinta intr-o stare foarte buna. Astfel de produse se pot folosi spre 5 ani fara sa se uzeze semnificativ. Da, incaltamintea s-ar putea sa aiba semne vizibile de uzura dupa 500km parcursi, dar in continuare isi va face treaba.
Rezumat
In incheiere am sa las doar produsele despre care am scris mai sus.
Ghete
- Salewa Wildfire GTX – pentru sezonul cald
- Salewa Alp Trainer Mid GTX – 3 sezone, eu le folosesc iarna
Pantaloni
- Arc’teryx Gamma LP
- Mammut Courmayeur SO
Tricouri & Straturi de baza
Tricouri de la Merinito – producator roman
Bluze – Arc’teryx Rho LT si Mammut Midlayer Runbold
Jachete
Cele pe ideea de hanorac
- Mammut – Arctic Midlayer Jacket
- Patagonia – Performance Better Sweater
Jachete mai groase
- Patagonia – Down Sweater Jacket – din puf de rata, utila iarna
- Salewa – Sarner 2L Wool Hoody – 2 straduri: lana si fleece moale – utila toamna si primavara
Jachete impermeabile
- Marmot – PreCip Jacket Waterproof – ca si geaca de ploaie, usoara si simplu de transportat
- Arc’teryx – Beta AR Jacket – o jacheta cu membrana GORE-TEX care o face impermeabila si rezistenta la vant
Rucsaci
- Talon 22 – pentru turele de o zi
- Osprey Daylite – pentru drumetiile de cateva ore
- Osprey Exos 58 – pentru turele de cateva zile cu dormit pe munte