Calatoria de final de 2019 m-a gasit pe partea de vest a Peninsulei Iberice. Nu era prima data cand ajungeam pe aici, mai vazusem ceva din Rioja si Tara Bascilor in urma cu 2 ani. Imi placuse mult aceasta parte si imi doream sa revin.
Fara prea multe optiuni de final de an am ales sa vad ce mai era din Spania pe aceasta parte si sa revad Portugalia. Trecusera multi ani de la calatoria in Portugalia si prima data fusese tot pe final de an si stiam la ce sa ma astept din punct de vedere al vremii.
Cum am ajuns

Principalul aeroport al zonei este cel din Bilbao. Inca nu avem zboruri directe catre el si la vizita de aici am optat sa zbor prin Germania. Am scris despre aceasta calatorie in acest articol. Cred ca de vreun an nu mai e nevoie de escale pentru a ajunge in zona deoarece se zboara din Bucuresti catre Santander (cu Wizz Air).
In decembrie-ianuarie erau 2 zboruri pe saptamana, sambata si marti. Ca idee de city break in Santander sunt 2 zile bune, dar daca vrei sa vizitezi mai mult din zona este necesar sa stai o saptamana. Noi am optat pentru o varianta de 10 zile si am legat si Portugalia de partea aceasta a Spaniei.
Pretul biletelor in decembrie nu a fost chiar mic si in varianta cu un singur bagaj de cala am iesit pe la 150 euro/persoana.
Cum am impartit zilele

Santander, zilele 1 si 2
Era 28 decembrie cand am aterizat pe Aeroportul din Santander. Prima seara si ziua de dupa am petrecut-o in Santander. Ajungand pe la ora 19 in oras, mare lucru nu am facut. Ca oras nici nu cred ca merita mai mult de o zi plina. Am cam tras de timp si am mers mult pe jos, doar asa am avut cu ce umple ziua.
Spre seara am mers la aeroport pentru a prelua masina cu care aveam sa ne deplasam in urmatoarele zile. Am optat pentru a o prelua de la aeroport pentru a simplifica deplasarea in ultima zi a calatoriei.
Valladolid si Salamanca, ziua 3
A doua noapte de cazare ar fi trebuit sa fie in Valladolid. Oricat am incercat sa gasesc un hotel ok si la un pret bun nu am reusit. Ce obisnuiesc sa rezerv costa in Valladolid minim 150 euro/noapte si inca vreo 15 euro pentru parcare. Asa am inceput sa ma orientez spre locuri din apropiere ca ziua era oricum pierduta si nu era musai sa ne cazam in Valladolid.
Am ales Simancas datorita pozitionarii si faptului ca erau cateva restaurante in orasel. Am ajuns pe intuneric, iar in ziua urmatoare ne-am intors in Valladolid si apoi am vizitat Salamanca, orase pe care le sarisem in calatoria din septembrie in Madrid. Ca timp am reusit sa ne incadram sa vedem esentialul din ambele si spre seara am trecut granita in Portugalia.
Castelo Branco si Lisabona, zilele 4 si 5

A treia noapte de cazarea era in Castelo Branco, in Portugalia. In oras am ajuns din nou spre seara, dar nu prea tarziu cat sa ratam cina. Pentru a nu trece pur si simplu prin Castelo Branco, am facut o vizita scurta si zonei centrale a orasului. Aici populara este Gradina Palatului Episcopal. Dupa am pornit spre Lisabona.
Dupa o zi jumatate de plimbat prin Lisabona eram gata de vizitat Sintra si partea de coasta. Lisabona nu a fost ce stiam eu din urma cu 7 ani. A fost un oras mult prea aglomerat si prea murdar. Dar despre impresii o sa revin.
Sintra & Imprejurimile, ziua 6
Am incercat sa ajungem cat mai devreme in Sintra si chiar daca am intrat in Palatul Pena la deschidere, tot a fost foarte aglomerat. Din Sintra am plecat spre Cabo da Roca si mai apoi in Azenhas do Mar, oraselul descoperit la vizita din 2013. In Nazare, locul unde aveam cazarea in tranzitul spre Porto, am ajuns pe intuneric.
Nazare, Batalha si Fatima si un pic din Porto, ziua 7

De dimineata am vizitat un mirador de unde se vede orasul si am mers la farul de la malul oceanului. Nazare e popular pentru cele mai inalte valuri, iar din noiembrie pana in martie e o destinatie preferata de surferi.
Urmatoarea noapte era in Porto. Pana la el am facut doua abateri de la drumul principal si am vizitat Manastirea Batalha si Sanctuarul din Fatima. Cel din urma este considerat unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din lume.
In Porto am ajuns dupa pranz, insa orasul nu era prea primitor si ploua marunt. Ne-am plimbat putin, dar am lasat vizita pe ziua urmatoare cand in aplicatia de vreme ni se promitea o zi insorita… si asa a si fost.
Porto si Vigo, ziua 8
In ultima zi in Portugalia am vizitat Porto, nu mult, doar vreo 5-6 ore. Dupa pranz ne-am pornit spre Vigo. Acesta se afla la vreo ora jumatate cu masina.
Am ales Vigo ca popas pe ideea ca vedem Porto toata ziua si pornim spre Spania pentru a castiga timp in ziua urmatoare. Aveam de ales intre Vigo si Santiago de Compostela. A castigat Vigo datorita restaurantului cu stea Michelin care ne-a atras atentia.
Santiago de Compostela, Capul Fisterra si Coruna, Zilele 9 si 10
Ultimele doua nopti ale calatoriei au fost in Coruna. Din Vigo am mers in Santiago de Compostela si apoi la Capul Fisterra. Toate astea ne-au consumat intreaga zi. Coruna am incercat sa o vedem in ziua urmatoare, dar a fost sub asteptari. Imi suna a oras mare si important pentru Galicia. In extra sezon nu e chiar o optiune de luat in calcul si in jumatate de zi ai cam vazut tot.
Asturias si El Capricho de Gaudi, ziua 11

Intoarcerea a fost pe coasta si am ales sa plecam foarte devreme din Coruna sa avem timp sa ne oprim in cateva satuce din regiunea Asturias. Ne-am plimbat prin Cudillero si am vazut de sus Lastres, mai erau dar cam atat ne-a permis timpul. Ultimul stop inainte de aeroport a fost El Capricho de Gaudi, una dintre putinele opere a lui Gaudi din afara Cataluniei.
Ce faci o saptamana
Daca alegi sa mergi doar o saptamana in aceasta parte nu are sens sa ajungi in Portugalia. Poate intra Porto, dar cam atat daca alegi sa pleci din Santander.
Intr-o varianta scurta ar fi Santander – Valladolid – Salamanca – Galicia si Asturias. Cred ca se poate dupa Salamanca o trece in Portugalia si vizita Porto, dar ca distanta si timp petrecut la volan se aduna cam mult.
Cazare

Stiam din calatoriile anterioare ca in Spania e din ce in ce mai scump sa gasesti o cazare optima din toate punctele de vedere. Un alt aspect important era si costul parcarii. Cand alegi sa te deplasezi cu masina, costul parcarii e aproape ca si cum ai cere un pat suplimentar.
Nu am avut vreun obiectiv de cost per noapte, iar pentru cele 10 nopti am avut o medie de 65 euro/noapte. A fost ceva mai ieftin in Portugalia, ca altfel ar fi sarit peste 75euro/noapte. Ca hoteluri am avut de 3-4 stele si doar in Nazares a fost de 2 stele. Cu parcarea nu a fost chiar dificil, la cateva a fost gratuita, la unele a costat 15-20 euro/zi. In unele locuri nu are sens sa cauti parcare la hotel ca se micsoreaza plaja lor si daca nu are parcare, va fi una publica la max 10 minute de mers.
Am stat in urmatoarele hoteluri:
Putin cam departe de zona centrala, dar a fost un hotel foarte bun. Santander e mic, chiar si de la acesta aflat in afara zonei centrale se ajungea in 10-15 minute cam oriunde aveai nevoie. Tot cam la vreo 15 min e si autogara de unde poti lua bus spre aeroport.
Hotel Pago del Olivo, 3* – Simancas
A fost neasteptat de bine pentru ceva asa de tranzit si fara vreo atractie importanta in jur. Acesta si inca vreo cateva din satele/orasele vecine sunt frecvent folosite de cei care merg in Portugalia si fac popas o noapte. Se ajunge in vreo 10 min pe jos in orasel unde se pot gasi restaurante.
Hotel Rainha D. Amélia, Arts & Leisure, 4* – Castelo Branco
Din poza parea ok, in realitate era foarte vechi si care nu a vazut o renovare de 2 secole. A fost curat, per total de 3 stelute modeste. Ca si hotel de tranzit a fost perfect. Un plus pentru parcarea gratuita.
Nu se vrea a fi un hotel, dar cam asta este si nimic altceva. Foarte bine pozitionat pentru ajuns in oras cu metroul. Camera a fost ce trebuie pentru nota avuta si pretul platit. L-as cataloga la 4 stele. Parcare nu are, dar sunt cateva publice in jur. Doar sa nu alegi ca si mine sa parchezi la Hotel Jupiter ca e 25 euro/zi.
Camera a fost cam micuta, dar ca hotel era ingrijit. Intre aceste 2 stele si cel de 4 stele din Castelo Branco nu era foarte mare diferenta. Pentru ceva de o noapte in drum spre Porto e o optiune foarte ieftina si ok pozitionat. Nu are parcare, dar e una publica la cateva minute si costa vreo 5 euro in extra-sezon de plaja.
ABC Hotel Porto – Boavista, 4*
Un hotel foarte bun, chiar foarte bun pentru pret si pozitionare. Are si parcare chiar langa si tot langa este si o parcare publica. La hotel e cu cativa euro mai ieftin. Nu e chiar aproape de centru, insa in vreo 20 minute cu metroul ajungi in principalele puncte din oras.
Sercotel Hotel Bahía de Vigo, 4*
De departe cel mai slab hotel din calatorie si unul dintre cele mai proaste in care am stat in ultimii ani. Ca pozitionare pare ok, dar nici asta nu e ce trebuie daca vii cu masina. Se lauda cu parcare, dar au doar cateva locuri pentru cele cateva sute de camere. Clar nu recomand acest loc, sigur sunt unele mai potrivite. Bine, nu recomand nici ca oras daca nu ai vreun motiv sa ramai aici.
Un hotel clasic, bine pozitionat si elegant. E parte dintr-o retea si asta se simte. Un mare plus pentru parcarea generoasa. Fix langa se afla una foarte mare, dar scumpa.
Mancare

Pentru gurmanzi o calatorie ca aceasta se va transforma usor in una culinara. Am scris un articol dedicat despre locurile in care am mancat cel mai bine in calatorie si va aparea zilele urmatoare. Recomand un loc Michelin ca e o zona cu multe astfel de restaurante si preturile pentru cele cu o stea nu sunt foarte mari (60-80 euro/persoana).
Preturile la mancare variaza de la o tara la alta. Per total mi s-a parut ceva mai ieftin in Portugalia. Am avut masa de 80 euro, dar si de 20 euro si ambele erau pentru 2 persoane. La 20 euro poti manca tapas sau platouri de gustare. Am avut cateva din astea pentru a castiga timp in cursul zilei.
Un cost mediu pentru 11 zile, 2 persoane a iesit pe la 60 euro/zi. La asta am adaugat o masa la Maruja Limon (Vigo), restaurant cu o stea Michelin.
Masina inchiriata
Am luat ca de obicei o masina prin Rentalcars.com. Teoretic trebuia sa fie una din clasa mica, de la Sixt. Costul pentru 9 zile a fost de 400 euro, asigurare full inclusa. La ghiseul au tot insistat sa iau una mai mare. Initial au propus un extra cost de 10 euro/zi. Am zis nu ca era prea mult si nesimtit chiar.
A coborat dupa la 5 euro/zi si am acceptat ca urma sa fie un Audi A3, o masina pe care o condusesem recent in Italia si am fost incantat de ea. Real era cam singura masina pe care mi-o puteau dupa cum aveam sa vad in parcare. Daca spuneam ca nu platesc mi-o dadeau gratis ca nu aveau de ales. Cum s-ar zice, nu am respectat ce recomand in ghidul de inchiriere.

Despre condusul in Spania nimic nou, la fel de relaxant ca si in celelalte regiuni ale tarii. In Portugalia a fost antrenant pe autostrada. Cred ca ei au respectat la limita legislatia ca un drum sa fie considerat autostrada. Nu am mai circulat pe undeva cu atat de multe curbe stranse sau inclinatii ale drumului. Nu era vreo problema sa fii in siguranta cat timp respectai limitele de viteza.
Taxele de autostrada din Spania se platesc simplu din loc in loc. In Portugalia sunt mai multi administratori de drumuri si mai multe modalitati de plata. Iti recomand acest articol pentru a vedea ce ti se potriveste mai bine. Eu am uitat complet de verificarea taxelor de drum sau vinietelor si am facut asta la intrarea in Portugalia.
Am optat ca pe autostrazile cu sistem electronic Easytoll sa imi inregistrez cardul si la celelalte sa folosesc punctele de plata. Poti face asta doar daca intri cu masina din Spania. Daca alegi sa inchiriezi una doar in Portugalia ar trebui sa vezi concret la ghiseu ce e mai bine. Exista niste dispozitive pe care le poti avea si plati la final ce a fost. Concret cat am platit nu stiu ca a fost greu sa le tin evidenta. Estimez un 40 euro in Portugalia si vreo 15 euro in Spania.
Daca alegi sa-ti salvezi cardul, sa nu uiti ca la iesire sa intri pe siteul mentionat pe bonul primit sa stergi asocierea manual, singura se sterge dupa 30 de zile. La masina personala nu cred ca este nevoie, dar la una inchiriata sunt sanse ca masina sa se intoarca in Portugalia si sa platesti tu pentru drumuri.
Parcarile de la hoteluri sau de prin orase, au costat in total 100 euro. Am mers cu masina in jur de 2300 km si pentru benzina am platit 220 euro. Ca o recomandare, evita daca poti sa faci plinul in Portugalia deoarece va fi semnificativ mai scump decat in Spania.
Ca un total, pentru 9 zile masina si tot ce a tinut de ea a costat putin peste 800 euro.
Alte costuri
Costurile extra vin o data cu lucrurile pe care le mai adaugi. O buna parte dintre atractiile pe care le poti vizita au o taxa de acces, iar unele chiar consistenta. Cel mai scump a fost biletul de acces in Palatul Pena, 20 euro/persoana.
In toata calatoria am platit 9 accese in diferite locuri (muzee, biserici, castele etc.). Adunate au ajuns la 150 euro pentru 2 persoane.
Alte costuri au mai fost calatoriile cu metroul sau busul, adunate vreo 50 euro. Suvenirurile nu au fost de aceasta data prea multe, dar e un cost de care sa tii cont si Spania & Portugalia nu au preturi mici.
Bani si internet
Internetul l-am folosit pe cel de acasa si a mers chiar foarte bine. A fost o perioada pe la inceputul perioadei cu traficul de date din UE in care in Spania a mers slab, dar acum a fost perfect.
In ceea ce priveste platile, majoritatea au fost cu cardul. Am scos ceva euro din ATM sa fie pentru urgente, dar real in putine locuri nu se accepta cardul. Cred ca la parcare e frecvent sa platesti cash, ca in rest mi s-au parut ca au trecut la card.
Total
Majoritatea costurilor le-am scris mai sus. Un rezumat al lor pentru 2 persoane si 10 zile in Spania si Portugalia ar fi:
- Avionul – 300 euro
- Hotelul – 650 euro pentru 10 nopti
- Mancare – 600 euro, fara vreo experienta culinara inedita
- Masina si benzina – 800 euro
- Accese la atractii – 150 euro
- Alte costuri – 50 euro
Un total ar iesi pe la 2500 euro (2 persoane, 10 zile). E mai mult un sumar orientativ, tine de planul calatoriei cat de mult costa in final o astfel de plimbare.