Primii “pasi pe pamant asiatic” i-am facut in Istanbul. Nu a fost usor, dar dupa 12km de mers pe jos am reusit sa ajung pe partea cealalta a Bosforului. Tot timpul zambesc cand imi amintesc de aceasta experienta, dar promit ca voi scrie in viitor despre ea.
Bine bine, Asia, dar incotro? e totusi cel mai mare continent si un capat este la o ora de zbor, in Turcia, iar altul pe la 14-15 ore (sau pe acolo), undeva prin Indonezia/Filipine. Ca numar de turisti, cele mai vizitate destinatii sunt cele din partea de Sud-Est si Est. Cum zborurile spre destinatiile din Est/Sud-Est nu sunt scurte si doua zile sunt pe drum, nu se justifica sa mergi doar o saptamana si sa revii. Daca esti amator de plaja, cu siguranta o sa te incante ideea de 2 zile pe drum si 5-6 pe o plaja pustie in Thailanda, Philipine sau Indonezia.
In ce perioada a anului calatoresti?
Cand alegi mai multe destinatii, vremea este un factor important care te va ghida in alegerea destinatiilor. Chiar daca in partea de Sud-Est este vara tot timpul, nu e confortabil sa calatoresti tot timpul anului. Mai toti care au fost in aceste tari recomanda sa calatoresti cand in Romania este iarna. Cam pe atunci in aceasta parte a lumii o sa fie o vreme echilibrata cu temperatori pe la 25+ si un aer numai bun de respirat. In partea de Est in schimb vremea e ceva mai rece in perioada de iarna din Romania, deci un mix China-Thailanda in decembrie nu merge fara haine de doua anotimpuri in bagaj.
Cu aceste detalii in minte, pentru primul trip (februarie-martie 2014), am facut un grafic cu temperaturile si precipitatiile medii pe tot parcursul anului in destinatiile vizate. Nu mai stiu de unde am adunat datele, dar o cautare dupa whether o sa iti dea suficiente siteuri cu astfel de informatii. Graficul a iesit cam tehnic, defect profesional.

Nimeni nu-si doreste ploaie in concediu, dar precipitatii ridicate nu inseamna ca ploua zi de zi. Lipsa ploii o perioada lunga de timp, completata de o temperatura medie de 30+ zi/noapte, se simte puternic in aer. Am fost in Kuala Lumpur in martie si in decembrie . In timp ce in decembrie a plouat constant si aerul era respirabil, in martie nu a ploat deloc si aerul era intepator.
Cu ce calatoresti?
Zboruri din Europa spre Asia sunt foarte multe, nu cred ca mai este vreo companie aeriana mare sa nu aiba zboruri si din Bucuresti si vreo destinatie din Asia. Pentru prima calatorie am facut, prin toamna lui 2013 zeci de cautari pana sa ma decid cu ce calatoresc si in ce perioada mai exact. Cele mai bune preturi spre partea de Sud-Est le-am gasit pe zborurile Qatar Airways, cred ca cel mai bun pret pentru februarie-martie, pentru Bucuresti-Doha-Singapore (si retur), era pe la 450 euro, fara vreo oferta anume. Spre Singapore si KLM au avut oferte cu pret de 500 euro pentru zboruri din Bucuresti cu scala in Amsterdam. Cum din Bucuresti exista zbor low cost spre Dubai poti lua in calcul si aceasta destinatie ca varianta ieftina de calatorie spre Asia.
Pentru mixurile de destinatii, cand timpul e important, orasul in care aterizezi nu o sa fie acelasi din care te intorci decat daca e tripul mai lung. In Asia de Sud-Est/Est se zboara foarte usor si ieftin si companiile care pleaca din Europa au zboruri pentru toate destinatiile importante. Asa ca este usor sa zbori in Singapore si sa te intorci din Bangkok sau Hong Kong / Beijing.
In interiorul unei tari zborurile interne sunt la preturi chiar mai mici ca in Romania. Tot o varianta de luat in calcul poate fi si trenul, dar depinde de unde pana unde se calatoreste. Nu peste tot in Asia de Sud-Est/Est trenul are o viteza rezonabila. Poate fi o solutie pentru China unde trenul este rapid, dar comparand preturile pe zborurile Beijing-Shanghai-Hong Kong si varianta de tren, era mai buna calea aerului ca raport dintre timp si pret. Tot avionul a iesit castigator si in Malaezia unde AirAsia are oferte pe zboruri interne de 10-15euro. Sunt insa si destinatii prin Vietnam sau Cambodgia unde singura metoda de transport in comun e bus-ul sau trenul.
Ce am ales eu?
Pentru primul trip in partea de Sud-Est/Est ma incanta ideea de un mix intre Singapore, Malaezia si Thailanda pe o durata de minim 2 saptamani. Dupa mai multe analize, am renuntat la Thailanda la pachet cu celelalte doua. Ce-i drept, in Thailanda daca iti permite job-ul, e recomandat sa mergi 2-3 luni ca sa ai timp de plaja si de explorat atractiile tarii.
Primul plan l-am facut la inceput de 2013 si parea realizabil pentru perioada de final de an, cu un Craciun in Malaezia si revelionul in Singapore. Nu s-au potrivit pe deplin lucrurile si am amanat pentru inceputul lui 2014 aceasta calatorie. Citind mai multe mi-am dat seama ca Singapore si 2-3 orase din Malaezia sunt prea putine pentru 2 saptamani, asa ca am facut graficul de mai sus cu temperaturile si precipitatiile din cele mai interesante destinatii pentru a mai include inca un oras.
Pentru perioada februarie-martie, pe langa cele doua, parea ca merge bine si Hong Kong, singura destinatie din China ceva mai calda. Un plan B includea Beijingul si Shanghai pentru inca o saptamana, dar le-am exclus pentru a nu avea un bagaj cu haine pentru doua anotimpuri. Din pacate, planul din grafic nu s-a aplicat in Hong Kong si m-am trezit in tricou si pantaloni scurti la un 9-10 grade cu ploaie si vant. Nu era foarte departe de vremea din Bucuresti din acea perioada.
A doua calatorie in Asia a fost mult mai lung ca prima. Aproape 6 saptamani am poposit prin Asia de Sud-Est. Am revenit in Malaezia si Singapore dar am inclus si Myanmar, Thailanda, Cambodgia si Indonezia.
In ambele calatorii am ales British Airways cu escala in Londra. In primul trip am facut Londra – Singapore – Hong Kong – Londra. In al doilea am facut tur-retur spre Singapore ca era cea mai ieftina varianta.