Pe la inceputul anului imi ies in cale cateva preturi foarte bune la zborurile spre Asia de Est. Cum pe aceasta parte aveam mai multe tari pe care doream sa le vizitez incep prin a combina zborurile in ideea de orase multiple. Obtin un pret bun pentru aterizare in Shanghai si retur din Seoul. Pana la data plecarii am adaugat si Coreea de Nord si am scurtat sederea in China.
Cu viza sau fara viza in/prin China
In primul rand, Macao si Hong Kong au un regim aparte si in continuare nu este necesara o viza de turist pentru ele. Romanii pot sta in scopuri turistice pana la 90 de zile. Pasaportul valid este tot ce trebuie pentru a vizita sau tranzita cele 2 teritorii. Din 2018 si regiunea Hainan permite sederea pana la 30 de zile fara viza, dar cu conditia ca o agentie de acolo sa se ocupe de sederea ta.
Din mai 2018 tranzitul si sederile scurte s-au relaxat pentru romani (alaturi de alte zeci de nationalitati). Pentru tranzit de maxim 24h, dar fara a parasi portul/aeroportul/gara nu este necesara o viza, ci doar de un bilet care sa confirme ca vei pleca in mai putin de 24h.
Sederile scurte sau tranzitul de 72/144 de ore fara viza se poate face cu parasirea portului/aeroportului/garii doar in cateva locuri. Aeroportul din Xi’an permite un tranzit de 72 de ore, in timp ce Beijing si Shanghai permit sederi de pana la 144 ore.
Ce trebuie sa stii despre tranzitul de 72/144 de ore
Cum spuneam, acest tranzit fara viza este posibil doar in cateva puncte. Lista punctelor se gaseste pe acest link. Eu am folosit aceasta optiune la intoarcerea din Coreea de Nord cand am aterizat pe aeroportul din Beijing.
Acest tip de tranzit este popular in Beijing deoarece ofera o fereastra de timp suficienta sa vizitezi orasul si sa ajungi chiar si la Marele Zid Chinezesc. In aeroport aceasta viza de tranzit se obtine de la un ghiseu separat si nu ai vreun formular de completat in prealabil. Nu trebuie decat sa urmezi semnele spre ghiseul vizei de tranzit si vei gasi acolo tot ce ai nevoie.
Pe langa un pasaport valabil, ai nevoie sa arati un bilet de parasire a regiunii in care ai ajuns. Aceasta viza de tranzit nu permite sa parasesti regiunea in care ai ajuns sau zona clar delimitata. La 72 de ore sunt cateva aeroporturi si unde ai ajuns, de acolo vei pleca.
La tranzitul de 144 de ore sunt zone ceva mai intinse si poti ajunge cu avionul si pleca cu trenul/vaporul/avionul, doar cu conditia sa fie o cursa internationala fara oprire pe teritoriul Chinei. Spre exemplu, plecarea cu trenul in Coreea de Nord presupune o oprire pe teritoriul Chinei, prin urmare nu se poate folosi acest tip de tranzit si e necesara o viza clasica.
Biletul de plecare trebuie sa-l ai la tine printat, nu primesti viza de tranzit daca vei spune ca urmeaza sa cumperi acest bilet in urmatoarele 72/144 de ore. Nu sunt mentionate orele pe autocolantul pe care-l vor lipi in pasaport, ci doar zilele de intrare si iesire. Asta ca mentiune sa nu fii dus in eroare de metoda lor de notare si sa calculezi orele.
Unde aplici pentru viza de China
Incepand cu iunie 2018 aplicarea pentru viza nu se mai face la Ambasada Chinei, ci la Centrul de Vize din Bucuresti (Strada Gheorghe Titeica 141). Acesta este imputernicit sa colecteze amprentele si sa pregateasca dosarul pentru viza. Da, ai citit bine! Aplicarea pentru viza presupune si colectarea amprentelor.
Dar stai, nu te grabi sa mergi direct la centrul de vize, ai nevoie de completarea unui formular de aplicare si apoi de o programare. Toate astea se fac aici. Pentru completarea formularului inarmeaza-te cu rabdare… si cu o poza in format electronic. Daca iti vei face una cu telefonul la fel ca si mine, asigura-te ca indeplineste toate conditiile de incadrare si are fundalul alb.
Tot formularul este in engleza, dar unele intrebari asteapta alte raspunsuri decat ai fi tentat sa scrii pe baza la ce ai inteles. Cel putin asa era in martie 2019. Traducerea formularului din chineza in engleza nu pare sa fi iesit bine si cateva intrebari au fost confuze. Oricum, la centrul de vize verifica totul in detaliu si fac ei corectii sau te trimit sa-l corectezi. Nu te trimit acasa, au ei calculatoare acolo si dupa tot ei iti si printeaza la 1 leu pagina (sau o fi fost 50 de bani?). Calculatoarele erau in mare parte in chineza la nivel de interfata, deci inarmeaza-te si aici cu rabdare.
Tipuri de vize si numarul de intrari
In acest moment am numarat 16 tipuri de viza pentru care poti aplica. Din fericire, pentru turism este doar una (L) si poate avea o intrare, doua sau mai multe.
Numarul de intrari trebuie sa fie sustinut cu acte. Altfel spus, nu primesti 2 intrari daca nu arati cu bilete de transport ca ai nevoie de asa ceva. Eu nu eram convins ca voi merge in Coreea de Nord si ma gandeam sa cer preventiv 2 intrari. In realitate nu am putut face asta fara sa arat ca eu chiar parasesc China si revin in scurt timp din nou.
Le-am zis ca stau putin acum si vreau sa revin in urmatorul an. Nu au fost impresionati si au zis ca pot aplica oricand pentru o noua viza 😀
Din ce am citit, cele cu intrari multiple (au valabilitate de 6/12 luni), nu se acorda usor si poti ajunge la ele prin aplicari repetate la cele cu intrari limitate. Cum toate astea se platesc, cred ca e doar o metoda sa incaseze mai multi bani.
Documente necesare
Dupa completarea formularului online vei putea sa alegi data si ora la care sa te programezi pentru colectarea amprentelor si interviul pentru viza. Bine, nu e chiar un interviu ci doar o simpla discutie in limba romana. Daca nu ai probleme, nu vei ajunge sa discuti cu reprezentantul Ambasadei Chinei prezent in Centrul de Vize. Doar cu acesta este necesar sa discuti in limba engleza (sau chineza).
Actele pe care ar trebui sa le ai la tine sunt urmatoarele:
- Pasaport – cu mai mult de 6 luni valabilitate (la momentul calatoriei, nu al aplicarii… teoretic)
- O copie xerox a paginii cu informatiile personale din pasaport
- 2 fotografii color pentru aplicarea la viza de china, aici sunt detaliile despre cum trebuie sa fie
- Varianta printata a formularului de viza pe care l-ai completat online (Da, toate cele 10 pagini)
- Confirmarea programarii la centrul de vize
- Rezervarea biletului de avion dus-intors
- Confirmarile de la hoteluri sau unde vei sta
- Itinerarul pe zile pentru toata perioada sederii
Ziua aplicarii
La centrul de vize se ajunge usor si din fericire zona nu e foarte aglomerata incat sa fie dificil sa gasesti un loc de parcare, asta daca ai nevoie. Ti se recomanda sa ajungi cu 10 minute inainte de ora stabilita. Ar fi bine sa faci asta deoarece cel putin partea de “checkin” se respecta ca ora.
La intrare mergi direct la biroul din fata, acolo era un tip despre care credeam ca e de la securitate. In realitate, el se ocupa de preluarea celor care urmeaza sa depuna actele. El a verificat actele pe care le aveam si mi-a facut o poza cu un webcam. La final am primit un bon de ordine si mi-am asteptat randul la unul dintre ghisee.
Ora nu prea s-a mai respectat si era o agitatie continua pe acolo. Imi vine si mie randul si dupa o verificare sumara sunt intrebat de itinerariu. Logica mea a inteles ca asta trebuie confirmat prin bilete de avion si cazare, dar logica chinezeasca era cu totul alta. La nivel de formular de aplicare aveam diverse lucruri completate eronat, iar pentru acestea mi s-a recomandat sa folosesc PC-urile din centru si apoi sa le reprintez tot la ei. Mai ramanea itinerariul…
Acest itinerariu se dorea a fi ca unul de la o agentie de turism. Mai exact, ce atractii vizitezi in fiecare zi sau ce activitati vei avea, cu ce calatoresti (daca e cazul), cazarea si orice alt aspect este important intr-un plan detaliat de calatorie. Intreb daca asta chiar trebui sa fie si respectat si mi se confirma zambind. De mentionat ca trebuie sa fie in limba engleza.
Le zic ca vin a doua zi ca nu am un laptop la mine sa scriu un itinerariu pe zile si mi se recomanda sa fac asta tot de la ei. Erau doar 4 PC-uri acolo si in centru cel putin 20 de persoane care isi asteptau randul la ghiseu. La PC ajung repejor, refac viza si ma pun pe scris un itinerariu.
In mare aveam in minte ce voi face in China, dar concret nu stiam mare lucru. Asa ca ma pun sa fac cercetare pe atractii si imi scot un top 10 pe fiecare oras pe care-l aveam in plan. Completez cu cateva calatorii de o zi si cam asta a fost itinerariul meu. Real, mi-a luat mai bine de 2 ore jumatate sa termin. Timp in care am fost intrerupt de multe ori deoarece erau oameni care voiau sa-si editeze formularul de viza si nu mai mergeau toate PC-urile.
Cand intr-un final sunt gata si mi se aduc foile printate ma duc sa cer un nou numar de ordine. Si ce sa vezi, vine pauza de masa si nu mai ramane cam nimeni pe la ghisee. Cred ca era ora 14 cand am ajuns intr-un final sa predau actele. Programarea fiind pentru ora 10:30.
Costuri
Costul vizei cu o singura intrare pe teritoriul Chinei este de 280 lei. In timp ce pentru doua intrari vei plati 420 lei, iar daca ai motive si acte sa optezi pentru intrări multiple, timp de jumătate de an sau un an, va trebui să platesti 540 lei, respectiv 840 lei. Plata se poate realiza cash sau cu cardul la ghiseu.
Daca te grabesti exista si o taxa de eliberare in regim de urgenta si de extra urgenta, aceste taxe sunt de 100 lei, respectiv 150 lei.
Mi-am ridicat pasaportul cu viza dupa 5 zile lucratoare (altii au primit-o in 2 – 3 zile), din acelasi loc de unde am depus actele. Pentru asta trebuie sa iei din nou un bon, dar asteptarea este mult mai scurta.
Comentarii
1 comentariuLiviu Dumitrachi
Dec 31, 2020Salut! Frumoasa prezentare. Pentru viza de 144 de ore mai este necesar sa mergi la centrul de vize din România pentru amprentare?