Observ o revolta la adresa companiilor aeriene si a agentiilor de turism care au vandut bilete de avion si/sau pachete turistice si acum nu returneaza banii pe calatoriile anulate. Real, aceasta revolta e justificata pana intr-un punct sau in conditii normale de piata.
De ce se intampla asta?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare ar trebui sa intelegem minimal cum functioneaza industria de turism. Nu cu multitudinea de detalii, ci cateva aspecte de organizare. Pe scurt, aproape tot ce tine de serviciile din sfera turismului se bazeaza pe o plata in avans a multor lucruri. Altfel spus, industria merge ca si cum ar fi pe un credit continuu.
Agentiile de turism, inclusiv cele exclusiv online, spre exemplu pot rezerva si plati in avans hotelurile pentru a beneficia de preturi competitive. La biletele de avion e si mai complicat pentru agentii deoarece in cele mai multe cazuri ele transfera banii catre companiile aeriene la scurt timp dupa incasare.
Companiile aeriene la randul lor incaseaza banii (direct sau prin agentii) si platesc cheltuielile curente de operare, dar si fac investitii. Da, unele investitii sunt pe credit, dar si acelea au costuri. Aviatia are un profit mediu pe la 5%. Ca nu mai opereaza nu inseamna automat ca nu mai au costuri si la ce marja mica de profit au nu e ca si cum au cu ce supravetui. Toate celelalte servicii (hoteluri, ghizi, soferi, masini etc) la randul lor au costuri fixe ca lucreaza sau nu.
Toate industria de turism angreneaza milioane de oameni. O parte dintre ei si-au pierdut locul de munca inca din primele luni ale anului, altii si-l vor pierde in schemele de reducere de costuri din urmatoarele luni. In tot acest timp alti bani nu au mai intrat si ajutoarele guvernamentale au acoperit doar o parte din aceste costuri fixe.
Cand se vor returna banii?
Cu o industrie pe credit, banii se vor returna in teorie cand vor incepe sa apara din nou bani in sistem. Rambursarile pe zborurile din martie – aprilie cred ca s-au realizat in mare parte. Asta daca nu au decis companiile sa inlocuieasca rambursarea cu un voucher. IATA, cea care se ocupa cu bunul mers al lucrurilor din aviatiei, a declarat inca din aprilie ca va fi dificil pentru companii sa rambursese banii pentru biletele de avion vandute.
Pe langa problema cu banii efectiv care trebuie returnati, aproape totul se intampla manual. Industria aviatica pare ca nu a luat in calcul ca va rambursa vreodata volume mari de bilete de avion sau sa schimbe datele de zbor in maniera de acum. Prin urmare, observ ca la majoritatea rambursarea sau schimbarea datelor se intampla manual prin email/telefon.
In conditiile in care majoritatea biletelor de avion se vand fara prea multa interventie umana, acum e imposibil sa procesezi manual milioane de bilete. Cu siguranta unele proceduri sunt automatizate, dar raman multe unde e nevoie de interventia umana.
Ce e de facut?
Legislatia UE este clara in ce priveste zborurile anulate si e de partea consumatorilor in aceast aspect. In situatii normale chiar se si intampla rambursarea conform acestor prevederi. Acum insa situatia e una deosebita si legislatia UE se cere a fi schimbata pentru a mai salva ceva din industria de turism.
Graficul de mai jos arata evolutia numarului de pasageri si a numarul de luni dintre calatoriile avute de acelasi pasager. Pe 2019 nu sunt date, dar probabil volumul de pasageri s-a apropiat de pragul de 5 miliarde, in timp ce distanta dintre calatorii a coborat de la 45 de luni la doar 20 de luni, asta in doar 8 ani. Atat de facil a ajuns sa calatorim cu avionul!

Si ce e de facut totusi cu calatoriile anulate? Eu zic sa fim solidari cu industriile afectate si pe cat posibil sa reprogramam calatoriile pe cand s-o putea. Dorinta de a recupera banii nu face decat sa complice industria de turism si sa grabeasca falimentul multora. Asta fara a mai spune ca este incert cati bani mai sunt prin conturile companiilor pentru rambursari.
Nu stie nimeni cum va evolua numarul de calatori sau cand va reveni la volume mai consistente, dar imi place sa cred ca lucrurile se vor redresa si cei afectati acum nu vor pierde banii cheltuiti si vor putea sa-i foloseasca in viitorul apropiat.
Nota: Am scris articolul fara vreo solicitare de undeva si se doreste a fi un manifest de solidaritate. Am de recuperat bani de Tarom, Ryanair si de reprogramat un zbor cu Lufthansa. La WizzAir am optat pentru credit in cont pe care sa-l folosesc cand vreau.
Comentarii
2 ComentariiSorin
Jul 7, 2020Multi nu prea inteleg the big picture. Insa o parte din problema e si la companiile aeriene ce nu prea comunica cum trebuie sau foarte lent si de aici si frustrarile. Eu am fost mai norocos. Primit refund de la Qatar Airway pe un segment, Air Serbia foarte prompti ( 7 zile bani in cont)’ mai greu cu Vietjet ( au un deadline de 90 de zile dar almost there) si extrem de greu cu africani (Ethiopian) unde am cerere la airhelp ca kiwi s a cam spalat pe maini.
Vlad
Sep 29, 2020Intelegem conditiile si situatia prin care trec dar putin mai multa communicare nu ar strica..eu astept rambursare de la Blueair din iunie.
Initial aveam banii in acel Wallet insa cand am facut cerere de rambursare,
portofelul acela virtual a ramas pe 0.
Fireste, banii inapoi pe cardul personal tot nu i-am primit inca .
Sunt sigur ca sunt milioane in aceeasi situatie dar nici compania nu m-a asigurat in vreun fel ca se va rezolva candva. Au trecut lunile.
Blueair nu mai e printre companiile la care sa mai pot apela cu incredere, din pacate.
Felicitari pentru blog!