Calatoresc intens din 2012, iar in timpul acesta am vizitat si revizitat cateva sute de orase din vreo 65 de tari. Cu cateva exceptii, calatoriile au fost unele fara un buget estimat in prealabil. Pe langa asta, in unele am plecat si fara un plan clar sau o documentare si asta s-a reflectat in costuri.
Printre cele mai citite articole sunt cele de organizare si costuri. Tot acestea sunt si in top discutii in blog sau Facebook. Multi dintre cei care ma urmaresc de ceva vreme au dedus ca nu calatoresc la buget, dar nici nu exagerez. Dar constant apar comentarii in care sunt tras de urechi ca am exagerat cu costurile si cel in cauza a facut calatoria cu jumatate din bugetul estimat de mine. Si in realitate chiar asa si poate fi.
De unde sunt diferentele? Pai din mai multe categorii de costuri se poate ca o calatorie sa devina scumpa sau foarte scumpa pentru unii. Unele destinatii, cum e New York sau Sydney de revelion, chiar nu poate iesi intr-un cost mic cand majoritatea activitatilor sunt scumpe. Diferenta de la am vizitat un loc si doar am fost acolo poate fi uneori de sute sau mii de euro.
Dar sa le iau pe rand…
Cazarea
Una dintre cele mai aprinse discutii este pe cazare si probabil locul care lasa cel mai mult loc de optimizare. Aceasta poate fi de la gratis la sute de euro pe noapte, ca deja la mii e cu totul alta poveste.
De cand Airbnb a devenit foarte popular cazarea a luat o cu totul alta directie. Acum calatoriile devin mult mai simple din anumite puncte de vedere si costurile se reduc substantial. Airbnb intr-un context de mai multe zile devine si locul in care vei manca, iar asta face ca masa + cazarea in Airbnb sa devina mult mai ieftina vs hotel + restaurant.
La calatoriile la buget airbnb sau hostel sunt cele care fac costurile de cazare sa fie mici. Sa compari asta cu hoteluri de 3-4 stele e total nerelevant. Iar daca mai adaugam in discutie si un grup de 4-6 persoane intr-un apartament aproape ca e gratis cazarea. Am facut astfel de calatorii cu familia sau cu un grup de prieteni si cat timp nu are nimeni o problema de intimitate e perfect.
In preturi un Airbnb sau un hostel e cel putin la jumatate vs hotelurile de 3-4* care sa fie chiar la acel standard. Daca e sa iau exemplul Thailandei, multi se descurca cu sub 500euro pentru 2 saptamani, insa pentru hoteluri optime ajungi la cel putin 1000 euro.
Bilete de avion
Discutiile pe bilete de avion sunt relativ simple. Pe distante lungi eu nu recomand un low-cost, am scris aici despre un astfel de zbor. Pentru un cost mic se poate apela si la asta, 150 – 200euro de persoana pot face diferenta la final, dar disconfortul cu un low-cost pentru 8-10 ore nu cred ca merita.
Mai departe de optimizarea companii de linie vs low-cost apar ofertele. Asta face ca un bilet care in mod normal este 500-600euro sa fie 400euro. De acestea profita orice calator si m-am bucurat si eu de multe astfel de zboruri.
Discutia low-cost vs companii de linie pe distante scurte tine de preferinte si pentru mine e redusa foarte simplu. Cat timp imi este ok ca ora si aerport nu zic nu la un low-cost. Pe langa asta, pe distante de cateva ore de zbor tot timpul vor fi mai multe variante cu low-cost-ul decat cu o companie de linie daca e sa vorbim de ore de zbor. Cel putin asta e perceptia mea pentru Europa si Asia de Sud-Est.
Tragand linie, bilete de avion tin de norocul fiecaruia si cat de repede iei o decizie cand gasesti o oferta buna.
Mancarea
Probabil multi ati dedus ca acest capitol este unul sensibil pentru mine si unele calatorii devin partial doar de experiente culinare. Chiar daca nu exagerez cu restaurantele si de curand am ajuns la unul cu o stea Michelin si alte 2 recomandate din ghid, mai departe de asta vanez locurile unde se mananca bine. Asta inseamna ca intr-un loc peste medie poti sa lasi cel putin 150 euro pentru un vin si starter + fel principal (2 persoane).
Mancarea poate creste costurile calatoriei foarte mult in majoritatea tarilor. In unele e chiar o diferenta imensa in a manca ceva oricum si a merge la un restaurant mediu. De regula mananc la restaurante medii si rar ajung la unele peste medie.
Evident nu sunt absurd si ajung de multe ori in locuri cu mancare buna, dar catalogate ca fiind ieftine. Astfel de locuri le-am numit de curand Michelin 5 stele, iar primul din aceasta categorie a fost ceva ce s-ar incadra la street food si a fost in Xpujil, Mexic. In astfel de locuri mananci pe saturate cu 2-3 euro.
Ca si costuri, ceva doar sa mananci poate insemna 20-25% din ce ar fi la un restaurant bun. Chiar si Thailanda cea cu preturi de cativa euro are restaurante medii unde experienta culinara simpla e de la 50 euro in sus pentru o masa de 2 persoane.
La restaurantele medii de regula costul pentru o persoana e pe la 15-20 euro, aici uneori intrand si un vin sau o bere. Asta face ca in multe dintre calatorii sa am un cost mediu per zi de 30 euro/persoana, aici intrand mancare si alte lucruri marunte de peste zi. De altfel, acest cost la mine e mai tot timpul peste 60 euro/zi/cuplu in locurile unde mananc 2 mese. Exista si extreme unde costul e cu 30-40% mai mic dar si locuri ca tarile nordice sau Islanda unde cheltuiala de zi cu zi a sarit de 100 euro/2 persoane.
Cum vad eu calatoriile
In primul rand sunt calatoriile de tip buget. Aici totul se reduce la un minim posibil si tine de fiecare cu ce e confortabil sa ramana dupa o calatorie. Se renunta la hoteluri de 3-4*, zboruri cu o companie de linie pe distante lungi, mancare la restaurant, transport intern cu avionul etc. Toate astea la final fac ca bugetul total sa fie la jumatate sau de cateva ori mai mic decat calatoriile din categoria urmatoare.
Calatoriile ca un concediu fara griji. Nu stiu cum sa le denumesc mai bine, dar sunt acele calatorii la care grija bugetului final e lasata pe plan secundar. Aici hotelurile sunt de 3-5 stele, restaurantele sunt cele medii sau care apar frecvent in topul pe oras, transportul intern e cu masina cu sofer sau inchiriata, zboruri pentru distante mai lungi etc. Toate astea se pot traduce prin confort si lor li se adauga experiente deosebite ca o masa la un resturant Michelin, un concert sau un eveniment cultural. Pentru mine New York fara un musical pe Broadway sau vreun eveniment sportiv mi se pare incomplet.
Calatoriile de lux sau cele cu bugete mult peste medie. Aceasta categorie e una mai discreta si de regula o ofera un consultant turistic sau daca e cazul experientelor inedite atunci cei dornici de asta stiu foarte bine ce cauta si care-i pretul pentru asta. Daca e sa vorbim de lux pai atunci hotelurile sunt dintre cele mai bune din acel loc, biletele de avion sunt la clasa business/first, masina cu sofer pe toata durata calatoriei nu lipseste iar masa la restaurante cu stele Michellin sau cu chefs de top sunt si ele prezente.
Fara a exagera, la categoria aceasta de calatorie bugetul e minim X2 fata de cel de mai sus. Evident ca loc de buget e pana la cer tinand cont ca sunt destinatii unde hotelul ajunge la cateva mii de euro pe noapte, dar deja vorbim de calatorii despre care se scrie mai putin. Despre astfel de lucruri de la noi cred ca scriu doar cei de la Amuse Bouche. Nu e doar despre asta, dar sunt destule idei de experiente care pot intra in categoria Luxury.
Acestea ar fi categoriile mari pe care le vad eu plecand de la experiente & costuri. Intre toate exista categorii intermediare, dar de regula majoritatea calatoriilor ajung sa fie apropiate de una dintre ele.
Calatorie prin agentie vs pe cont propriu
Agentiile ofera servicii turistice si prin urmare trebuie sa fie platite pentru asta. Mi se pare firesc ca un tur de agentie sa fie mai scump decat orice calatorie pe cont propriu. Eu cel putin nu am vazut niciun tur care sa aiba costuri comparabile pe servicii similare.
Asa ca discutia agentie vs pe cont propriu pentru mine nu are vreun sens, cu atat mai putin pe partea de costuri. Cum nu are sens nici discutia de pachet turistic complet prin agentie vs servicii luate individual. Aici apare discutia cu suportul pe care il primesti extra daca cumperi prin agentie din Romania. In realitate, daca poti comunica minim in engleza o sa ai parte de acelasi suport de la orice furnizor de servicii (companii aeriene, Booking.com, Airbnb, Rentalcars etc).
Comentarii
2 ComentariiMarius
Feb 20, 2020Noi nu am incercat niciodata airbnb dar in ultimii ani am luat apartamente pe booking.
Mai ofera vreun avantaj airbnb de cand sunt listate si proprietati mici ale particularilor pe booking ?
Bogdan
Feb 20, 2020Pai e cam acelasi lucru. Unii chiar sunt prezenti in ambele platforme.