Oricat de suprinzator ar parea, o calatorie in Coreea de Nord este posibila cu un minim de efort din partea ta in organizare. Spun asta deoarece calatoriile in aceasta tara sunt posibile doar cu un tur oferit de agentii agreate sa faca asta.
Cum am gasit turul potrivit
Din ce am observat, majoritatea agentiilor care ofera tururi in DPRK sunt din China. Mai sunt si prin Europa cateva agentii care organizeaza tururi spre Coreea de Nord, dar agentiile cu cea mai diversificata oferta raman cele din China. Pentru toate insa punctul de plecare spre DPRK este Beijing.
Eu am pornit cautarea agentiilor in Google pe cautari generale de tururi in DPRK. Initial eram pornit pe ideea de tur privat pe datele care-mi erau convenabile. Majoritatea agentiilor ofera si astfel de tururi in care poti pleca singur. Dupa mai multe analize am renuntat la ideea aceasta si am ales un tur de grup organizat cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie).
Tururile private au preturi pe masura, ceea ce inseamna ca daca iti doresti o varianta mai ieftina cel mai simplu va fi sa mergi cu un tur de grup. Acestea din urma, din ce am observat, se fac cu maxim 20 de persoane si de regula se lega de un eveniment important din DPRK.
In ultimii ani s-au tot creat sau promovat diverse momente importante si astfel in lunile de vara sunt tururi aproape in fiecare saptamana. De altfel, multi ajung in DPRK cu tururi de weekend prelungit in care sederea efectiva in DPRK este de 2-4 nopti. La asta se mai adauga timpul petrecut in trenul dintre Beijing si Phenian. Calatoria dintre acestea doua fiind de aproape 24h.
Cele private se apropie ca forma de cele de grup si in timpul calatoriei ne-am intersectat de mai multe ori cu aceleasi persoane care au avut varianta privata. Ceea ce ma face sa cred ca nu vei castiga nimic daca mergi cu un tur privat. In caz ca nu e clar, privat inseamna ghid local si masina + sofer. Nimeni nu calatoreste in DPRK fara un ghid local si ceea ce vizitezi pare a fi clar stabilit si doar lungimea turului e cea care aduce locuri sau activitati in plus.
Agentiile care ofera aceste tururi au acreditare sa faca asta si toate au o agentie partenera in DPRK care ofera logistica necesara. Practic, mergi printr-o agentie din China, dar in realitate ei doar intermediaza ceea ce coreeni sunt dispusi sa ofere. In cazul nostru nu se stiau hotelurile unde vom sta, iar programul urma sa fie anuntat de pe o zi pe alta. Se stie in mare ce vei face, dar concret pe zile nu se comunica in prealabil. Toate aceste aspecte sunt gestionate de liderul de grup al agentiei din China si el va discuta sau stabili cu ghizii coreeni toate detaliile.
Eu am ales sa merg cu Koryo deoarece aveau cel mai lung tur pentru Ziua Copilului. In cazul meu a fost vorba de un tur cu 4 nopti de cazare in DPRK si plecare/retur cu avionul. La toate tururile exista si optiunea de tren, care adauga timp, dar te scutesc de plata unor bilete de avion cam scumpicele.
Ce ar trebui sa stii despre tur
Un tur in Coreea de Nord este la fel ca oricare altul de grup. Agentia care-l va vinde se va ocupa de toate aspectele calatoriei. Ce ai tu de facut, dupa ce ai ales turul, este sa ajungi in Beijing. Despre viza de China am sa scriu mai jos ce ar trebui sa stii.
Un tur standard acopera: cazare, transport (bus + sofer), 2-3 ghizi locali vorbitori de limba engleza, toate mesele (+ o apa/bere), biletele de tren, lider de grup din partea agentiei, obtinerea vizei de DPRK. La acestea se mai adauga cateva servicii extra care tin mai mult de personalizarea turului dorit.
In mod standard se calatoreste cu trenul, iar avionul e o optiune care adauga un cost suplimentar. Cum cele 24h in tren nu sunt usor de suportat, multi prefera avionul. In turul nostru doar 3 (din 19) au venit cu trenul, iar la intoarcere lor li s-au mai alaturat inca 3 persoane din grup.
O alta optiune este cea referitoare la cazare. Agentiile considera cazarea ca fiind un loc intr-o camera cu doua paturi. Eu am plecat singur in aceasta calatorie si am preferat sa platesc supliment sa stau singur in camera. A fost dorinta mea, insa e optional si agentia de regula gaseste un partener de acelasi gen… altfel stai singur fara sa platesti suplimentul.
Asigurarea de calatorie este obligatorie pentru o calatorie in DPRK. O poti lua de la agentie impreuna cu turul sau cumpara de la un tert si doar trimite polita catre agentie.
Ce poti si ce nu poti face intr-un tur in Coreea de Nord
Probabil o surprind pe multi cand o sa spun ca in Coreea de Nord poti face aproape orice si turul e ca oricare altul din tarile mai putin dezvoltate. Singurul lucru major pe care nu-l poti face este sa pleci pe undeva fara a fi insotit de un ghid. Nu ca ai avea unde, dar ca idee nu e posibil sa pleci departe de grup.
In hoteluri esti liber sa faci ce vrei, la fel si in acele locuri unde sunt mai multe optiuni de petrecere a timpului (ex. Aqua Park sau Parcul de distractii). Spre exemplu la spectacolul de Ziua Copilului, toti am facut ce am dorit si la final doar ne-am adunat sa plecam. Nu e ca si cum ai unde pleca sau ce face mai departe de ce s-a stabilit. Cu siguranta autoritatile au ales atent locurile care sunt de vizitat si asa e bine pentru toata lumea.
Interactiunea cu localnicii ar fi posibila aproape tot timpul, dar ei sunt “programati” sa te ignore. Singurii mai deschisi la a interactiona prin gesturi sunt copiii. In rest, vei discuta doar cu ghizii si pe alocuri cu cei din restaurante. De altfel, doar ei sunt cei care vorbesc limba engleza.
Fotografiatul si filmatul doar cu aprobarea ghidului e un mit acum si cine mai vorbeste de zone interzise o face ca sa scoata senzational din nimic. In realitate, sunt cateva locuri in care nu ai voie sa fotografiezi sau filmezi. Foarte rar spre deloc sunt verificate camerele foto in timpul turului sau la iesirea din tara. Nu s-a intamplat asta in grupul nostru si nu am vazut ceva suspect referitor la fotografiat.
Cele mai multe locuri interzise sunt considerate de interes militar. Spre exemplu, in drum spre DMZ sunt cateva puncte cu bariera unde vine un militar si deschide si verifica aprobarea de tranzit. Aici nu ai voie sa fotografiezi, dar nici nu ai ce. Garile iar sunt considerate puncte strategice si totusi locul unde multi fac poze sau filmeaza 😀
Poti sa te imbraci cum vrei si cu ce vrei. Un singur loc cere o tinuta decenta, complexul cu statuile liderilor. Prin tinuta decenta ei inteleg sa ai minim pantaloni lungi si tricou. La femei o rochie/fusta aproape de genunchi (sau pantaloni) si umerii acoperiti. Fiind o zi calduroasa ghizii au spus ca facem aceasta vizita de dimineata si dupa ne putem schimba in ceva lejer, doar sa luam hainele cu noi.
Ce poti si ce nu poti avea cu tine
Agentia Koryo mi-a trimis in timpul discutiilor un ghid cu toate detaliile unei calatorii in DPRK. In el erau punctate si aspecte ce tin de lucruri cu care ai voie sau nu sa intri in DPRK.
Din nou, ai voie aproape cu orice iti trece prin cap si e normal sa ai intr-o calatorie. Ce e strict interzis este orice tip de material (inclusiv format digital) care are legatura cu DPRK in orice forma (aici intrand si materiale in coreeana pe orice subiect). A doua categorie de materiale interzise este cea cu referire la religii. Si nu in ultimul rand, materialele pornografice.
Ca electronice nu ai voie cu GPS si radio. Si acum o sa te intrebi probabil ce faci cu telefonul sau camera foto care are GPS. Iar raspunsul este ca le vei lua cu tine ca si cum nu ar avea, nu e chiar atat de strict acest aspect. Te vor intreba la control doar daca ai GPS ca dispozitiv, nu ca parte din altceva :D.
Liderul de grup al agentiei a recomandat sa punem telefonul in mod avion sau sa inchidem GPS-ul. Nu e ca si cum vei avea retea in vreun fel. Cartelele nu au acces la reteaua lor, iar sim local nu poti cumpara ca turist. Exista o retea 3G pentru straini, dar o pot folosi doar liderii de grup si cred ca tine mai mult de siguranta si comunicare cu agentia.
Se discuta ca in viitorul apropiat sa fie acces la internet in hoteluri si reteaua 3G sa fie si pentru turisti. Localnicii au telefoane, dar sunt functionale pe alta frecventa si nu pot comunica cu cele clasice ale turistilor.
Poti lua cu tine orice dispozitiv electronic vrei, tine cont doar sa nu ai materiale in el dintre cele interzise. Nu se verifica tot timpul, dar se poate intampla sa ceara sa deschizi sa se uite. Aceeasi situatie si cu materialul printat (carti, reviste etc.). Pe aceasta vor dori sa-l vada amanuntit ca sa nu fie ceva care nu e permis.
In grupul nostru nu a retinut nimic si nu a deschis la nimeni vreun dispozitiv electronic. Cat eram la rand sa intru la scanat bagajul am vazut ca trecusera cu o carte al carui nume putea fi interpretat ca avand legatura cu religia. Nu se intampla nimic in astfel de situatii, iti opresc materialul si asta e tot!
Ce bani vei folosi
Ca turist nu ai acces la moneda locala decat ca un experiment la Supermarket. Am scris in acest articol despre aceasta joaca si cumparare la adevarata valoare. In rest vei folosi una dintre urmatoarele monede: RMB (yen chinez), EURO, USD. Da, e ironic ca pentru o tara care uraste SUA sa-i foloseasca monenda.
Teoretic nu ai nevoie de bani, dar in realitate vei avea nevoie de ceva cash pentru suveniruri sau bauturi extra, lifturile de acces in observatoare si nu in ultimul rand pentru tips-urile recomandate pentru sofer si ghizii locali. Fa-ti bine calculele si ia cu tine ceva extra ca poate apare ceva si o sa-ti para rau ca nu ai avut bani. Nu ai nicio posibilitate sa faci rost de bani de acolo si nici agentia nu va avea sa-ti imprumute.
Eu am plecat la mine cu banii din poza de mai sus, aproximativ 400 euro in total. Cel mai convenabil pentru ei este sa ai RMB. Pe asta fac usor conversia si cu asta sunt obisnuiti. Eu am mers pe ideea de a plati chestiile mai scumpe in EURO/USD si cele marunte de peste zi in RMB. Foarte important, sa ai bancnote care arata bine si sunt de valori mici (1-5-10-20).
Cazare
La nivel de cazare nu ai vreo optiune in afara de a sta sau nu singur in camera (daca trebuie). Hotelurile nu sunt cunoscute nici de agentie si probabil in functie de marimea turului sau importanta lui, aleg in ce hoteluri sa fie turistii cazati.
In Phenian am fost cazati intr-un hotel cred ca de 3*. Conditii ok, camera mare si cu tot ce puteam avea nevoie. Cam vechi ca aspect general, dar curat si renovat relativ recent. As putea spune ca seamana cu multe de la noi construite in perioada comunista, dar renovate ieftin dupa ’89.
Al doilea loc in care am fost cazati a fost in Kaesong, in apropiere de DMZ. Aici era un han traditional si conditiile erau cam de hostel. Am mai fost cazat in ceva similar in Japonia, dar nu exista termen de comparatie. A fost ok, dar nu ceva care sa te faca sa revii 😀
Mancare
La capitolul mancare turistii sunt rasfatati. La mai toate mesele se aduce mai mult decat era nevoie, iar locurile unde aveam mesele erau unele care pareau pentru evenimente (nunti, botezuri). Real vorbind, nici nu ai cum merge oriunde cu 25 de oameni si sa fie serviti toti repede.
Daca ar fi o tara normala ai putea alege restaurantele, dar in DPRK nu e vreun obicei in a manca in oras. Am fost si in vreo cateva restaurante de localnici, dar spatiul pentru ei era unul mic si noi eram in camere separate in care puteam sta toti la un loc.
La mancare s-a mers mult pe ideea de adus pe masa diverse feluri si de mancat fiecare ce vrea. In vreo 2 locuri am putut alege ce sa mancam ca fel principal, fiind disponibile 2 sau 3 variante. In rest alegeai sa mananci ce iti placea din cele oferite. Din nou, nu vad nimic nepotrivit in asta cand e un grup de 25 de persoane.
Liderul grupului a intrebat la intalnirea de grup din China daca e cineva care are alergie la ceva sau e vegetarian sau orice altceva e de mentionat despre mancare. Cine a fost vegetarian a primit mancare extra, daca din cele oferite tuturor nu era suficient.
Nu am retinut vreun nume de mancare sau ceva specific lor. Am sa las o selectie de poze cu cele mai interesante bucate mancate in calatorie.
Accesul in China
Indiferent ce tur alegi presupune sa ajungi in Beijing si implicit ai nevoie de viza de China. Pentru asta ai doua variante, viza de tranzit sau viza obtinuta de la Centrul de Vize China, aceasta fiind in Bucuresti.
Viza de tranzit
Se obtine din cateva aeroporturi si e valabila doar pentru intrarea si iesirea cu avionul. In cazul de fata o vei obtine in Beijing si nu ai voie sa parasesti aceasta zona. Valabilitatea pentru Beijing este de 144 ore. In acest timp poti vizita capitala si imprejurimile (ex. Zidul Chinezesc) si apoi pleca spre DPRK. La intoarcere poti obtine din nou aceasta viza de 144 ore.
Pentru aceasta viza de tranzit ai nevoie de pasaport valid si bilet de avion care sa arate ca vei parasi China mai devreme de 144 ore. Aplicarea e in aeroport aproape de Politia de Frontiera, vei gasi marcaje care sa te ghideze spre acest tip de viza si tot acolo vei avea si formularele necesare. Viza de tranzit este gratuita.
Important! Cu aceasta viza esti obligat sa mergi in DPRK exclusiv cu avionul si obligatoriu sa aterizezi si sa pleci din Aeroportul din Beijing. Viza de tranzit nu se poate folosi pentru a calatori cu trenul spre o alta tara sau pentru a parasi zona in care ai ajuns. Mai multe detalii despre aceste vize de tranzit in acest articol.
Viza clasica
Viza standard de China se poate obtine de la Centrul de Vize China din Bucuresti. In prezent nu se mai obtin aceste vize de la Ambasada Chinei, doar din centrul dedicat. Ghidul pentru obtinerea vizei este in aceasta sectiune din siteul Ambasadei.
Aceasta viza poate fi cu o singura intrare sau intrari multiple. Daca vrei sa calatoresti exclusiv cu trenul spre DPRK ai nevoie de o viza cu intrari multiple. Daca vrei sa vizitezi si altceva din China, poti opta pentru o singura intrare si la intoarcerea in China sa ceri o viza de tranzit.
Eu am avut o singura intrare deoarece imi propusesem sa vizitez China si de aici sa plec in Coreea de Sud. Dupa ce am schimbat planul am ramas doar cu Shanghai si Beijing si am adaugat DPRK. La intoarcere am cerut o viza de tranzit si mi-am continuat calatoria in Seoul.
Viza clasica are o taxa de emitere, in acest moment aceasta este de 280 lei pentru o intrare si 420 lei pentru doua intrari.
Costurile turului
Inchei articolul cu ce e mai important, costul unei astfel de calatorii. In primul rand, turul meu a fost unul scurt cu 4 nopti de cazare si vizitat Phenian si DMZ. Faptul ca a fost de Ziua Copilului nu a adaugat vreun cost sau ceva extra.
Singurul lucru atipic a fost faptul ca s-a deschis Mass Games mai devreme si practic am avut parte si de acest eveniment, multi mergand doar pentru el si un pic de vizita in capitala. Nu am stiut de asta pana am ajuns in DPRK si a fost bine ca am avut cash pentru bilet. Despre Mass Games am scris mai multe in acest articol.
Revenind la costuri. Cele fixe au fost urmatoarele (o persoana):
- Turul standard cu 4 nopti de cazare – 970 euro
- Bilete de avion Beijing – Phenian si retur – 299 euro
- Supliment camera Single – 4 x 40 euro – 160 euro
- Asigurarea luata prin Koryo – 50 euro
- Viza DPRK – 50 euro
subtotal: 1529 euro – o persoana
La acestea au venit costurile de acolo (platite cash in cele 3 valute):
- acces la Mass Games – 100 euro
- tips ghizi locali – 60 euro (suma recomandata de agentie)
- suveniruri – 40 euro
- alte cheltuieli marunte – 50 euro
subtotal: 250 euro
Calatoria spre DPRK (din Beijing) se va duce spre 1800 euro/persoana, iar una de cuplu ar fi in jur de 3000 euro.
La aceasta suma se mai adauga partea de ajuns in China. La mine a fost cat o calatorie mica si asta, dar oricum ar fi, cel putin o noapte de cazare va fi necesara si in Beijing. La nivel de costuri, avion + cazare si alte cheltuieli in Beijing se vor duce spre 650 euro/persoana.
In concluzie, fara un popas mare in Beijing o calatorie in DPRK va fi in jurul valorii de 4300 euro pentru un cuplu. Daca mergi singur, va fi pe la 2500 euro.
Daca tot ajungi in China, eu recomand obtinerea vizei clasice si adaugarea unei saptamani aici si vizitarea catorva puncte importante. Loc de optimizat bugetul de DPRK nu e prea mult, dar cel putin alegand trenul e o economie. Poti obtine viza cu 2 intrari in China (costul ei e mai sus) si astfel sa mergi cu trenul, economisind 200 euro/persoana.
Articole din aceeasi serie
Deschiderea Mass Games 2019, cu Kim Jong-un invitat special
Impresii dupa vizita DMZ
De Ziua Copilului in Phenian
Impresii din Phenian
Cu emotii spre Coreea de Nord
Organizarea si costurile unei calatorii in Coreea de Nord