Una dintre ciudateniile permisului de conducere este ca nu are o legenda in limba engleza. O fi el pe un format standard, dar este ciudat sa nu aiba scrise cele cateva elemente si intr-o limba de circulatie. Situatia aceasta nu este doar la noi, este valabila la orice permis din Uniune.
In cazul unui control al politiei poti sa completezi cu un act de identitate, dar mai ramane situatia inchirierii unei masini. Mai inchiriasem prin Europa si nu mi-am pus problema de permis international, nici nu stiam ca exista asa ceva. Am aflat de necesitatea unei traduceri in momentul in care am inchiriat masina in Noua Zeelanda. Dupa un schimb de emailuri, m-am lamurit ce se doreste si mi-au confirmat si cei din Australia ca vor si ei traducere.
De unde il poti obtine si cat costa
Traducerea pentru acele doua tari o puteam face in unele puncte recomandate de ei. Ulterior am aflat ca erau ok si alte traduceri. Asa am ajuns sa citesc despre Permisul International de Conducere (PCI). Acesta a aparut in urma unei conventii asupra traficului rutier, semnata de vreo 150 de tari, printre ele si Romania.
In fiecare tara sunt desemnate asociatii ale automobilistilor care emit acest act. Are un format standard si un anume numar de limbi in care este tradus, in Romania sunt 7, care ar fi si minimul. Nu are nicio valoare fara permisul de conducere original si nici nu se emite altfel. E doar o bucata de carton in care ai datele tale si categoriile auto.
In Romania, ACR-ul emite aceste carnetele. La sediul din Bucuresti, emiterea lor nu cred ca difera prea mult de anul 1968, cand au fost ele inventate. Pe o imprimanta pe care nici la Posta nu o mai vezi, un domn tasteaza cu greu traducerea. Bine, numele si datele mele ca foile sunt tipizate. La final, scoate de sub birou o presa metalica si aplica autentificarea permisului. Chiar nu glumesc, atat de originala este obtinerea acestui PCI.
Costul emiterii este desemnat de fiecare tara in parte. In Romania, mi se pare unul exagerat de mare, in noiembrie 2016, a fost de 850 lei. In cazul meu, s-a acordat o reducere de 5% ca nu eram peste nu stiu ce varsta. Banii acestea includ traducerea, dar si taxa de membru ACR. Doar membri au dreptul la permis, asa ca inainte de fac membru printr-o foaie de adeziune si dupa iti dau PCI-ul. Eu pe forumuri gasisem ca ar fi vreo 600 lei, am fost surprins sa vad ca este mult mult mai scump.
Mi s-a parut ciudat sa platesc atat de mult si sa fie valabil doar un an. Asa am inceput sa caut cat este in alte tari. In Canada este vreo 80 lei, iar in Marea Britanie vreo 30 lei. Ceva nu prea se leaga, dar cred ca este vorba de monopol si putina nesimtire.
Dar ai nevoie?
Nemultumit de suma mare platita, m-am gandit sa vad daca chiar imi trebuie. Primul test, Australia. I-am imanat actele, mai putin permisul international. S-a uitat pe ele, a notat ce a putut deduce singur. Dupa a cerut ajutor cu adresa si a vrut confirmare ca a aproximat bine numarul permisului. Nicio intrebare referitoare la traducere. In Noua Zeelanda mi l-a cerut din prima. Firma insa era una locala, facea lucrurile cu un plan foarte clar si nu parea actualizata. In Australia era o firma internationala, iar in Noua Zeelanda imi scrisese cineva pe Facebook ca a inchiriat fara traducere.
Cu alte cuvinte, merge si fara traducere in tarile acestea care au acelasi alfabet. In tarile arabe sau cu alt alfabet e discutabil, nu cred ca se justifica sa mergi fara o traducere a permisului. Iar daca tot trebuie sa faci una, mergi la o firma autorizata de traduceri ca vei iesi mult mai ieftin. Cartonul de la ACR nu este decat o traducere ca oricare alta, nu vad de ce nu l-ai inlocui cu o traducere normala, dar la un pret corect.
Exteriorul.
La interior.
Comentarii
34 ComentariiSorin Stanciu
Oct 1, 2017Salut. Sunt in aceeasi situatie acum, am inchiriat o masina pentru Australia si inteleg ca ar trebui sa merg in Romania pentru permisul eliberat de ACR (acum sunt in India si nu aveam planificata o vizita in Romania anul acesta). Poti sa-mi spui te rog la ce alte traduceri posibile te referi in articol? Multumesc, Sorin Stanciu
Bogdan
Oct 1, 2017Salut, Daca este o firma internationala de rent a car, cred ca te descurci si fara, toti cu care am vorbit au zis ca nu au tradus. Daca totusi insista sa il traduci gasisem pe un site al unei autoritati australiene ce firma recomanda pentru traducere. Daca e prea complicat cu o firma de acolo, cauta, acolo unde te afli, o casa de traduceri autorizata pentru acte pe Australia si poate te pot ajuta ei cu o traducere.
Simona
Oct 26, 2017Buna Bogdan,
Ma aflu si eu intr-o situatie similara, voi merge in Noua Zeelanda la sfarsit de decembrie. Mi se pare ridicol sa platesti 850 de lei pentru o hartie, si care nici macar nu ia valabilitatea permisului, ci e doar pentru un an.
Intrebare: daca fac o simpla traducere legalizata, oriunde in RO, teoretic ar trebui sa fie ok, right? La Europcar am vazut oferte bune si ma gandeam sa inchiriez. Mersi fain! Simona
Bogdan
Oct 26, 2017Eu citit ca e ok cat timp e una validata international. Pe siteurile din Australia se recomanda case de traduceri, pe langa permisul international standard.
Nadea
Jan 15, 2018Salut!
Știu cumva dacă pentru statele unite trebuie PCI sau merge și cu traducere legalizata. Menționez ca este doar pentru a conduce primele 2 luni pana obțin actele și permis de SUA!
Bogdan
Jan 15, 2018Din ce mi-au spus prietenii care au mers acolo ca turisiti sau long term, nu e nevoie de traducere sau ceva. teoretic ar trebui sa rezolvi situatia in 3 luni, dar asta doar daca te vor lua cumva in evidenta sa stie cand te-au atentionat.
Mircea Laurentiu
Apr 29, 2018Salut,
Am condus in vara lui 2017 fara nici o traducere si am si inchiriat masini fara nici o problema.
Cu bine,
Mircea
Răzvan
Oct 22, 2019Bună,
Dacă ajută, am închiriat mașini în SUA, Noua Zeelanda, Argentina, Chile … cu permisul standard Românesc. Atât timp cat suntem în UE, nu prea îți comentează nimeni.
Răzvan
Horia
Jan 17, 2018astia isi bat joc de noi, ne vor pune taxa si pe aer… in UK IDP’ul costa 5,5 lire, iar in State 20 de dolari… la noi 200 de euro! pt ce????
Bogdan
Jan 17, 2018Cam da, cu PIC-ul e nesimtire maxima.
Simona
Feb 8, 2018Buna. Pe mine m-au tras pe dreapta in SUA si aveam doar permisul romanesc. Mi-au cerut permisul international si pentru ca nu l-am avut mi-au dat bilet pentru judecatorie(orice caz se trimite la judecator) si a trebuit sa las masina acolo; nu mi-au mai permis sa mai conduc fara permisul international. Dar ,intr-adevar, la noi, cu permisul international e furt la drum mare.
Cristina
Feb 13, 2018Hello! Update: taxa este de 1100 RON, cu ”livrarea” pe loc a PCI.
Bogdan
Feb 13, 2018OMG!! Astea sunt nesimtiti pe bune, cum sa dai atata de mult.
magda
Jul 1, 2018Dar cu permis de Quebec poti conduce in Romania fara sa mai faci acest permis international?poate cineva raspunde?
Raul
Feb 23, 2020Vin eu cu un update aici, poate citește cineva înainte sa arunce bani aiurea. Tocmai m-am întors dintr-un trip de 2 luni prin Indonezia și Australia. Permisul internațional l-am luat online, de pe ceva site american (sunt multe, nu vreau sa fac reclama. Ideea e sa fie acreditat în funcție de convenția utilizata de tara pe care o vizitezi) am plătit 29 dolari, l-am primit pe mail și l-am listat+legat. Politia îți cere doar permisul internațional și actele motorului, n-am avut nici cea mai mica problema. Nu aruncați bani aiurea la ACR.
Tisha
Jul 9, 2018Buna Bogdan,
Am carnet de conducere categoria B si doresc sa inchiriez un motorhome in Noua Zeelanda. Stii cumva daca B-ul este OK pentru motorhome? Sau imi trebuie B1?
Bogdan
Jul 9, 2018Salut! Din ce stiu eu, majoritatea se inchirieaza doar cu B-ul. Trebuie sa-i intrebi pe ei concret pe ce ai tu in plan o sa iti dea doar cu B-ul? Ca ei sunt in masura sa iti raspunda ca ei stiu unde se incadreaza acel vehicol.
Alexandru
Oct 4, 2018Mai nou taxa sa majorat la 1000 de lei! Atât am platit cu 5 minute în urmă! Din care 400 lei cotizație membru auto; 200 lei taxa înscriere membru auto și 400 lei taxa PCI! Sunt curios ce vor răspunde cei de la Consiliul concurenței după ce voi depune o plângere!
Bogdan
Oct 4, 2018OMG! Incredibil ce valori nesimtite.
Florina
Jan 8, 2019Salut, ai idee cum se procedeaza daca vreau sa merg in Asia si sa conduc scuter? Am inteles de la prietenii care au fost ca se dau amenzi ca pe permisele noastre nu apar scuterele categoria AM si faptul ca ai toate celelalte categorii nu conteaza.
Radu
Feb 14, 2019Florina legal nu poti conduce scuter in Asia daca nu ai categoria A1. Categoria AM este pt scutere cu capacitatea cilindrica pana in 50cc. In Asia am vazut doar de la 110cc in sus pt ca pur si simplu nu poti urca cu ele nu sunt practice acolo. Am fost in Thailanda Cambogia Vietnam si Laos. Am fost oprit in toate tarile si doar in Thailanda mi-au cerut permisul de conducere. Oricum marea majoritate a localnicilor nu au permis de conducere si conduc in continuare asa ,daca esti turist si nu ai permis scapi cu 5-10$ depinde de tara 🙂
Viorel
Mar 30, 2019Unde se elibereaza aceste permise…am inteles ca ACR-ul le emite…dar vreau sa intreb, daca se emit la orice ducursala ACR…sau numai la Bucuresti…multumesc
Bogdan
Mar 31, 2019Da, se pot emite la orice sucursala ACR.
alex
Apr 1, 2019Asta daca mai exista, sucursal! Multe dintre ele s-au inchis!
Elena L.
Sep 27, 2019Buna ziua, fiul meu are permis de conducere romanesc, cat.B si A1. Locuieste in Vietnam fiind casatorit cu o localnica. Daca traduce si legalizeaza permisul de conducere la Ambasada Vietnamului din Romania poate conduce motocicleta sau scuter in Vietnam ? Solutia cu “aranjamentul” daca te prinde politia nu ne surade, am dori sa fim in regula legal. Vrem sa evitam ACR-ul, mi se pare inutil in conditiile in care ai nevoie de valabilitate mai mult de un an, plus ca si preturile sunt f.mari si nu se justifica. Stie cineva, s-a mai schimbat legislatia, a aparut ceva nou ? Multumesc anticipat.
Bogdan
Sep 27, 2019Buna Elena, Locuind in Vetnam e in regim de rezidenta dupa un timp, deci e cam obligat de lege sa schimbe permisul cu unul local. Nu stiu legislatia lor, dar la orice tara am citit despre permis si locuit se specifica clar ca dupa o anumita perioada (de regula, maxim un an) esti obgligat sa schimbi permisul de conducere.
Daca insa e vorba de permis pentru un turist, adica pentru tine, cat timp cei de la firma de rent iti dau scuper atunci esti ok.
Alex
Sep 27, 2019Traducerea “legalizată” a permisului se face doar de ACR (din păcate)! Orice alta forma de traducere este nulă! Daca in Vietnam sunt acceptate permisele românești însoțite de PIC atunci poate conduce acolo liniștit! Singura modalitate sa scape de ACR este sa obțină permis local, fie prin recunoastere (cum a spus și Bogdan) fie prin obținerea unui nou permis în baza unui examen conform legislației locale!
Elena L.
Sep 27, 2019Multumesc, Bogdan si Alex. N-am facut unele precizari si anume: fiul meu are viza pe 2 ani in Vietnam nu rezidenta. Vrea sa conduca scuter sau motocicleta cat timp va sta acolo. A incercat sa obtina permis local dar examenul se da in limba vietnameza pe care n-o stapaneste. Nici aia de acolo nu prea stiu sa te lamureasca, cu engleza e mai greu. Am avut probleme cu inchiriatul scuterelor de la firma, politia a confiscat scuterele. Am vazut ca Vietnamul apare (din 2004) in lista tarilor care au semnat Conventia de la Viena din 1968 privind traficul rutier.
Rares
Nov 16, 2019Mega nesimtire. In uk il iei de la orice oficiu postal contra unei sume de 5 lire, poza tip pasaport si permisul original. In Romania e cea mai mare nesimtire cand vine vorba de permis international. Rusine!!a
Santa Claus of Romania
Feb 28, 2020am închiriat masini in jumate lumea numai cu permisul romanesc obisnuit. Multi ani in urma. in Noua Zeelanda se luau numai de cei care aveau permisul scris pe foi, nu card ca al nostru. Niciun comentariu nicaieri. In USA am facut 100.000 km si nu m-a intrebat nimeni de permis international, desi m-a oprit politia de multe ori. Odata chiar aveam 180 km/ora. politistul s-a distrat cand i-am zis ca am condus de multe ori si cu 250. Asta era in Texas. unde se merge obisnuit cu 20-30 MILE peste limita. Nu incercati asa ceva in Virginia. Acolo te amendeaza si pentru o mila in plus. Un sofer indian mi-a zis odata ca pentru a conduce in India ai nevoie de trei lucruri: good horn, good break and good luck. Luati la voi totusi brelocuri, lanturi de chei, magneti, etc. sa stiti ca pun botul chiar si americanii. Si se bucura ca niste copii. Deci va doresc good luck!
Santa Claus of Romania
Feb 28, 2020Am luat teapa! am vrut sa cumpar un permis international si nu este valabil in China si Japonia, unde vreau sa merg eu acum. Verific coroanele ciresilor si corona virus.
deci ajung tot la ACR.
Ca pretul este mare? Ce mai conteaza daca ai enjoy?
Sa aveti enjoy si sa calatoriti cat mai mult.
va iubeste mosu.
Marius
Oct 29, 2020Eu am inchiriat masina in Japonia si mi-a trebuit PIC, fara ala eram si eu “mort”, si japonezul care mi-a completat formularele… In plus, m-a oprit i politia (radar) si mi-a cerut PIC din prima… Si a fost valabil, asta in 2017. Nu stiu acum daca s-a schimbat ceva…
In Australia mi-au spus ca-mi trebuie cand o sa inchiriez rulota, dar intr-adevar nu mi l-au cerut la fata locului. Nici aia cu rulota, nici altii de unde am inchiriat masini normale… Asa si in NZ, nu mi l-au cerut nici aia, dar in prealabil la telefon mi-au zis ca trebuie. Ma gandesc ca lor nu le trebuie, dar daca ai fi orpit de politie se schimba treaba…
Alex
Mar 22, 2020In China, PIC-ul nu este valabil, trebuie sa dai examen de permis acolo. In Japonia nu știu!
iancu
Nov 26, 2020Mie in Canada mi-au cerut din prima permisul international. Vedeti ca e un site international https://internationaldriversassociation.com/ro/, care este un fake. Atentie, nasul meu a patit-o in SUA acum vreo 2 ani, oprit fiind i-a arata politistului un pdf de la astia. A rezolvat-o pana la urma prin ambasada.
Eu sincer nu risc vacantele sa nu-mi iau un permis perfect legal. Dai un ban, dar macar fara probleme. in 30 min l-am luat de la ACR