Una dintre ciudateniile permisului de conducere este ca nu are o legenda in limba engleza. O fi el pe un format standard, dar este ciudat sa nu aiba scrise cele cateva elemente si intr-o limba de circulatie. Situatia aceasta nu este doar la noi, este valabila la orice permis din Uniune.

In cazul unui control al politiei poti sa completezi cu un act de identitate, dar mai ramane situatia inchirierii unei masini. Mai inchiriasem prin Europa si nu mi-am pus problema de permis international, nici nu stiam ca exista asa ceva. Am aflat de necesitatea unei traduceri in momentul in care am inchiriat masina in Noua Zeelanda. Dupa un schimb de emailuri, m-am lamurit ce se doreste si mi-au confirmat si cei din Australia ca vor si ei traducere.

De unde il poti obtine si cat costa

Traducerea pentru acele doua tari o puteam face in unele puncte recomandate de ei. Ulterior am aflat ca erau ok si alte traduceri. Asa am ajuns sa citesc despre Permisul International de Conducere (PCI). Acesta a aparut in urma unei conventii asupra traficului rutier, semnata de vreo 150 de tari, printre ele si Romania.

In fiecare tara sunt desemnate asociatii ale automobilistilor care emit acest act. Are un format standard si un anume numar de limbi in care este tradus, in Romania sunt 7, care ar fi si minimul. Nu are nicio valoare fara permisul de conducere original si nici nu se emite altfel. E doar o bucata de carton in care ai datele tale si categoriile auto.

In Romania, ACR-ul emite aceste carnetele. La sediul din Bucuresti, emiterea lor nu cred ca difera prea mult de anul 1968, cand au fost ele inventate. Pe o imprimanta pe care nici la Posta nu o mai vezi, un domn tasteaza cu greu traducerea. Bine, numele si datele mele ca foile sunt tipizate. La final, scoate de sub birou o presa metalica si aplica autentificarea permisului. Chiar nu glumesc, atat de originala este obtinerea acestui PCI.

Costul emiterii este desemnat de fiecare tara in parte. In Romania, mi se pare unul exagerat de mare, in noiembrie 2016, a fost de 850 lei. In cazul meu, s-a acordat o reducere de 5% ca nu eram peste nu stiu ce varsta. Banii acestea includ traducerea, dar si taxa de membru ACR. Doar membri au dreptul la permis, asa ca inainte de fac membru printr-o foaie de adeziune si dupa iti dau PCI-ul. Eu pe forumuri gasisem ca ar fi vreo 600 lei, am fost surprins sa vad ca este mult mult mai scump.

Mi s-a parut ciudat sa platesc atat de mult si sa fie valabil doar un an. Asa am inceput sa caut cat este in alte tari. In Canada este vreo 80 lei, iar in Marea Britanie vreo 30 lei. Ceva nu prea se leaga, dar cred ca este vorba de monopol si putina nesimtire.

Dar ai nevoie?

Nemultumit de suma mare platita, m-am gandit sa vad daca chiar imi trebuie. Primul test, Australia. I-am imanat actele, mai putin permisul international. S-a uitat pe ele, a notat ce a putut deduce singur. Dupa a cerut ajutor cu adresa si a vrut confirmare ca a aproximat bine numarul permisului. Nicio intrebare referitoare la traducere. In Noua Zeelanda mi l-a cerut din prima. Firma insa era una locala, facea lucrurile cu un plan foarte clar si nu parea actualizata. In Australia era o firma internationala, iar in Noua Zeelanda imi scrisese cineva pe Facebook ca a inchiriat fara traducere.

Cu alte cuvinte, merge si fara traducere in tarile acestea care au acelasi alfabet. In tarile arabe sau cu alt alfabet e discutabil, nu cred ca se justifica sa mergi fara o traducere a permisului. Iar daca tot trebuie sa faci una, mergi la o firma autorizata de traduceri ca vei iesi mult mai ieftin. Cartonul de la ACR nu este decat o traducere ca oricare alta, nu vad de ce nu l-ai inlocui cu o traducere normala, dar la un pret corect.

Exteriorul.

La interior.

Bogdan

In copilarie ma plimbam printr-un atlas rutier in poloneza, iar din 2012 sunt calator cu jumatate de norma. Pana acum am vizitat peste 200 de orase din 55 de tari.

Comments (11)

 1. Salut. Sunt in aceeasi situatie acum, am inchiriat o masina pentru Australia si inteleg ca ar trebui sa merg in Romania pentru permisul eliberat de ACR (acum sunt in India si nu aveam planificata o vizita in Romania anul acesta). Poti sa-mi spui te rog la ce alte traduceri posibile te referi in articol? Multumesc, Sorin Stanciu

  1. Salut, Daca este o firma internationala de rent a car, cred ca te descurci si fara, toti cu care am vorbit au zis ca nu au tradus. Daca totusi insista sa il traduci gasisem pe un site al unei autoritati australiene ce firma recomanda pentru traducere. Daca e prea complicat cu o firma de acolo, cauta, acolo unde te afli, o casa de traduceri autorizata pentru acte pe Australia si poate te pot ajuta ei cu o traducere.

 2. Buna Bogdan,
  Ma aflu si eu intr-o situatie similara, voi merge in Noua Zeelanda la sfarsit de decembrie. Mi se pare ridicol sa platesti 850 de lei pentru o hartie, si care nici macar nu ia valabilitatea permisului, ci e doar pentru un an.
  Intrebare: daca fac o simpla traducere legalizata, oriunde in RO, teoretic ar trebui sa fie ok, right? La Europcar am vazut oferte bune si ma gandeam sa inchiriez. Mersi fain! Simona

  1. Eu citit ca e ok cat timp e una validata international. Pe siteurile din Australia se recomanda case de traduceri, pe langa permisul international standard.

 3. Salut!
  Știu cumva dacă pentru statele unite trebuie PCI sau merge și cu traducere legalizata. Menționez ca este doar pentru a conduce primele 2 luni pana obțin actele și permis de SUA!

  1. Din ce mi-au spus prietenii care au mers acolo ca turisiti sau long term, nu e nevoie de traducere sau ceva. teoretic ar trebui sa rezolvi situatia in 3 luni, dar asta doar daca te vor lua cumva in evidenta sa stie cand te-au atentionat.

 4. astia isi bat joc de noi, ne vor pune taxa si pe aer… in UK IDP’ul costa 5,5 lire, iar in State 20 de dolari… la noi 200 de euro! pt ce????

  1. Cam da, cu PIC-ul e nesimtire maxima.

 5. Buna. Pe mine m-au tras pe dreapta in SUA si aveam doar permisul romanesc. Mi-au cerut permisul international si pentru ca nu l-am avut mi-au dat bilet pentru judecatorie(orice caz se trimite la judecator) si a trebuit sa las masina acolo; nu mi-au mai permis sa mai conduc fara permisul international. Dar ,intr-adevar, la noi, cu permisul international e furt la drum mare.

 6. Hello! Update: taxa este de 1100 RON, cu ”livrarea” pe loc a PCI.

  1. OMG!! Astea sunt nesimtiti pe bune, cum sa dai atata de mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *