In teorie, regulile de circulatie sunt cam aceleasi peste tot in lume. Limitele si exceptiile difera, dar regulile de baza si semnele rutiere nu difera de la o tara la alta. Mie mi se intampla frecvent sa am un dubiu cu prioritatea, mai ales in tarile unde se conduce pe stanga. Iar cand am dubii, astept sa treaca celalalt. Daca nu o face, atunci e dreptul meu sa trec. In Romania, asa ceva ar genera frustrare si agitatie, dar noi suntem mai speciali.
In unele locuri, masinile inchiriate au numere dedicate (alta culoare) si sunt vizibile in trafic. In altele, siglele firmelor de inchiriere sunt la vedere pe geam si, prin urmare, turistii sunt usor de identificat si au parte de mai multa intelegere de la ceilalti participanti la trafic.
Ce ar fi bine sa verifici dupa ce ai decis sa inchiriezi o masina
Sunt tipul de sofer care nu exagereaza cu viteza sau manevrele in trafic. Nu fac asta in Romania, cu atat mai putin in afara tarii. Prin urmare, pentru mine e normal sa verific limitele de viteza si de la cat se aplica amenda pentru depasirea ei.
In Romania, la 59kmh nu vei lua amenda daca limita era 50kmh; in multe alte tari, vei fi amendat deoarece toleranta e de maxim 5kmh. In UK, exista zone unde se calculeaza viteza avuta la intrarea in zona de masurare si la iesire. Ceea ce te forteaza sa mergi constant in limita pe toata portiune, nu doar in dreptul camerelor.
In Romania au disparut camerele fixe de viteza, dar, in multe alte tari, ele sunt foarte prezente si majoritatea localitatilor au asa ceva la intrare, iesire si la trecerile de pietoni. Asa ca analizeaza bine acest aspect, sa nu ai suprize. In astfel de situatii, indicatoarele rutiere iti pot fi de folos, dar mai potrivit e sa folosesti aplicatia Waze, deoarece le are marcate pe majoritatea.
Ce se intampla in cazul unei amenzi
Amenzile iti sunt trimise de obicei acasa , doar ca, uneori, poti fi fortat sa le platesti pe loc. Varianta de plata pe loc am intalnit-o in Maroc; in rest, le-am primit prin posta pe adresa comunicata la firma de rent-a-car. Am avut o situatie in Georgia, unde politia m-a oprit si amenda se platea la banca sau la automatele din orase. El nu a facut decat sa completeze procesul verbal si, dupa, a printat un fel de bon cu toate detaliile incidentului, ale masinii, ale soferului si detaliile despre plata.
Pentru amenzile ajunse la firma de inchrieri vei plati o taxa de procesare. Ei nu-ti vor putea lua banii pentru amenda, insa incaseaza 20-30 euro pentru ca au transmis datele catre autoritati, urmand ca autoritatile sa-ti trimita amenda prin posta. Mie mi-au ajuns acasa amenzi din Australia si Spania. Nu a reusit sa ajunga din lslanda.
Acest comision de procesare incasat de firma este mentionat in termeni si conditii si ti-l vor retrage automat de pe cardul de credit lasat la inchiriere.
Incurajez turismul responsabil; prin urmare iti recomand sa platesti amenzile primite. Eu am facut asta cu toate ajunse acasa si, cu ocazia asta, am vazut ce sisteme bine puse la punct au alte tari. In Spania, o parte din scrisoarea cu amenda era in engleza; la fel si explicarea modului de plata.
Trackingul prin GPS al masinilor
Unele firme iti vor spune la inchiriere ca masina e monitorizata prin GPS si, daca vrei sa parasesti tara, ar fi bine sa spui atunci sa platesti taxele aferente, altfel platesti mai mult. In Spania, e populara aceasta taxa pentru a trece in Andorra sau Portugalia.
Daca e mit sau realitate… nu stiu ce sa zic. Parerile sunt impartite despre acest subiect si oricum ar fi, nu vad de ce nu ai declara acest aspect, mai ales ca asigurarea in afara granitei nu se va mai aplica.
In calatoriile tale putin probabil sa poti alege masina pe care o vei conduce. Pentru a realiza imaginile din ghid eu am avut placerea sa conduc o Honda CR-V Hybrid, care m-a impresionat prin silentiozitate si confort. Daca esti curios poti solicita un test drive sau o oferta la un dealer Honda.