Profitand de linistea din business cautam o destinatie pentru prima parte din luna iunie, pentru a doua era stabilita Spania. Am pus ochii pe Rusia, ca tot o amanam de ceva vreme si o trecusem pe lista de anul acesta. Imi doream sa plec in maxim 10 zile, ca sa ma intorc la timp pentru ce planificasem deja. Preturile la zboruri erau acceptabile si facusem o simulare de costuri pe 8-9 zile. Stiam ca am nevoie de viza, dar ma gandeam ca este doar o formalitate. Vazand ca nu este chiar asa, ideea de a pleca de pe o saptamana pe alta in Rusia a picat. Am ales in schimb Japonia!
Doua luni mai tarziu revin la tripul in Rusia, dar de data aceasta cu mai mult timp pentru obtinerea vizei. Cativa amici fusesera anul trecut si primisera viza in doua saptamani, iar eu imi alocasem o luna. Dupa ce mi-am cumparat biletele de avion am inceput sa citesc in detaliu cum e cu viza. S-a schimbat an de an incat nici nu stiam care detalii mai sunt valabile. Am gasit cel putin 10 articole din ultimii 5 ani pe subiectul vizei. Fiecare are ceva diferit, dar actele au cam ramas aceleasi. Informatii la zi, aproape complete, vor fi tot timpul pe siteul Ambasadei Ruse, la Sectia Consulara.
Ce acte ai nevoie pentru viza turistica
Exista mai multe tipuri de viza, eu am sa o abordez doar pe cea la care am aplicat, viza obisnuita cu o intrare. Bine, cred ca se aplica si pentru varianta cu intrari multiple.
- Pasaportul cu valabilitate mai mare de 6 luni de la momentul in care se paraseste Rusia. De mentionat ca pasaportul trebuie sa aiba minim doua pagini goale pentru a putea primi viza. Tot referitor la el ai nevoie si de o copie a primei pagini.
- Formularul pentru viza, completat pe site-ul visa.kdmid.ru, printat si semnat de catre solicitant. La ultimul pas va trebui sa alegi locul unde aplici pentru viza. Am sa revin mai jos cu detalii despre asta. Salveaza codul de identificare primit la finalizarea completarii deoarece pe baza lui poti sa faci editari. Am avut nevoie sa schimb numarul de la polita de asigurare si a fost simplu sa fac asta.
- O fotografie color 3.5х4.5 cm pe fundal alb. Ca in orice act oficial, trebuie sa fie o imagine clara, fara ochelari, lentile sau alte elemente care ar putea optura identificarea ta. Poza o vei lipi pe formular, exista o zona pentru asta. Daca nu ai lipici acasa, au ei la ghiseu.
- Invitatia sau cum e trecuta in lista oficiala, Confirmare de primire a turistului de catre organizatia rusa care desfasoara activitati turistice, ale carei date sunt Inregistrate In Registrul Federal Unic al operatorilor turistici. Suna foarte complex si greu de obtinut… cel putin asa credeam eu initial. Mai jos in detaliu.
- Asigurarea medicala pe toata perioada calatoriei, evident cu valabilitate in Rusia. Eu am ales Generali si dupa ce am platit 84 de lei am vazut pe polita ca scrie valoarea maxima de 15.000 euro. Pe siteul ambasadei scrie sa fie minim 30.000 euro. Cum nu aveam timp de schimbari si telefoane, am luat una noua cu valoare de maxim 50.000 euro. Asa ca mare atentie la ce cumperi sa nu ai surprize ca este valoarea maxima asigurata prea mica.
- Chitanta de la plata taxa de viza, mai jos la Locul unde poti aplica despre ea.
- Nu cer explicit dar le-am mai dus si le-au pastrat: confirmarile de la hoteluri si biletele de avion.
Important de stiut despre invitatie
In realitate invitatia este doar o formalitate birocratica si un alt mod de a mai incasa niste banuti. Exista multe siteuri care ofera aceasta invitatie si cam toate hotelurile in care vei sta. Toti insa iti vor cere bani pentru asta, sumele variaza in functie de site si hotel. Am gasit unii care o ofereau in 24 de ore contra a 70 euro, altii in 2-3 zile la un cost de 20 euro.
Vei avea oricum nevoie de hoteluri, asa ca poti incepe sa te uiti la ele care sunt conditiile. La multe am gasit scris pe direct pe Booking. Preturile la hoteluri variaza intre 10 si 20 USD. In Moscova am rezervat cazare la Peking Hotel si dupa rezervare am primit automat un email cu detalii despre viza si trimitere spre o pagina din siteul lor. Aici am completat datele si la final am primit invitatia pe email. Procesarea a fost facuta prin iVisa. Dupa am vazut ca iVisa fac asta si independent pe siteul lor. Eu am platit aproximativ 17$, pe siteul lor observ ca e 22$.
Invitatia trebuie sa corespunda cu perioada de sedere in Rusia, pe aceleasi date vei primi viza. Cum multi recomanda sa ceri de la hoteluri aceasta invitatie, ma gandeam ca am nevoie de doua, una din Moscova si una din Sankt Petersburg. In realitate cine ofera invitatia va trece toate hotelurile in care vei sta. Perioada este cea din momentul in care intri si pana cand parasesti tara, indiferent in cate locuri vei fi cazat.
Locul unde poti aplica
Din toamna anului trecut aplicarea pentru vize se poate face si prin intermediul celor de la VFS Global (str. Calea Dorobantilor, nr. 56, Bucuresti). A ramas in continuare aplicarea la ambasada, dar acum e simplificata si e valabila doar pentru cei care aplica individual. Agentiile sau grupurile trebuie sa mearga la VFS. La VFS exista un cost, de 25 euro, pentru serviciile lor, nu este mare dar nu ii vad sensul daca aplici tu.
La ambasada nu se mai sta cu orele, ci este doar pe baza de programare. Linkul unde poti face programare este aici. Eu am gasit primul loc disponibil marti, cautand duminica seara. Programul de depunere si in care poti face programarea este luni, marti, joi si vineri intre orele 9.00 si 12.00. Am lasat actele in cateva minute si am primit o hartiuta pentru a merge la ING sa depun banii de taxa. Urmand sa revin sa las chitanta ca i-am depus. De pe siteul ambasadei se intelege ca trebuie sa mergi la banca inainte, am mers eu si nu e asa. Nu au ei contul, ci va fi scris pe acea hartiuta.
Acest ING are adresa Str.Grigore Alexandrescu, nr.89-97, corp. C, sector 1. In realitate e cladirea Metropolis Center si ING e corpul individual din fata si are intrarea din bld Iancu de Hunedoara. La ING nu exista schimb valutar, asa ca trebuie sa ai banii deja schimbati in USD. Taxa a fost de 41 USD, pentru analiza standard in 4-20 zile, pentru urgente este dublu. Nu e nevoie de suma fixa, au ei rest ca doar de asta sunt banca.
Toata joaca aceasta cu lasatul actelor, mers la banca si iar la ambasada mi-a consumat mai putin de o ora in conditiile in care am mers doar pe jos. La VFS faci totul intr-un loc si cele 30-40 de minute de mers la banca si revenit se traduc in serviciile pentru care platesti cei 25 euro. Taxa de 41$ e una consulara, o platesti in orice situatie.
Analiza standard este intre 4 si 20 de zile lucratoare, mie mi-au spus sa revin dupa pasaport in 4 zile lucratoare (depus marti, primit luni). La urgente se plateste dublu si dureaza 1-3 zile lucratoare.
Comentarii
7 ComentariiIrina
Mar 11, 2018Buna!! Stii cumva daca documentele pentru obtinerea vizei le pot depunde si altcineva? Noi suntem un mini-grup si nu suntem din Bucuresti ( deplaseara pana acolo ne e cam peste mana).
Multumesc
Bogdan
Mar 11, 2018Nu stiu din pacate, incearca cu un telefon la ambasada sau la firma care face intermedierea pentru ei.
Marci
Mar 28, 2018Se poate…dar cu procură notarială.Asta facem și noi acum.Baftă!
Irina
Apr 2, 2018Super! Multumesc!
Procura ce trebuie sa contina? Ca ne reprezinta o alta persoana pt depunerea documentelor vizei?
delia
Apr 15, 2018Salut,
Procura notariala in ce limba trebuie sa fie?
Tanase B.
Dec 17, 2018Mi-am depus si eu cererea pentru viza (am facut totul singur, fara VFS) acum o saptamana si este deja gata.
De mentionat ca s-au modificat urmatoarele:
– este nevoie de copie a pasaportului (online nu am gasit informatia asta)
– plata taxei consulare se face direct la ambasada cand se depune dosarul, tot in dolari.
Flav
Feb 8, 2019Asa nu imi plac mie tarile astea unde ne trebuie viza… am sa-i dau skip Rusiei pana va fi e-visa, sau visa free. Poate niciodata, dar nu voi trece prin toata tigania asta. Oricum, multumim de informatie!