Fiordurile si aurora boreala cred ca sunt cele mai populare atractii ale Norvegiei. Daca in cazul fiordurilor vizita poate fi posibila in mai multe moduri si aproape pe tot parcusul anului, pentru aurora este o loterie. Din fericire, sunt cateva locuri unde sansele sa apara aurora sunt foarte mari. Locurile populare in Norvegia sunt Senja, Lofoten si Tromso, cel putin asta am dedus eu.
Eu am ales sa vad aurora in Tromso, mai mult din considerente logistice. Calatoria in Norvegia fusese mai lunga, iar pentru aurora nu mai ramasesera multe zile. Probabil data viitoare voi merge in Lofoten.
Cand sa mergi si cat este recomandat sa stai
Aurora are o perioada clar delimitata in care sansele sa apara sunt ridicate. In unii ani a aparut si pe final de septembrie. Vazusem pe Instagram in ultimul weekend din septembrie 2018 primele poze cu aurora in Lofoten. Dar prezenta ei este mai frecventa incepand cu jumatatea lunii octombrie si de regula apare pana la finalul lunii martie, uneori si o parte din aprilie.
Multi aleg sa vaneze aurora cel putin o saptamana, insa mai greu asta in Tromso unde costurile de cazare sunt ridicate pentru o astfel de joaca. Eu am ales sa merg in Tromso pentru 3 nopti si din fericire una dintre ele a fost si cu noroc. Nu doar ca a fost o aurora cum multi viseaza sa vada, ba chiar a fost una dintre cele mai intenese din acel sezon, vizita mea fiind in luna martie (2018).
Cum ajungi in Tromso
In Tromso ajungi fie dupa un tur curajos de multe zile cu masina, fie cu avionul. Orasul se afla la 1150 km de Oslo, dar daca e sa vobim de acces rapid pe uscat, acesta se face in mare parte prin Suedia si are vreo 1800km. Zboruri directe spre Tromso sunt din mai multe locuri din Norvegia si din vreo cateva orase din Europa.
Pentru noi cel mai convenabil este un zbor spre unul dintre cele doua aeroporturi din Oslo, Torp sau Gardermoen. Pe Torp ajunge WizzAir, pe celalalt aeroport zboara BlueAir. O varianta ar fi si prin Polonia (Gdansk are zbor direct spre Tromso), dar tine de ce combinatii de zboruri gasesti.
Eu la dus am avut zbor cu Wideroe din Torp spre Bergen si de acolo cu SAS spre Tromso. Zborul cu escala a fost un mix convenabil ca timp si pret pentru nevoia mea. La intoarcere am venit pe Gardermoen, iar de acolo cu BlueAir spre Bucuresti.
Avionul spre Torp este foarte ieftin in multe momente din perioada buna a aurorei. In martie a costat 15 euro. Pentru retur din Gardermoen am platit 38 euro. Scumpe insa sunt biletele spre Tromso. Companiile profita cat pot de aceasta mina de aur si un tur-retur Oslo – Tromso a costat 230 euro.
Masina inchiriata vs. tururi pentru vanatul aurorei
Aurora o poti vedea si din oras, in Tromso chiar apare foarte des si de multe ori este spectaculoasa. Dar adevarata vanatoare se face in afara orasului. Pentru a ajunge in cele mai bune locuri ai nevoie de o masina sau poti opta pentru tururi.
Tururile de aurora sunt foarte populare si vei gasi multe optiuni, iar pretul e direct proportional cu ce primesti si marimea grupului. De regula, un tur cu o seara de observare costa 120-150 euro de persoana. Daca nu ai avut noroc in acea seara, am observat ca la unii poti opta si pentru a doua in care vei avea discount de 50%.
Masina inchiriata mi s-a parut varianta mult mai potrivita pentru o astfel de vanatoare, mai ales ca ai unde sa te plimbi in cursul zilei si pentru asta tururile nu sunt potrivite sau chiar nu acopera multe. Masina am luat-o prin rentalcars.com si a fost din clasa compacta, cutie automata. Costul masinii cu asigurare full, pentru 3 zile, a fost de 150 euro. Nu imi amintesc exact cate sute de km am condus, dar cert este ca benzina consumata in aceste zile a mai adaugat la costul total 60 euro.
In Tromso nu au fost taxe de drum sau de tuneluri, iar la acest cost s-a mai adaugat parcarea pentru 3 nopti si cateva ore in cursul zilei. Pentru perioada in care nu am folosit masina am platit parcare 60 euro. Asa ca la final, placerea de a conduce dincolo de Cercul Arctic a costat 270 euro.
Despre unde vezi aurora daca inchiriezi o masina am scris in acest articol.
Activitati din cursul zilei
Nu am facut tur pentru a vedea aurore, dar de tururi de grup nu am stat departe. Asta deoarece unele activitati de aici nu se pot face altfel. Probabil se pot si in regim privat unele, dar nici nu vreau sa stiu la ce preturi.
Am ales sa fac doua tururi, cate unul in fiecare zi completa din Tromso. Prima zi am inceput-o cu o vizita la Villmarkssenter unde dupa o echipare corespunzatoare si un training pe masura am primit in primiri o sanie cu 5 caini husky. Timp de o ora am experimentat cum e sa te plimbi cu o sanie cu putere nominala de 5 caini jucausi. Detalii complete despre tur am scris in acest articol, iar costul lui a fost de 1890NOK (200 euro) de persoana.
A doua experienta a fost o plimbare printre fiordurile din jurul Tromso. Aici am pescuit pestele pentru ciorba de la pranz si am admirat peisaje de poveste. Pentru o plimbarea ce s-a intins pe parcusul a 5 ore am lasat cadou echipajului vasului Polar Queen doar 1250NOK (130 euro) de persoana.
Tururile difera de la perioada la perioada, iar cele mai multe sunt in perioada de iarna. Iti recomand getyourguide.com pentru a vedea ce optiuni ai.
Cazare
Si am ajuns la partea care pe mine m-a speriat initial. Tromso are o suprafata foarte mica si hotelurile as zice ca sunt direct proportionale cu marimea insulei principale. Cred ca aici a fost prima data cand Airbnb-ul era aproximativ la fel la cost per noapte ca un hotel.
Am ales sa stau la hotel deoarece am dorit sa raman in oras, iar aici airbnb-urile potrivite pentru un cuplu erau mai scumpe decat hotelurile de 3 stele. La grupuri de 3-4 persoane Airbnb-ul este o varianta convenabila. Am stat la Smarthotel Tromsø si costul per noapte a fost de 135 euro (mic dejun inclus). Tinand cont ca majoritatea erau peste 200 euro/noapte, acesta a fost o optiune foarte ieftina.
Mancare
In Tromso ajungeam dupa o saptamana in partea de sud a Norvegiei. Deja eram obisnuit sa vad un pret aproape standard la mancare. Variatiile erau atat de mici intre restaurante incat aveam impresia ca este stabilit de guvern cat sa coste mancarea in Norvegia. Un fel principal 25-40 euro, o supa 25 euro. Bautura era si ea cam in aceleasi intervale, vine/bere, 8-10 euro, cafea/apa 5-7 euro.
Tururile vin la pachet majoritatea si cu o masa, de regula supa. Eu sunt inebunit dupa supa norvegiana, aproape ca-mi venea sa manac zilnic asa ceva. Daca stau bine sa ma gandesc, nici nu cred ca am ratat vreo zi fara supa in cele 10 zile cat am stat in Norvegia. Cu sau fara supa din tur, tot am ajuns la un cost zilnic de 120 euro pentru mancare/apa/cafea, 2 persoane. Asta face ca 3 zile in Tromso sa se apropie foarte usor de 500 euro pentru mancare si alte cheltuieli de peste zi.
Internet si banii
Internetul l-am avut pe cel din tara, chiar daca Norvegia nu este in UE, intra sub reglementarile spatiului comunitar si poti folosi roamingul din tara. A mers foarte bine peste tot si foarte util pentru depalasare si research la fata locului.
Iar despre bani e simplu, Norvegia se alatura celor cateva tari in care am calatorit fara sa le vad banii. Poti plati cu cardul peste tot unde ai nevoie si chiar incurajeaza asta. Multe hoteluri nu mai accepta plata cash.
Alte costuri
Nu am vizitat niciun muzeu in Tromso, iar alte costuri au fost cele din cursul zilei pe care le-am trecut in categoria de mancare. Nu cred ca este vreun cost pe care sa-l fi ratat aici.
Totalul costurilor, ca o concluzie
Totalul sunt cele pe care eu le-am avut eu, iar asta include doar 3 nopti de cazare in Tromso si aproape 3 zile aici. Ca de obicei, costul pentru 2 persoane.
- Cazarea cu mic dejun: 135 euro/noapte X 3 nopti = 405 euro
- Avion Oslo – Tromso si retur: 460 euro
- Avin Bucuresti – Oslo – 90 euro
- Masina si costurile cu ea : 270 euro
- Tururi: Sania trasa de caini husky si cu barca printre fiorduri: 660 euro
- Mancare: 400 euro
Vanatul aurorei se poate face divers si distractiv cu un cost de 2200 euro/2 persoane si chiar este recomandat sa fie minim 2 pentru a mai minimiza costurile per persoana. Multe sunt la fel si in situatia single, dar cazarea si masina pot deveni mai ieftine de la 2 persoane in sus.
Tururile din cursul zilei sunt cele care mai pot reduce costul total, dar e pacat sa ajungi in Tromso si sa nu face cel putin turul de sanie trasa de husky. Cel putin daca ai ghinionul sa nu vezi aurora, sa ramai cu o experienta deosebita din aceasta calatorie.
Cu ce te imbraci pentru Tromso
Nu stiu cum e in plina iarna, dar la inceput de primavara este inca frig in Tromso. Nu sunt temperaturile de la Cercul Artic si cel putin prin oras este cald. Cu cat de indepartezi de oras, cu atat temperaturile polare incep sa-si faca prezenta. Glumesc, nu am idee cum e temperatura polara dar sigur nu e asa in zona din jurul orasului.
Pentru norvegieni sigur este foarte clad in martie, dovada imbracamintea foarte sumara. Pentru mine serile erau ca alea foarte reci de iarna si cele cateva grade cu minus le simteam foarte tare.
Am avut cu mine toata imbracamintea pe care o luasem pentru Patagonia. Pe langa cele de la Arc’teryx am adaugat un set nou de la Mammut, cu first si second layer. Am sa scriu despre ele intr-un articol viitor.
Ghetele sunt obligatorii, de preferabil cu membrana GoreTex. Eu am folosit Salewa Alp Trainer Mid GTX, considerate ca fiind pentru 3 sezoane. Au aderenta buna la zapada, nu doar ca sunt calduroase.
Foarte util este sa nu-ti lipseasca in calatorie un buff. Eu mi l-am cumparat de acolo, asta daca nu ai deja unul si nici nu gasesti prin Ro.
Pe scurt, echipamentul meu a inclus: manusi, caciula, buff, first layer, 2 tipuri de second layer, base layer, pantaloni de trekking rezonabili si pentru vant si ploaie, jacheta pentru temperaturi de pana la -20 grade, jacheta cu membrana GoreTex cu o protectie ridicata la vant si ploaie. In picioare ghetele de care spuneam mai sus si sosete tehnice.
Oricat ar parea de amuzant, dar in majoritatea zilelor am avut pe mine first layer sau tricou, 2 second layere si jacheta.
De retinut
- Ramai in Tromso minim 3-4 nopti pentru a avea sanse sa o vezi.
- Nu sta pe ganduri si decide din timp daca vrei tur sau masina inchiriata, eu recomand masina si un plan de vizita bine facut.
- Daca esti cu masina la vanatul aurorei, nu ramane mult intr-un singur punct. Aceasta a fost greseala mea si ce era mai frumos nu era unde asteptam.
- Daca mergi in perioada noiembrie-martie, imbraca-te ca pentru cea mai geroasa iarna din Romania, ca va fi frig pe timpul noptii. Tururile ofera imbracaminte si ceai cald… unele chiar mai mult de atat.
- Pentru a vedea ce sanse sunt sa vezi aurora, poti folosi acest site, norway-lights.com.
- Completeaza calatoria cu alte tururi in cursul zilei, iti recomand sa mergi intr-o plimbare cu o sanie trasa de husky
- Camera foto si trepiedul nu ar trebui sa-ti lipseasca din bagaj daca vrei sa te intorci cu amintiri in format digital.